Filmarbetare kräver skattemiljoner för att stoppa jordens undergång

SKATTER. Den svenska filmindustrin måste ta större hänsyn till miljön. Det skriver sammanlagt 250 filmarbetare i ett upprop publicerat i Dagens Nyheter. Med på listan märks skådespelare som Lena Endre, Ann Petrén, Gustaf Skarsgård och Shima Niavarani. ”Vi är skådespelare, regissörer, manusförfattare, producenter och övriga filmarbetare som tröttnat på de ohållbara produktionsmetoderna inom vår bransch”, skriver de enligt SVT

”Om den svenska filmbranschen fortsätter negligera det som resten av världen ser som en ödesfråga, hotar det inte bara klimatet utan även svensk film. Låt oss hjälpa till att avvärja klimatkatastrofen istället för att bidra till den. Låt oss förändra branschen”, skriver de i uppropet som publicerats hos Dagens Nyheter, tyvärr bakom betalvägg.

Ett konkret problem som skådespelarna poängterar är att många svenska filmer spelas in i andra länder än i just Sverige. Uppropet understryker vikten av så kallade produktionsrabatter som gör det billigare att spela in svenska filmer i andra länder – trots att de ska utspela sig i Sverige.

”Utöver de utsläpp som teamets och skådespelarnas flygresor bidrar med när produktionen förläggs utomlands så tillkommer utsläpp från smutsig energiproduktion då flera öststater får sin energi från olja, kol eller gas, till skillnad från Sverige som är ett av de länder som har högst andel förnybar energi”, skriver de i uppropet.

-Pettersson säger att den absoluta majoriteten av dessa ”kulturarbetare” hatar SD och är för invandring, de har aldrig protesterat mot att flytta hundratusentals afrikaner till Sverige trots att en somalier i Sverige släpper ut 50 gånger mer koldioxid än en somalier i Somalia.

Dessa asylaktivister kräver nu skattemiljoner för rädda oss alla mot ”klimatkatastrofen” – detta ska ske genom att vi skattebetalare ska stå för notan och göra det lika billigt att spela in film i Sverige som i östeuropa – för då slipper vänsterdivorna flyga dit för filminspelningar, ett alternativ för miljöns skull är att filmarbetarna sänker sina löner till Östeuropas nivå.

Att de inte samtidigt kräver skattesubventionerade löner så att de mobiltelefoner de använder kan tillverkas i Sverige i stället för i Kina är konstigt.

Är mupparna riktigt miljömedvetna så kanske de ska fundera på att inte tillverka film alls, vi kan titta på repriser som är bättre än de nya filmerna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Filmarbetare kräver skattemiljoner för att stoppa jordens undergång

  1. Henrik Hjelt är ett lysande undantag från alla skitnödiga artister som sällar sig till den fega skara som protesterar mot Israel när dom försvarar sig, men samtidigt håller truten när Palestinier mördar både gamla o Unga.

  2. Artikeln låg inte bakom betalvägg.

    Den svenska filmindustrin stoltserar gärna med konstnärlig kvalitet,
    men använder produktionsmetoder som tar noll hänsyn till miljö och klimat.
    Det måste förändras, skriver 250 svenska filmarbetare i ett upprop.

    Klimatförändringarna är det största hotet som mänskligheten stått inför.
    Därför har Sverige infört ambitiösa klimatmål.
    I regeringsförklaringen står det att 1,5-gradersmålet måste nås och att klimatomställningen ska genomsyra politiken.

    Det kräver agerande av alla samhällets aktörer. I sektor efter sektor och bransch efter bransch synar man verksamheten för att bli mer hållbar. Hittills har detta emellertid inte gällt filmbranschen.

    Den svenska filmindustrin stoltserar gärna med konstnärlig kvalitet, något som också präglar den filmpolitiska debatten, det gäller emellertid bara kvaliteten på slutresultatet. Bakom den vita duken ligger produktionsmetoder där noll hänsyn tagits till miljö och klimat. Tidspress i kombination med snäva budgetar och en kultur inom branschen bidrar till att resurser utnyttjas på ett ohållbart sätt.

