Svagaste kronan någonsin!

EKONOMI. Sveriges regering och finansminister skryter om att Sveriges ekonomi är urstark, och fortsätter satsa på allt och alla utom det svenska folket. 

I februari nådde handelsviktad real krona sin lägsta nivå någonsin och den passerade sitt tidigare ”finanskrisrekord”. Svenska hushåll stoppar in en krona i AB Sverige och får tillbaka 80 öre, ett tydligt avtalsbrott men ingen protesterar. Den svenska kronan är nu så svag att det kan jämföras med ett land som har drabbats av en statskupp. Och den kan komma att bli ännu svagare, konstaterar Nordeas chefsanalytiker Henrik Unell i ett marknadsbrev.

Nationalekonom Tino Sanandaji skriver nedanstående på Facebook

I måndags varnade en uppmärksammad analys att kronan är svagare än någonsin historiskt och passerat bottenrekordet från finanskrisen. Veckans Affärer ”Fallet i kronan liknar det man ser i länder där en statskupp har ägt rum, men kronan kan försvagas ytterligare. Det skriver Nordeas chefsstrateg Henrik Unell…För ett par veckor sedan nådde kronan sin lägsta nivå någonsin”

Botten var dock inte nådd. Dagens Industri idag: ”Kronan försvagas efter oväntat hög arbetslöshet i mars”.

Marknaden är inte alltid rationell, och man ska vara försiktig med att övertolka dess svängningar, men fallet börjar nu bli oroväckande. Bloomberg kallar nu kronan “The world’s worst-performing major currency”.

Det är lätt att skylla på riksbanken, men de sitter i en svår sits, och i den mån kronan temporärt faller då Sverige har en mer expansiv penningpolitik än andra länder är det inte så farligt.

Ett mer illavarslande tecken är dock om kronans devalvering delvis handlar om att omvärlden devalverar Sverige som land. Sverige har tvärtemot de senaste årens halleluja-narrativ haft medioker produktivitetsutveckling, och det oväntad kraftiga fall som förvånar riksbanken kan handla om att vissa investerare förväntar sig att svenska ekonomin snart kan hamna i en kris.

En svag valuta kan temporärt dopa exporten, men har även negativa effekter. Bortsett från att hushållens köpkraft urholkas blir landets storföretag billiga att köpa upp av utlandet. Svag valuta minskar också manöverutrymmet och sätter Sverige i ett skruvstäd att hantera en kommande lågkonjunktur.

Som vanligt ska vi inte förvänta oss probleminsikt och krisberedskap utan ursäkter, bortförklaringar, babyspråk om hur fantastiskt allt går samt försök att skylla ekonomin på våra äldre.

Tino Sanandaji

37 thoughts on “Svagaste kronan någonsin!

  1. Ja, jag sitter nöjd. Satt man i Ryssland så vore vodka svaret på att känna sig nöjd.

  2. Nej det menar jag inte, utan tycker att det vore fint att semestra i Grekland utan att bli ”rånad”.

    • Du menar ur askan,i elden ?
      Nej i stort det enda rätta f.d. Sverige gjort,var(sista 40/50 åren) var när man tackade nej till jordens största bluffvaluta Euro !

      • Nej det menar jag inte, utan tycker att det vore fint att semestra i Grekland utan att bli ”rånad”.

    • Att den svenska kronan just nu faller som en sten beror naturligtvis icke på valutan som sådan. Utan på omvärldens syn på vårt arma vanskötta land och dess vilsna regim som av de flesta bedömare anses vara något av det värsta mänskligheten skådat.

      • Håller med till 100% på detta.

        Men det är med önskan som detta sker.
        Den svenska sk.ledaren med följe, vill att kronans värde ska vara så låg som möjligt.
        Detta då hårt arbetande människor i Sverige, ska få det svårare att flytta utomlands med sina surt förvärvade pengar, då värdet på dessa är så lågt.
        Väljer då att stanna kvar i det totala sönderfallet och ökande brottslighet som kommer drabba dig och dina kära ( om ni inte redan har blivit drabbade !? ).
        Sveriges sk. ledare med följe måste ha kvar arbetande människor i Sverige, för att betala för alla bidragstagare, som sägs bli en VINST FÖR SAMHÄLLET….som aldrig kommer ske, samt för kostnaderna för all brottslighet/ förstörelse.
        Vad som sker i stället, är att alla normala investerare och människor som inte vill vara med att se Sveriges totala katastrofala haveri, flyttar långt ifrån detta land.
        Vem ska betala för alla bidragstagare….ska bidragstagarna betala för bidragstagare ?
        Ni hör/läser…..IDIOTIN ÄR TOTAL !

        Så passa på, lämpligt att ta era nära/kära och pengar, flytta och investera/köp bostad, i länder som värnar om:
        ANSVAR – RÄTTVISA – TRYGGHET och FÖRSTÅND !!!

  3. Sossarna har svikit landet så grovt att det är rent landsförräderi, inte en sekunds snack om det.

  4. Bara att erkänna att denna politik de har fört de sista 10 åren har varit förödande mot svenskarna och Sverige, förr skrattade vi åt Polens zlotyn, undrar vem som skrattar bäst nu. De enda som är nöjda med dagens politik är politiker för de fattar inte bättre och de nyanlända för de älskar Sverige eftersom de får allt, mot ingen uppoffring alls. De kan inte finnas en enda svensk som är nöjd med detta och undra hur de blir när lågkonjunkturen kommer, för den kommer.

