Turkiet: Kränkningar av kvinnors rättigheter utbredda och systematiska

av Uzay Bulut • 25 mars, 2019

  • ”Som världens främsta fängslare av journalister är det ingen överraskning att Turkiet har högst antal kvinnliga journalister bakom galler … de flesta är häktade på grund av anklagelser om statsfientlighet.” – Committee to Protect Journalists (CPJ).

  • Det nya lagförslaget, som väntas bli omröstat innan det lokala valet den 31 mars, syftar till att sänka den ålder vid vilken sexuella relationer med ett barn (under äktenskapliga premisser) anses vara ett brott från 15 år till 12. Om det blir godkänt så kommer cirka 10 000 män bli benådade som just nu avtjänar fängelsestraff för sexualbrott.
  • ”En sådan amnesti skulle skönmåla… och uppmuntra… illegala ’äktenskap’ med barn… Det skulle också avskräcka offren från att söka sig till juridiska mekanismer och återinföra konceptet ’äktenskap med våldtäktsmän’ i lagen.” – ”TCK (Turkish Penal Code) 103 Women’s Platform”, en paraplyorganisation för 157 kvinno- och HBTQ-grupper.

Internationella kvinnodagen inleddes i Istanbul med ett mord på en kvinna som begåtts av hennes pojkvän. Några timmar senare blev tusentals främst kvinnliga demonstranter som deltog i den ”17:e feministiska kvällsmarschen” attackerade med pepparsprej av kravallpolis som försökte skingra deltagarna i det årliga 8:e mars-evenemanget som infördes år 2003. I år hade dock den turkiska polisen förklarat marschen som ”ej auktoriserad” och stängt av alla gator som ledde till den aveny där den skulle äga rum. Det utbröt bråk mellan polisen och de kvinnor som kringgått barrikaderna.

Händelsen visar hur kvinnors mänskliga rättigheter blir kränkta i Turkiet, inte bara av regeringen, utan ofta av de egna familjemedlemmarna.

Läs vidare

3 thoughts on “Turkiet: Kränkningar av kvinnors rättigheter utbredda och systematiska

  1. Jag undrar vilken politik/religion Turkiet har?
    Har hört att det skulle vara fredens och kärlekens ideologi.

    Kan det stämma?🤔

  2. Märkligt tyst från den feministiska stormakten som annars alltid ska tillrättavisa andra nationer.

Kommentera