Medeltemperaturen ökar mer i Sverige än globalt

KLIMAT OCH VÄDER. Medeltemperaturen har ökat mer i Sverige än för jorden som helhet, enligt en sammanställning som SMHI gjort. Den har ökat med 1,7 grader sedan förindustriell tid, genomsnittet under perioden 1861–1890.

Uppvärmningen i Sverige är störst på vintern och i de norra delarna av landet.

– Det är en utveckling som ligger i linje med vad vi kan förvänta oss utifrån de klimatscenarier som finns och beräkningar av hur den globala uppvärmningen kan påverka oss, något vi alltså ser hända redan idag, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI i en kommentar på institutets hemsida.

-Pettersson är inte så imponerad, det varmaste svenska året är 2014 och det näst varmaste 1934 vad vi vet. Frågan är varför mätserien börjar just 1861, det var i mitten på 1800-talet som ”lilla istiden” tog slut och då började temperaturerna stiga efter en fler hundra år lång köldperiod.

Menar SMHI med flera att den köldperioden är det normala på jorden och att det är människan som värmt upp jorden sedan dess?

Går vi till mitten av 1700-talet, då det var ännu lite kallare, så har temperaturen redan stigit med två grader, det som FN påstår är så farligt.

Sanningen är nog att antalet klimatrelaterade dödsfall, alltså dödsfall från översvämningar, torka, stormar, bränder och extrema temperaturer, sjunkit enorm de senast 100 åren trots att jordens befolkning mer än fyrdubblats på 100 år.

Hade befolkningen verkligen ökat med några grader kallare temperatur som medfört sämre skördar?

Att koldioxidhalten i luften ökat sedan mitten på 1800-talet och att temperaturen stigit verkar snarare ha medfört högre levnadsstandard för fler människor och färre klimatrelaterade dödsfall.

Minns ni Alf Nyberg, chef för SMHI 1955-1977, han var meteorolog, han var den siste fackmannen, efter honom har bara politiker varit chefer för SMHI.  

Alf Nyberg (1911-1993) var 1955 till 1977 chef för SMHI. Han var meteorolog. Efter honom har ingen fackman (geovetare som meteorolog, hydrolog eller oceanograf) basat för SMHI. År 1990 skrev Nyberg ett brev till dåvarande miljö-och energiministern Birgitta Dahl (S). Om det besvarades vet jag inte.

Brevet är publicerat i Svenska Meteorologiska Sällskapets tidskrift Polarfront, nr 91, April 1997.

Till statsrådet Birgitta Dahl!

Som trädgårdsodlare och pensionär har jag med undran hört om planer på att minska utsläppen av koldioxid i Sverige. Det har t.o.m. diskuterats att införa skatt på utsläpp av denna gas. Det synes mig ändå klart att den uppvärmning som eventuellt kan förorsakas av koldioxiden måste vara gynnsam för landets ekonomi. Mindre uppvärmningskostnader, som skulle bli följden av en höjd lufttemperatur är en fördel, mindre vägrenhållningskostnader och lägre transportkostnader till lands och till sjöss är andra. För växtligheten är givetvis en förändring till varmare klimat en stor fördel.

Det är givet att man med ansträngning kan hitta några nackdelar också men att tro att vårt nuvarande klimat skulle vara optimalt förefaller helt orimligt. En mindre minskning av vårt koldioxidutsläpp som vi kanske skulle kunna uppnå kan ju inte heller märkbart påverka den globala mängden koldioxid och därmed ej rädda världens befolkning i övrigt från befarade katastrofer.

Jag vore tacksam för att få veta vilka skäl som föreligger för att Sverige skall engagera sig i en verksamhet som synes vara mot landets intresse och hoppas på ett klarläggande svar.

Stockholm den 20 mars 1990.

Alf Nyberg

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Medeltemperaturen ökar mer i Sverige än globalt

  1. Jag tycker vi ska flyga mer, köra mer bil och elda mer, så kanske jag inte behöver flytta till Spanien när jag blir pensionär.

  2. SMHI använder sig av 30-års perioder för att fastställa sina slutsatser. Den ena kallad förindustriell period 1861-1890 och den jämförs just nu med 1961-1990, som är den referensperiod som används för väder- och klimatjämförelser.

    Från år 2021 så ska de börja använda en ny 30-års period för detta. Den som vi lever under idag,1991-2020.

    Naturligtvis är inte 30-årsperioder i meteorologi, någon längre tid för att uttala sig om ”exakta” klimatprognoser.

    Det som är värt att tänka lite på. Är hur mätstationerna som SMHI jämför med, från åren 1861-1890, var placerade och fungerade, jämfört med dagens. Placeringen och miljön kan ju var helt annorlunda. Vilket kan påverka mätvärdena en hel del, om man nu håller sig till dessa två 30-årsperioder.

