Migration löser inte problemen

Den 19/3 gick Arbetsförmedlingens Mikael Sjöberg ut och propagerade för en större invandring som en lösning på en framtida demografi.

Nu är det inte första gången han gör det, socialdemokrat som han är. Den 21:a fick han svar på tal från en docent i demografi på Stockholms universitet.

Docenten, Martin Kolk, framför argument som etablerade och invandringskritiska partier framfört i åratal. Kanske just därför som media, politiker och myndigheter valt att blunda och förneka.

”De invandrare som Arbetsförmedlingen anser ska balansera en ökad andel äldre på 2020-talet börjar själva nå pensionsåldern på 2040-talet. Då behövs en ännu större grupp invandrare som ska balansera ökningen av nyblivna pensionärer, och processen upprepas varje generation med större nettoinvandring”

Det är en sanning att också människor från andra länder blir äldre, sjuka och därför är i behov av olika välfärdsresurser. Detta faktum kan bara överraska politiker i 7-klövern och journalister från vissa medier. För alla andra är detta självklart.

Kolk hänvisar till en demografisk forskning från 2016 som visar att Sverige behöver en nettoinvandring på 38 miljoner människor fram till 2080, om nu svenska politiker och myndigheter vidhåller att en stor invandring är nödvändig för att klara de demografiska utmaningarna. Ni minns Annie Lööfs våta dröm om 40 miljoner nya svenskar?

Sveriges befolkning skulle då ha växt med 450 procent.

Kolk och andra forskare på området menar dock att det inte behövs en stor invandring för att hantera demografin. Ett problem forskningen nämner är att många som kommer till Sverige är i så hög ålder att de aldrig kommer att arbeta här. Många kommer från strukturer där utbildning och arbetslivserfarenhet är en bristvara och många av dessa, inte minst kvinnor, får mycket svårt att komma in på en svensk arbetsmarknad. Ett annat problem man pekar på är att många arbetskraftsinvandrare återvänder till sina hemländer, både som pensionärer och arbetsföra. Kvar blir inte sällan de som aldrig bidragit och som levt på bidrag i alla år.

Slutorden i Martin Kolks debattartikel lyder som följer:

”Varför Arbetsförmedlingen presenterar missvisande modeller kring åldersstruktur och migration som avviker från etablerad samhällsvetenskaplig forskning är svårt att förstå”

Det kanske inte är svårt att förstå då vissa myndigheter och medier väljer att propagera istället för att belysa verkligheten sakligt. Kortfattat behövs alltså inte en stor asyl- och anhöriginvandring för att klara framtida behov. Denna spär snarare på de problem som redan finns, precis som Petterssons och andra alternativa medier sagt i flera år. Det behövs en viss arbetskraftsinvandring, detta råder det ingen tvekan om. Fast låt då den ske av människor som redan har en utbildning i sitt yrke när de kommer och gärna av människor från kulturer lik vår egen, så vi slipper dessa ständiga kulturkrockar och denna ständiga anpassning till religiösa krav.

Som vanligt är kommentarerna läsvärda. Något för vissa lokaltidningar att tänka över.

SvD (kan du inte läsa sidan, töm cacheminnet och webbhistoriken i webbläsarens inställningar och uppdatera sidan. Ctrl + R)

Forskningen som Martin Kolk refererar till

 

6 thoughts on “Migration löser inte problemen

    • Menat till Peter Skoglund som skriver om Dagens Samhälle.
      Märkligt hur inläggen här kan hamna offside.

  1. Alla som funderar på invandringen kommer fram till att behovet av utländska människor är jättestort då svenska kvinnor kniper ihop alltmer och vägrar föda barn.

    • Dom har inga problem att skaffa ungar med araber och negrer i allafall i stockholm här är det fullt av halvblod.

  2. Migrationen skapar nästan bara problem, mycket Kostsamma sådana! Som man försöker dölja genom att dra ned på snart sagt allt annat! och skylla detta på andra orsaker.

  3. Bra skrivet, Stefan K.

    Arbetsförmedlingens Mikael Sjöberg är ju sosse och politisk aktivist, samtidigt som han sitter på sin chefstjänst på AF. Inte bra.

    Daniel Claesson som är kommunikationsexpert, lägger ut texten i ett debattinlägg.

    ”Demokratin förutsätter engagemang från folket. Men den kräver också ansvariga politiker, som tar beslut utifrån fasta värderingar och nyktert kan se till hela samhällets bästa.

    I dag låter de sig ledas av opinionsyttringar som mest liknar religiösa sammankomster. Med det som modell riskerar vår demokrati att hamna riktigt snett.”

    https://www.dagenssamhalle.se/debatt/demokratin-pa-glid-med-nya-tidens-vackelsemoten-26740

Kommentera