Finns det ingen journalist på Sveriges Radio med lite vett i kroppen?

Från Joakim Lamottes Facebook

Ibland undrar jag om det finns någon journalist inom Sveriges radio kvar med lite vett i kroppen.

Under flera års tid har jag varit utsatt för grova hot som polisen lägger ner på löpande band. Det handlar exempelvis om att min familj skall mördas, slaktas, styckas och våldtas och att mina bilar skall sprängas.

Så länge detta pågått har inte en enda journalist från Sveriges radio hört av sig för att göra reportage om hur folk försöker tysta en journalistkollega genom hot om dödligt våld.

Nu hör de däremot av sig för att göra ett kritiskt reportage efter att jag besökte Uppsala och belyste otryggheten för kvinnor i staden.

Tydligen är det några personer i kommentarsfältet som skrivit olämpliga saker om någon som var med i sändningen, vilket man nu skuldbelägger mig för.

För det första vill jag tala om att min livesändning från Uppsala har 370.000 visningar och nästan 12.000 kommentarer. Hur menar ni att jag skall ta ansvar för 12.000 kommentarer som andra skriver?

För det andra har jag som princip att aldrig blockera personer eller radera kommentarer. Jag raderar inte ens kommentarer där människor skriver motbjudande saker om mig.

Jag tänker aldrig sätta mig själv som smakdomare och avgöra hur folk ska få lov att uttrycka sig. Sådan typ av censur sysslar Sveriges radio med, inte jag.

Självklart finns det ibland människor som skriver vidriga saker. Men enligt min mening är det bättre att folk får se vilka åsikter som frodas i samhället än att försöka dölja dem. Deras tankar och åsikter kommer inte att försvinna bara för att de blir blockade från att skriva på Facebooksidor.

Medan en del andra journalister tycker att man bör gömma undan sådant som är obekvämt så är min åsikt att det bör komma fram i ljuset så att det kan debatteras med sakliga argument.

Jag ser mina kommentarsfält som ocensurerad debatt direkt från verkligheten. Det är så Sverige ser ut idag. Vi lever i ett land som är polariserat och splittrat och där det kokar under ytan från alla håll och kanter.

Jag tänker aldrig börja censurera för att tillrättalägga verkligheten bara för att ingen skall bli kränkt. Det vore dålig journalistik och det kan andra få syssla med.

Däremot anser jag självklart att alla former av hot och andra lagbrott är oacceptabla och uppmanar dem som blir utsatta att kontakta polisen.

Men jag bär inget ansvar för hur andra vuxna människor beter sig, och om jag skulle börja radera kommentarer som kan utgöra brott så förstör jag dessutom viktiga bevis.

Givetvis tycker jag att det är beklagligt att vissa inte kan debattera som vuxna människor, men det enda jag kan göra är att försöka föregå med gott exempel. Därför bemöter jag alltid människor med respekt, oavsett deras åsikter, när jag är ute och gör reportage.

Slutligen vill jag fråga Sveriges radio varför ni aldrig har ringt mig för att göra reportage om allt jag och min familj blivit utsatta för, men hör av er så fort en miljöpartist i min livesändning känner sig illa behandlad?

Joakim Lamotte

8 thoughts on “Finns det ingen journalist på Sveriges Radio med lite vett i kroppen?

  1. Bra jobbat, Joakim.

    Vad majoriteten av svensk media och stora delar av journalistkåren har för agenda . Det är vi många som vet.

    Ibland undrar man om de inte vet vad orden opartisk och självkritik betyder.

    Fasadjournalistik finns det för mycket av i Sverige. Tyvärr.

  2. Före Joakims besök i Uppsala fick han mängder av hot bl. a dödshot mot honom och sin familj
    Joakim tog därvid kontakt med Uppsala polisen som tog det på största allvar.
    Läggmärket till vad ordningsvakter som befinner sig där samt även poliser syns.
    På slutet Joakim tackar till polisen och alla ordningsvakter som har varit där.
    Joakim var oerhört besviken på Uppsalas politiker som han hade kontaktat att komma, men de hade avböjt.

    Lyssna vid 11.13 och framåt.
    Innan fanns det 1 ordningsvakt på Rese C men numera finns det 8! st.
    Varför det nu behövs 8! ordningsvakter kan hon inte svara på,
    för det hänvisar hon till Järnhusen som äger Centralen.

    Därefter vid 23.37.
    Tala om tjej som är arrogant som anser att ”dina åsikter är väldigt korkade … det du säger är helt fel…”

    Han efter 46.13 tala om lirare och åsikter samt att vara tacksam för att ha kommit hit.
    ”Förstår du” som nämns stup i ett och hänvisar bara till Gud samt bara följer Guds lag,
    Läggmärke till tjejen bredvid som är ordningsvakt på hennes ansiktsuttryck samt på slutet, även skakar på huvudet.

    ”Joakim Lamotte – Livereportage från Uppsala om otryggheten för kvinnor”

  3. Kanske något för ”Grannsamverkan mot brott”?

    Frivilliga insatser för att hjälpa till att skydda personer som är ”illa ute” p.g.a. att de uppmärksammat andra om verkligheten.

    Vi är ju, alla, utsatta för ”overkligheten” – och
    hotet mot oss alla, som det innebär.

    Tids nog kommer fler och fler att förstå vad det innebär och vi kommer att kunna enas till
    försvar mot ”overkligheten”.

  4. Ang. Uppsala var det mest folk som själva inte upplevt obehagligheter utan bara hört talas om. Det intressantaste var killen som föredrog att lyda din gud framför Sveriges lagar.

  5. Dom är bara avundsjuka för att Lamotte söker sanning och fakta, medans skithögarna i regimmedia gör allt för att skönmåla och dölja ett av historiens största problem. Snacka om att sälja sig till djävulen…

    • Att journalistkåren har tagit över efter bilhandlarna som yrkesgrupp med minst förtroende bland folk är inte så konstigt. Hålla på och ljuga hela tiden inger inget förtroende.

      En av dom få riktigt stora journalisterna vi haft i Sverige är Ulf Nilsson.

Kommentera