    Bara ett litet exempel på det. Från den 4 augusti 2014. Jag citerar SMHI.

    ”Årets högsta temperatur rapporterades från Falun med 35,1° vilket var nytt rekord oavsett månad där sedan temperaturmätningarna i Falun inleddes 1860.”

    Då ska ni veta att mätstationen står vid väggen till ishallen och är omgiven av asfalterade ytor.

    Vad säger SMHI om det då?

    ”Temperaturmätaren vid Lugnets skidstadion i Falun. Mätaren står kanske lite instängt mellan byggnader och parkeringsplatser, men det gäller även en del andra stationer i tätorter.”

    Kan man då referera och jämföra ända tillbaks till 1860? Blir det data som är korrekta och relevanta för faktaanalys? När mätstationen har blivit flyttad till en helt annan omgivning och stadsbild.

    Faluns tidigare väderstationer var placerade vid vattenverket och televerket innan stationen flyttades till Lugnet.

    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/manadens-vader-och-vatten-sverige/manadens-vader-i-sverige/augusti-2014-extremt-regnig-i-vastra-gotaland-1.76746

  3. http://www.pi-news.net/wp-content/uploads/2019/03/BeitragsbildFeuerloescher3.jpg
    Vet inte om detta även pratats om Abzurdien ?
    I varje fall funderar nu EU på,att förbjuda brandsläckare.Allt för klimatet och detta efter,att de importerat 10.000-tals pyromaner från MENA !
    Någon skrev om utvandringen från Sverige under 1800-talet. Då p.g.a. fattigdom o. svält,blandat med kristna ord om underkuvning !
    I dag finns all anledning att lämna Abzurdien. Fast av helt andra orsaker.

  4. Det vär väl på 1860-talet svenskarna utvandrade till USA pga att det var så kallt att somrarna uteblev och folk dog av svält. Bra att ta avstamp i det som normal temperatur.

  5. Tack för den informationen,Bäste Pettersson,det var mycket intressant och viktigt.Vi behöver ha mer av den sortens ärliga och kunniga och framför allt icke politiskt tillsatta chefer och riktiga ämbetsmän typ Axel Oxienstierna.
    Man kan snart inte andas längre i det här galna genompolitiserade landet,regimen håller folket i ett allt hårdare strypgrepp,trots att inga murar med kpist beväpnade vakter finns runt landets gränser, här är tvärtom vidöppna gränser,så är svensken så fjättrad mentalt av den massiva statliga propagandan.Inget land har någonsin tidigare lyckats med denna massiva hjärntvätt av ett folk som Sveriges regimer lyckats med,det är så fasansfullt lyckat så majoriteten av folket inte förstår vad de är utsatta för.
    Kan verkligen rekommendera att läsa Roland Huntfords bok, The new totalitarians,på svenska Det blinda Sverige,han har verkligen fångat in och beskriver den gemene svensken som har ett fogligt sinnelag och kärleken till slavoket som regimen lagt på folket.Roland Hunford var en brittisk korrespondent som tillbringade flera år i Sverige,bla studerade han svenskarnas historia långt tillbaks i tiden och ger en mycket ingående och djuplodad analys.För att förstå dagens Sverige måste man ha kunskap i gårdagens Sverige och svenska folkets historia.
    Gunnar Sandelin har skrivit en sammanfattning om Roland Huntford och boken på det goda samhället,och tydligen kan man ladda ner boken på en länk han lagt ut där.

    https://detgodasamhallet.com/2018/08/23/roland-huntford-var-en-visionar/

  6. Alla svenskar (även miljöpartisterna på SVT) vill helst av allt ha mildare vintrar och varmare somrar så jag förstår inte gnället.
    Titta på mungiporna på nyhetsuppläsaren på Rapport när hon lämnar över till ”vädret” efter att hon ljugit klart om dagens nyheter de gånger en värmebölja väntas.

  7. Thorsten S:
    Jo det stämmer som du skriver… När du flyttade hit ersatte jag dig i Riket.
    Märkte som du skriver att inlandsklimatet i Tyskland,var angenämare än mina tidigare år vid Abzurdiens västkust !
    Ännu idag skiljer det c:a 3-4 grader plus,mellan s:a Sveriges och Berlins omland ! Men så har det väl alltid varit eftersom Abzurdien i stort,är på alla håll omgärdad av svalt havsvatten ?
    Dessutom sveper ju Ishavsluften ner över oss,i större omfattning !

  8. Jag är uppvuxen på 50 – 70-talet i mellersta Tyskland, men bor sedan 82 i Svealand. Och det känns som att vintrarna här är som min barndoms vintrar i Tyskland ungefär varannan mest grön, varannan någorlunda vintriga…

Kommentera