  5. KOMMUNINVEST heter en ”bank” där Sveriges kommuner lånar stora summor pengar, – Kommuninvest lånar i sin tur pengar på den internationella marknaden…..NU närmar sig många kommuner konkurs på grund av massinvandringen av kriminella och analfabeter! När långivarna börjar ifrågasätta KOMMUNINVESTS likviditet och förmåga att återbetala sina lån kan en kollaps vara när och då kommer svenska staten bli tvungen att gå in och ta över lånen…..-känns detta igen från bankkrisen på 90-talet…?! KONTENTAN blir att Socialdemokraterna stjäl av pensionsfonderna för att finansiera detta, det kan komma snabbare än vi tror…..Att satsa på analfabeter och kriminella kommer att bli mycket dyrt….! Nu tar ju den extrema humanitära stormakten hem IS terroristens Mickael Skråmos barn till livstidskostnader för staten = skattebetalarna….Idiotin rullar bara på och 82:an fattar ingenting….

  6. Det är mindre än ett halvår sen våran finansblondin m, Andersson sa att det går bra för Sverige nu.
    Det enda som kan rädda Sveriges export idag nun när räntan inte kan sänkas är en låg kronkurs.
    Nackdelen är att allt importerat blir dyrare dvs folket får lida för en urusel ekonomisk politik.

    • När de dessutom på alla sätt söka tillintetgöra vårt lantbruk,är ju import av livsmedel,det enda möjliga.Om de nu inte har för avsikt att svälta ihjäl befolkningen ?
      ”Klimativrare” på ena sidan,och ”djurrättsaktivister” på andra. Sedan sitter tillsatta dårar i Fjollträsket,och föreskriver vad bönder förbjudes använda,i form av växtskyddsmedel !
      De lägst stående förståndsmässigt,ser ”ekologiskt brukande” av jorden som något stort.
      Stenbock som växt upp på landet,vet att i ogräs och i o-gödslad jord, växer det ingen näring.

  7. Sveriges sk finansminister socialisten Magdalena Andersson som 82:an röstat för följer bara bilderbergarnas och Eu politibyrås direktiv,hon var ju på bilderberg mötet i juni 2016.MA egen pressekreterare sa att han inte visste vad hon skulle prata om där.På bilderbergmötena fastställer man kursen för den ekonomiska och politiska utvecklingen och man underminerar de nationella parlamentens demokratiska arbete.Sveriges regim jobbar inte alls för svenska folkets och Sveriges bästa ,tvärtom.
    Att MA och socialistledaren Stefan Löfven fortfarande sitter kvar vid makten är förutbestämt och listigt planlagt,och folket gick än en gång i fällan.

    Hur många vet om att Sverige är ett registrerat företag på New York börsen?

    • Investera aktier i det Svenska Avloppet är det sista jag skulle göra.
      De värsta effekterna kommer att komma om 5-10-15 -20-25 osv år framöver…

      Kolla hur bla skolan totalmisslyckats över hela landet. ….

      • Det är inte det vanliga folket som skapar exportprodukter utan det är ingenjörer och forskare, och som tur är så har vi dessa i framtiden också. Vi andra får stå i fabrikerna.

  8. En av åtgärderna för att försämra pensionerna ytterligare?
    Varför blir det alltid högre skatter och valutaras när vi har S ledda regeringar?
    Hade det varit bättre med €?
    Hade € satt mer press på ansvarslösa politiker än vad kronan gör?
    Det finns nog några hundra miljarder utgifter som skvalpar runt som svartepetter i spelet mellan staten och kommunerna. När långivarna upptäcker att Sveriges kommuner är ett läckande skepp som gått på grund och kaptenen är hög på godhetsknark så kan det gå fort utför.
    Den expansiva asylindustrin gav en falsk fylla men nu kommer baksmällan.
    Att bygga och försörja en ny stad av Helsingborgs storlek varje år med befintliga resurser är totalt vansinne.

    • Javisst, vi är förtjänta av grova pensioner utan att göra ett smack för att få dem. När vi jobbar skall vi ha liten skatt när vi pensioneras skall vi ha hög pension.

  9. Sverige har aldrig varit så rikt som nu, Sverige har aldrig varit tryggare!

    MVH

    Löfven

    • Sverige har aldrig varit dummare och fegare nu under det nya och unika statsskicket feminism.
      FEMI-NISM
      KVINNOSTYRE.
      För er som tror att feminism betyder jämlikhet.

    • Soros och hans spekulationsanhang jublar. De svenska tillgångarna ska köpas upp till vrakpriser.

  10. Sveriges dåliga ekonomi beror till 100% på vår utomordentligt dåliga eller obefintliga invandrarpolitik.

    • Socialdemokraterna gick till val med ett löfte om en generös flyktingpolitik, och det höll dom med råge.
      Problemet är att sk vanligt folk inte vet vad dom röstar på, hur många har läst partiprogramet av sossarnas väljare tror ni?
      Dom mest insatta i sakfrågor är SD, s väljare eftersom vi har ett intresse för politik och kan debattera.
      Det är bara titta på våran partiledare när han drar brallorna av motståndarna.
      Och framför allt våran politik är hållbar och tål motståndarsidans floskel argument.

  11. Alla valutor faller någon gång, men knappast någon mitt i en kraftig högkonjunktur.

Kommentera