    Resor och transporter är bland de största utsläppsposterna vid filmproduktion. Ett problem är att svenska filminspelningar i allt högre utsträckning förläggs till andra länder. Öststater som Litauen, Ungern och Tjeckien är några av de numera populära inspelningsplatserna.

    Anledningen till detta är de så kallade produktionsrabatterna, som gör det billigare för svenska produktionsbolag att spela in i andra länder, trots att filmens handling utspelar sig i Sverige.

    Utöver de utsläpp som teamets och skådespelarnas flygresor bidrar med när produktionen förläggs utomlands så tillkommer utsläpp från smutsig energiproduktion då flera öststater får sin energi från olja, kol eller gas, till skillnad från Sverige som är ett av de länder som har högst andel förnybar energi.

    För att behålla produktionerna inom landet måste även vi införa produktionsrabatter. Och för att dessa rabatter ska värna miljön på bästa sätt bör de i första hand rikta sig till svenska produktioner så att de förläggs på hemmaplan. För att en sådan åtgärd ska få full effekt krävs emellertid att det leder till färre flygresor. Därför måste också det rutinmässiga nyttjandet av inrikesflyget vid svenska filminspelningar ifrågasättas.

    Svenska Filminstitutet är svensk films viktigaste finansiär. Trots att deras uppdrag kommer från riksdagen ställs i dag inga miljökrav på de produktioner man finansierar. För att filmbranschen ska ta ett större klimat- och miljöansvar krävs politiska beslut som styr mot mer hållbara produktioner.

    I avsaknad av politiska riktlinjer är det i dag upp till produktionsbolagen själva att besluta om de vill satsa på mer hållbara produktionsmetoder. Det är upp till bolagen att bestämma hur de planerar och spelar in sina filmer eller tv-serier, och vanligtvis väger kortsiktiga ekonomiska fördelar tyngre än miljövinster.

    I Storbritannien har BBC och ett flertal andra bolag enats kring ett grönt initiativ som mynnat ut i en miljöcertifiering för den brittiska film- och tv-industrin. I andra europiska länder finns liknande initiativ för att mäta och reducera filmproduktioners klimatpåverkan, och i USA har den amerikanska producentföreningen tillsammans med de stora studiorna etablerat klimatberäkning som kutym. Svensk filmindustri har hamnat på efterkälken i den hållbara utvecklingen. Här krävs en förändring och den måste ske nu!

    Vi är skådespelare, regissörer, manusförfattare, producenter och övriga filmarbetare som tröttnat på de ohållbara produktionsmetoderna inom vår bransch.

    Vi kräver att såväl politiker som finansiärer och produktionsbolagen tar sitt ansvar och lyfter miljöfrågorna inom svensk film. Om den svenska filmbranschen fortsätter negligera det som resten av världen ser som en ödesfråga, hotar det inte bara klimatet utan även svensk film. Låt oss hjälpa till att avvärja klimatkatastrofen i stället för att bidra till den. Låt oss förändra branschen.

  3. Håller med Pettersson. Börja visa gamla repriser av Åsa-Nisse istället för att producera nya filmer. Återvinning är bra.
    Skådisarna kan gå till arbetsförmedlingen och se om Greta Thunberg anställer personal.

  4. Är inte svenska skattebetalare nog belastade? Det kanske är dags att titta på andra alternativ, familjen Ernman-Thunberg kan säkert skjuta till medel för finansiering, SVT kan lägga ner Melodifestivalen, SIDAS budget kan slimmas, låtsasjobbarna inom genus och hbtq kan gott få klara sig på den lön som vårdbiträden får lov att nöja sig med, Naturskyddsföreningen badar i pengar, de borde dela med sig, Jan Eliasson, familjen Bonnier, resglada influencers, hört talas om crowdfunding?

  5. Tänk om det vore så där enkelt att bli av med de skit som AB Reinfeldt & Löven släpat hit, då skulle jag genast inhandla ett stort antal av detta.

  6. Om det är någon som ska sluta flyga är det våra EU politiker. Undrar om dom har hört talas om it? Dom fattar ju ändå inte varandras språk när de sitter i sitt konferensrum, så de kan lika gärna sitta hemma och titta i en TV- skärm.

Kommentera