EU-parlamentet röstade ja till skärpt upphovsrätt

YTTRANDEFRIHET. EU-parlamentet ger grönt ljus till förslaget om skärpt upphovsrätt med rösterna 348–274. 36 ledamöter avstod. I och med beslutet går frågan vidare till avgörande i ministerrådet.

Axel Voss, den ansvarige förhandlaren i EU-parlamentet, fick applåder i parlamentet när resultatet av omröstningen stod klart.

De mest omtvistade delarna, artikel 11 och 13, handlar om ersättning vid länkning och hur man kontrollerar att inte otillåtet material laddas upp.

På ena sidan av konflikten har bland annat kreatörer och stora tidningshus stått. Dessa har menat att lagstiftningen kring upphovsrätt inte har hängt med. Kritiker menar att lagstiftningen riskerar att gå för långt och att den kan strypa det fria internet som vi känner det. Man varnar för bland annat länkskatter och uppladdningsfilter.

Länklicensen (artikel 11 i förslaget), också benämnt länkskatten, handlar om att sajter som Google news och Facebook anses utnyttja mediabolag när de förhandsvisar bilder, ingresser och rubriker i länkar. Google News, exempelvis, visar små bilder samt vad artiklarna handlar om. Med EU:s direktiv, som ska implementeras i medlemsländernas nationella lagstiftning, måste de i framtiden betala licens.

För innehåll som inte är licensierat måste, enligt artikel 13 i förslaget, ett uppladdningsfilter användas som automatiskt upptäcker och blockerar upphovsrättsligt skyddat material.

Emanuel Karsten förklarar bättre vad de nya reglerna innebär

Sveriges regering och socialdemokraterna röstade för direktivet i sin helhet, medan EU-parlamentarikerna från samtliga svenska partier, utom Socialdemokraterna röstade emot.

-Pettersson säger att riktlinjerna ska införas i den nationella lagstiftning. Sverige är inte direkt kända för att protestera mot EU:s beslut så risken är att Sverige går längre än EU:s krav.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “EU-parlamentet röstade ja till skärpt upphovsrätt

  1. Att Sverige gå längre en de krav som EU ställer går på automatik,
    Sverige skall ju alltid vara ”Bäst” i klassen som lilla Mats som ha med sig ett äpple till fröken EU

  2. Censuren blir bara värre och värre i europa. Utan att någon knappt hinner uppfatta vad som händer..

  3. Då kommer vi att få se ett gäng nya spanare och Trolljägare som kommer att lusläsa kommentarsfälten.

    Vad blir nästa drag för den stora Byråkrat kolossen tro, kontroll av vad människor tänker??

  4. Det är väl snarare så att våra politiker gömmer sig bakom hänvisningar till EU antigen det är relevant eller ej.

Kommentera