Chockhöjda skatter – akut elbrist hotar Stockholm


ENERGI & SKATTER. I ett kraftvärmeverk produceras el, och den värme som bildas vid eltillverkningen överförs till fjärrvärmesystemet. På så sätt utnyttjas det använda bränslet mycket bättre. Verkningsgraden i anläggningen ökar från cirka 30–40% till runt 90%. Kraftvärmeverk kan eldas med fossila bränslen som kol, olja och/eller naturgas. Idag blir det dock allt vanligare med förnybara energikällor som avfall, biomassa, pellets, ved, träflis från energiskog och liknande. Ett kraftvärmeverk kan dessutom drivas med kärnbränsle.

Nu har skatterna alltså höjts så mycket att inte ens kraftvärme är lönsamt i Stockholm. Pettersson som levde i tron att det var fiffigt och miljövänligt att producera el OCH värme samtidigt. Särskilt med skogsrester eller sopor som råvara.

Ökade utsläpp och lägre skatteintäkter än beräknat. Det är resultatet av regeringens ”chockhöjning” av skatterna på fossila bränslen för kraftvärme, skriver sex energiföretag i en debattartikel på Altinget.

En åttadubbling av koldioxidskatten och en tredubbling av energiskatten väntar, enligt debattörerna, som tror att det kommer leda till en förtida nedstängning av svenska kraftvärmeanläggningar. De spår att minskad inhemsk produktion i sin tur kommer öka koldioxidutsläppen när utebliven elproduktion måste ersättas.

Debattörerna efterlyser nu en vettig och långsiktig politik. ”Inte ogenomtänkt plakatpolitik som motverkar sitt eget syfte – och som definitivt inte borde kallas för ’grön skatteväxling’”, skriver debattörerna.

-Pettersson säger att många gör sitt bästa för att spä på klimatskräcken, jag är inte orolig för klimatet utan för vad miljömupparna kan ställa till med om de tillåts härja som idag…

Miljöpartiets förslag och dröm för glesbygdsbor och alla andra utom nomenklaturan….

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


18 responses to “Chockhöjda skatter – akut elbrist hotar Stockholm

 • Hasse

  Värtavägen verken får sin flis delvis från Brasiliens urskogar och det tycker den så kallade miljö fjollan miljöministern är bra.
  Kommer hit med gamla båtar.

  Gilla

 • Hasse

  Man kan värme växla hela Mälaren , där är så mycket energi vattnet så det gör ingenting om man sänker temperaturen ett par grader .så ett stort värme växlar kraft verk

  Gilla

  • Kalle

   Energibrist? Knappast sänk inomhustemperaturen till salladskommunisternas nya riktvärde 15 grader vintertid och 28 sommartid börja med Rosenbad….

   Gilla

 • Tony

  Sossarna är samhällsförstörare av rang!

  Gilla

 • Autodidakt

  Förr fick man värma sej med så kallade åkarbrasor, nu får väl alla naiva idioter värma sej med handhjärtan.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Inom en snar framtid meddelar den store älskade ledaren och världens ljus att vi varit naiva.

  Gilla

 • Janne

  Att demolera, förstöra och riva fullt fungerande och säkra kärnkraftverk kan nog bara ske i Sverige.
  Här är dårskapen bottenlös!

  Gilla

  • Kurt

   Glöm inte Tyskland de håller också på att stänga ner kärnkraften
   Energipriserna i Tyskland är flera gånger högre än de Svenska priser

   Gilla

 • Kjelle

  Hur lösa problem..Det finns två sätt.Göra som Frankrike demonstrera.Men det kostar på människor och arresteringar,som vi har sett i Frankrike. Alternativ två .Att alla som kan STREJKA.Sjukvård och lärare sjukskriver sig.Efter en vecka kan ni få ned priset på drivmedel Till 10 kronor.Efter max två veckor kan ni få Regeringen att avgå.För efter två veckor är Sverige Konkursmässig.Ni kan få allt ni vill..Så enkelt är det m v h Kjelle

  Gilla

  • Treb

   @Kjelle
   Jag är på!
   Den ända vägen.
   Politrukerna har haft sin chans ×1000 och bara ställt till med skit…
   De ger sig inte fören de snott allt av alla.

   Gilla

 • Kent

  Miljöpartiet den största katastrof som har drabbat Svetiges nation i modern tid.

  Gilla

 • turrim

  Glöm inte att Annie Lööf också varit med och godkänt detta. Vem kommer hon att skylla på nu?

  Gilla

 • putte

  Ja politikernas lösning på alla problem heter skatter , bara skatterna är tillräckligt höga så simsalabim så är alla svårigheter ur världen . För några dagar sedan lovade ju herr Yngeman att det inte skulle råda någon brist på laddningsstolpar i landet , kan så vara men vad hjälper det om det inte finns ström i dom . Och dom nu indrivna skatterna på koldioxid och energi var tar dom vägen , till förnyelsebara energikällor säger då miljömupparna , grattis säger jag då, var hittar ni dom för kom inte dragandes med vind el och solel för med den energibrist som hotar så räcker det inte till på långa vägar ,återstår bara att ta till mera handfasta metoder som elransonering . Lösningen bli nog att importera el för dyra pengar som har framtagits i kolkraftverk , men vad gör det bara vi slipper skiten här och samtidigt skatta ihjäl oss , snacka om dubbelmoral hos politikerna .

  Gilla

 • Anders

  Invandring, energibrist, miljömuppar går hand i hand.
  Bensinpriset når nya höjder, snart dags att köpa en häst?
  Nåja man kan ju beskatta fodret också.
  Undrar när det blir straffskatt på skor?
  Tillbaka till stenåldern!

  Gilla

 • sociallycriticalbydefault

  Men vad bra!!
  Då får Stockholmarna en rejäl spark i arslet, när de inte kan använda sina elprylar utan vidare. Förhoppningsvis blir de tillräckligt arga när de inte kan laga mat längre och sparkar ut all dessa idioter som har skapt eländet!!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: