Kommunernas kris

Från kommun efter kommun kommer nu larmrapporter om en ekonomi i kris.

2017 skrev Nima Sanandaji en artikel i Dagens Samhälle om en stundande välfärdskris i kommunerna. I texten anar ni orsakerna till detta. 2018 följde Expressen upp med en artikel om en annalkande kris i Sveriges kommuner. Även här anas bakgrunden till kommunernas bekymmersamma läge.

2016 införde regeringen en ny bosättningslag som tvingar samtliga kommuner att ta emot nyanlända, oavsett tillgångar ifråga om bostäder, arbeten och ekonomi. Konsekvenserna börjar märkas i kommun efter kommun. Filipstad är en av alla dessa kommuner som balanserar på gränsen till konkurs. Om detta kunde vi läsa i Anna Dahlbergs ledartext från i lördags. 2015 kunde vi i media läsa om Filipstads problem att hantera den stora mängd med flyktingar som ankom kommunen, men redan året innan utmärkte sig de flyktingar som anlänt till kommunen innan det stora kaosåret 2015.

När det gäller just Filipstad röstade kommuninvånarna så här i valet 2018.

Bara i år har larmrapporter ramlat in från ett stort antal andra kommuner. Här följer ett axplock och hur invånarna valde att rösta.

Danderyd

Enköping

Luleå

Härnösand

Sandviken

Wilhelmina

Jag törs nästan lova att det i samtliga kommuner stod människor med banderoller och plakat och välkomnade flyktingar på perronger och busstationer 2015. Förmodligen helt ovetandes om att statens ansvar för dessa varar i två år och därefter ramlar både ansvar och kostnad över på kommunerna. Där befinner de sig nu och fler lär följa.

10 thoughts on “Kommunernas kris

  1. Johan Westerholm, Ledarsidorna förutsåg denna ekonomiskt svåra situation för kommunerna redan den 27 aug 2016 när han skrev sin artikel med titeln …

    ”Den lilla puckeln” (Publicerades 27 aug 2016)

    Läs mer på:

    http://ledarsidorna.se/2016/08/den-lilla-puckeln/

    Dagen innan:

    Magdalena Andersson såg ljust på den svenska ekonomin. Hon sa bl a:

    ”De (= ”flyktingarna”), som kom i hösten 2015 är ju bara en liten kostnadspuckel, men eftersom regeringen har lagt om politiken har kostnaderna i jämförelse med i våras minskat med 100 miljarder. Men det ska tilläggas att det inte var ekonomiska orsaker som gjorde att vi la om politiken, utan det var rent praktiskt väldigt svårt att skaffa tak över huvudet för så många människor” (Publicerades 26 augusti 2016)

    Läs mer på:

    http://www.svt.se/nyheter/inrikes/magdalena-andersson-ser-ljust-pa-den-svenska-ekonomin

  2. Draksådd?
    Det står var och en fritt att rösta på något av de partier som inte har velt ha, eller vill ha, en politik som ökar bördan ytterligare….

    OKK om nu pensionsåldern behöver höjas 5-10 år försvinner ju behovet av att ”någon annan” skall rädda pensionerna….
    dvs om planen (den genomförda) inte fungerade finns ju alltid möjligheten att reversera…..

    Man river olönsamma vindkraftverk (N.B. alla vindkraftverk blir på sikt olönsamma LCC) så varför inte ”riva/reversera” annat som inte blivit lönsamt……..??

    • Det var nog det som var tanken men den här okvalificerade invandringen. Höj pensionsåldern då vi behöver arbeta oss in i döden för att försörja oanställbara invandrare. Därmed har man avskaffat pensionen mer eller mindre. Alla dör innan de uppnår pensionsåldern.
      Det blir alltså arbetsgivare och kommunala socialbidrag som ska försörja befolkningen in i döden. Regeringen svär sig fri från allt ansvar och kritik betraktas som rasism eller terrorism.
      Skatterna sänks dock inte och inbetalningarna till pensionssystemet kvarstår. Dock kommer utbetalningar ur detta nästan upphöra och pengarna används till annat som EU-avgifter, etableringsbidrag, genus-projekt…

  3. Om hela Sverige regeras på samma sätt som dessa kommuner, då kan man undra vad som väntar oss…

  4. Byt ut bidragen mot skatteavdrag så är problemen lösta. Skatteavdrag kan man bara få om man har jobb och inkomst.

  5. Grumskommun…

    Invånare, antal: cirka 9 000

    Kommunanställda: cirka 1 025

    Är det normalt??…

Kommentera