Halva elräkningen är skatt – det är stötande

SKATTER. Elskatten har fyrdubblats på tjugo år och i dag består hälften av elräkningen av ren skatt. Skatten på el är nu nästan lika hög som den förhatliga bensinskatten. Det är märkligt, inte minst som regeringen samtidigt vill att allt fler ska köra elbil. Våra elräkningar är dessutom krångliga och många vet nog inte riktigt vad det är de betalar för, skriver Christian Ekström, vd Skattebetalarna, på Aftonbladet Debatt. 

Sedan elmarknaden avreglerades 1996 har elskatten nära fyrdubblats, från 9,1 öre per kWh till 34,70 öre. Dessutom tar staten ut moms på energiskatten, vilket ger en total skatt på 43,38 öre per kWh. Och skatterna har regelmässigt höjts när priset på el gått ner.

Den höga elskatten blir extra betungande för hushållen när priset på el är högt. Under 2018 ökade det genomsnittliga priset på elbörsen med över 50 procent och nådde den högsta nivån sedan 2010. För ett villahushåll innebar det en ökad elkostnad med upp till 7 000 kronor jämfört med året innan.

Läs hela artikeln på Aftonbladet Debatt…

-Pettersson tycker alla dessa skattehöjningar är stötande, främst för att regeringarna ljuger om skälen, skatterna höjs inte för miljön eller något annat skäl. Skatterna höjs för att finansiera invandringen som ska rädda oss…

Jag hoppas ni inte tror att elen blir billigare i år och nästa år då regeringen ska stänga två miljövänliga kärnkraftsreaktorer, samtidigt som allt fler köper elbilar.

Steget efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

9 thoughts on “Halva elräkningen är skatt – det är stötande

  1. Sinnessjukt.
    I det här landet får man värde tillbaka för en så oansenlig del av sin lön att det är fullkomligt skrattretande.

  2. Hela Stefan Löfvens regering är stötande, för dem som jobbar o betalar för sig.

  3. Ja vad hade svennebanan förväntat sig. Det kostar att ha snyltgäster.

  4. För varje år får vi dessutom allt mindre tillbaka från alla våra skatteinbetalningar. Man borde nog skaffa sej ett par identiteter till, och ägna sej mer åt ekonomiskt självförsvar.

  5. Skatten går väl till invandringen. Moderat- och sosseregeringar har haft 30 år på sig att göra något åt saken.

  6. Det står fel i artikeln. Det är moms inte bara på elskatten utan dessutom på elen. Ytterligare 25 öre per kWh om elen före skatter kostar 1 kr per kWh. Alltså 43,38 + 25 = 68,38 öre i skatt per kWh.

  7. Instämmer, tillkommer kostnad för elledningar!!! Jag betalar 350/m för att
    Få elen till min lägenhet. Hells Angeles
    Kunde inte gjort det bättre.Arma land

Kommentera