Araber diskrimineras

Har ni hört det förut, ja vi har hört det förut. Araber som känner sig diskriminerade har figurerat i många rubriker och artiklar.

”Personer med arabiska namn diskrimineras av kommuner”, skriver Ali Ahmed och Mats Hammarstedt på DN Debatt.

De bägge säger sig ha gjort ett experiment som gått ut på att skriftligen kontakta landets kommuner i två olika fiktiva namn. Ett i svenskt namn, ett i arabiskt och enligt de bägge har mannen med det svenska namnet bemöts på ett bättre sätt.

Det här ”experimentet” säger egentligen ingenting. Man har kontaktat samtliga svenska kommuner via mejl där hälften av kommunerna fått mejlet signerat av en svensk fiktiv man och hälften av en fiktiv arab. Diskrimineringen tolkas genom att 97 procent av kommunerna som fick den svenska mannens mejl, svarade med en förklaring på frågan som ställdes. 91 procent svarade med en förklaring på den arabiska mannens fråga.

För att vara professorer måste man ändå säga att ”experimentet” och tolkningen av detta är i det billigaste laget. Varför får vi inte i debattartikeln svar på…

…om kommunerna är mer avvaktande på den arabiska mannens mejl p.g.a. dåliga erfarenheter med elever från Mellanöstern och deras föräldrar?

…om hyresvärdar har dåliga erfarenheter av stora och många familjer från Mellanöstern?

…om arbetsgivare har dåliga erfarenheter av araber som inte respekterar klädkoder, som inte bemöter kunder och arbetskamrater som det förväntas eller som ställer ständiga krav på ledighet för att utföra dagens alla böner?

Notera också att kontakterna gjorts skriftligt. Alla vet att ett mejl, ett dokument eller en skrift kan författas av någon annan än den undertecknar. Språkförbistring är givetvis också ett starkt skäl för arbetsgivare, myndigheter och hyresvärdar att vara mer restriktiva i sina svar till arabisktalande personer.

Jo, det är 1:a april idag, men debattartikeln är seriös och inget skämt.

Några av kommentarerna till artikeln:

”Jag har bodde i Frankrike för många år sedan och talade bara usel franska. Ingen var intresserad av att anpassa sitt tal, prata långsammare eller förklara något. Är det ett bättre bemötande”

”Jag är förvånad att två personer som borde vara skolade i vetenskaplig metod anser att en undersökning upplagd på detta sätt har något som helst värde…//…Det finns fler underligheter med denna undersökning. För mig känns det som någon som tycker att offerkoftan är väldigt gosig”

”Jag höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag kom till slutet och såg att författarna bägge var professorer i nationalekonomi”

”Är det inte problematiskt att dra slutsatser om diskriminering på detta sätt? De två personerna kontaktade olika kommuner, och man jämförde inte svaren från samma kommun. Är det diskriminering att svaret är mer kortfattat till en person, som man tror har sämre språkkunskaper”

DN

DN Unvis (inga kommentarer)

Mats Hammarstedt om invandrares deltagande på arbetsmarknaden

Mats Hammarstedt om flyktinginvandring och tveksamma argument

Mats Hammarstedt om att flyktingar inte löser krisen på arbetsmarknaden

Mats Hammarstedt om utbildning och integration

4 thoughts on “Araber diskrimineras

  1. Jag är varken arab eller har ett namn som inte går att uttala.
    Likt förbannat är jag diskriminerad av Sverige trots att jag är 12-de generation SVENSK.

  2. Det bästa är hälsar Mats H att han aldrig blivit diskriminerad i Saudi, för där råder full demokrati rakt av utan krusiduller.

Kommentera