Kommunernas kris


Från kommun efter kommun kommer nu larmrapporter om en ekonomi i kris.

2017 skrev Nima Sanandaji en artikel i Dagens Samhälle om en stundande välfärdskris i kommunerna. I texten anar ni orsakerna till detta. 2018 följde Expressen upp med en artikel om en annalkande kris i Sveriges kommuner. Även här anas bakgrunden till kommunernas bekymmersamma läge.

2016 införde regeringen en ny bosättningslag som tvingar samtliga kommuner att ta emot nyanlända, oavsett tillgångar ifråga om bostäder, arbeten och ekonomi. Konsekvenserna börjar märkas i kommun efter kommun. Filipstad är en av alla dessa kommuner som balanserar på gränsen till konkurs. Om detta kunde vi läsa i Anna Dahlbergs ledartext från i lördags. 2015 kunde vi i media läsa om Filipstads problem att hantera den stora mängd med flyktingar som ankom kommunen, men redan året innan utmärkte sig de flyktingar som anlänt till kommunen innan det stora kaosåret 2015.

När det gäller just Filipstad röstade kommuninvånarna så här i valet 2018.

Bara i år har larmrapporter ramlat in från ett stort antal andra kommuner. Här följer ett axplock och hur invånarna valde att rösta.

Danderyd

Enköping

Luleå

Härnösand

Sandviken

Wilhelmina

Jag törs nästan lova att det i samtliga kommuner stod människor med banderoller och plakat och välkomnade flyktingar på perronger och busstationer 2015. Förmodligen helt ovetandes om att statens ansvar för dessa varar i två år och därefter ramlar både ansvar och kostnad över på kommunerna. Där befinner de sig nu och fler lär följa.


10 responses to “Kommunernas kris

 • Billy Boy

  Johan Westerholm, Ledarsidorna förutsåg denna ekonomiskt svåra situation för kommunerna redan den 27 aug 2016 när han skrev sin artikel med titeln …

  ”Den lilla puckeln” (Publicerades 27 aug 2016)

  Läs mer på:

  http://ledarsidorna.se/2016/08/den-lilla-puckeln/

  Dagen innan:

  Magdalena Andersson såg ljust på den svenska ekonomin. Hon sa bl a:

  ”De (= ”flyktingarna”), som kom i hösten 2015 är ju bara en liten kostnadspuckel, men eftersom regeringen har lagt om politiken har kostnaderna i jämförelse med i våras minskat med 100 miljarder. Men det ska tilläggas att det inte var ekonomiska orsaker som gjorde att vi la om politiken, utan det var rent praktiskt väldigt svårt att skaffa tak över huvudet för så många människor” (Publicerades 26 augusti 2016)

  Läs mer på:

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/magdalena-andersson-ser-ljust-pa-den-svenska-ekonomin

  Gilla

  • Billy Boy

   Tillägg:

   Och inte en enda liten värdefull puckel (se bilden nedan) fylld med miljarder kronor har de anländande MENA-iterna orkat få med sig hit som ekonomiskt tillskott till finansminister Magdalena Anderssons (S) redan tomma lador att förstärka hela Sveriges allt magrare kommunala budgetar med.

   Gilla

 • bjornwiklund

  Draksådd?
  Det står var och en fritt att rösta på något av de partier som inte har velt ha, eller vill ha, en politik som ökar bördan ytterligare….

  OKK om nu pensionsåldern behöver höjas 5-10 år försvinner ju behovet av att ”någon annan” skall rädda pensionerna….
  dvs om planen (den genomförda) inte fungerade finns ju alltid möjligheten att reversera…..

  Man river olönsamma vindkraftverk (N.B. alla vindkraftverk blir på sikt olönsamma LCC) så varför inte ”riva/reversera” annat som inte blivit lönsamt……..??

  Gilla

  • Fjodor

   Det var nog det som var tanken men den här okvalificerade invandringen. Höj pensionsåldern då vi behöver arbeta oss in i döden för att försörja oanställbara invandrare. Därmed har man avskaffat pensionen mer eller mindre. Alla dör innan de uppnår pensionsåldern.
   Det blir alltså arbetsgivare och kommunala socialbidrag som ska försörja befolkningen in i döden. Regeringen svär sig fri från allt ansvar och kritik betraktas som rasism eller terrorism.
   Skatterna sänks dock inte och inbetalningarna till pensionssystemet kvarstår. Dock kommer utbetalningar ur detta nästan upphöra och pengarna används till annat som EU-avgifter, etableringsbidrag, genus-projekt…

   Gilla

 • Kattsand

  Om hela Sverige regeras på samma sätt som dessa kommuner, då kan man undra vad som väntar oss…

  Gilla

 • Anders Nilsson

  Byt ut bidragen mot skatteavdrag så är problemen lösta. Skatteavdrag kan man bara få om man har jobb och inkomst.

  Gilla

 • Hajo

  Grumskommun…

  Invånare, antal: cirka 9 000

  Kommunanställda: cirka 1 025

  Är det normalt??…

  Gillad av 1 person

 • Kent

  Ett rejält kronfall nu och golvet rasar i korthuset.

  Gilla

 • Langmore

  Jag tror att Pettersson bör ta fram radergummit.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: