Flower power


GOTT OCH BLANDAT. Det är drygt år sedan hippietiden startade. Det var i slutet på 1960-talet och en bit in på 1970-talet, det var ”make love, not war”,  det var ”summer of love”, kort sagt det var ett bra drag. Dock trivdes inte Pettersson fullt ut i vissa kretsar, det var för mycket hasch och annat knark och alldeles för mycket vänster. Då som nu föredrog jag vin och när kassan tillät lite starkare saker. Jag protesterade inte mot Vietnamkriget som nästan alla andra gjorde då, men musiken var bra…

Hippie-tiden förändrade världen på gott och ont. Nåväl, det var tider det. Just nu pågår Flower power på riktigt i södra Kalifornien, rikliga regn har satt fart på en enorm vallmoblomning som det ibland kan vara 20 år mellan. Kanske finns det en och annan hippie kvar…

Om det finns några ungdomar på bloggen så tar vi musiken från när mamma och pappas föräldrar var unga och som den oäkta hustrun bruka säga när hon hör någon episod från den tiden…”och du skäller på ungarna”…

”If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair”.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

 

 

sedan

I år är det femtio år sedan hippierörelsens ”Summer of love”. Men vad finns kvar i dag av sommaren som kom att förändra USA och världen? SVT Nyheter har rest till San Francisco för att ta reda på det.

”If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair”.

När vi stiger på ”The magic bus” omsluts vi av Scott McKenzies ikoniska stämma. Låten som släpptes i maj 1967 har fått symbolisera stämningen den där sommaren för femtio år sedan, men också hela hippietiden.


6 responses to “Flower power

 • Argus

  I dag är ”de otaligas” dubbelt söndercurlade barnbarn eller barnbarnsbarn som vill ”ställa allt till rätta”. Det är samma puppettörer då som nu, eller möjligen deras avkomma eller vasaller.

  Visst gjorde amerikanarna sig skyldiga till övergrepp i Vietnam men bekämpande av totalitära regimer är inte alltid vackert.

  Gilla

 • Peter Kostin

  Hemma i Borlänge på den tiden hade vi ett allaktivitetshus, där rökte man på och lyssnade till Jefferson Airplane (White rabbit) och Grateful Dead – med flera. Nåväl, huset kallades i folkmun för ”dimmornas hus”. Men det var roligt. Sedan fyllde man arton och då blev det öl och raggarbil. Men det är en annan historia

  Gilla

 • Bosse S

  Det var en härlig tid med god mellanöl och trevliga pubar. Restaurangbesöket kostade inte skjortan. Musiken var bra och gott om popklubbar eller diskotek som de senare kallades. Bengt Sändh uppträdde varje kväll mot gratis öl på en av de mest suspekta pubarna. Det fanns gott om USA-hatare bland de hashrökande hippieungdomarna. Vietnamkriget pågick och en och en annan desertör från USAs armé dök upp i staden.
  Själv tyckte jag politik var totalt ointressant på den tiden.

  Gilla

  • Stenbock

   Instämmer med dig … Det var jämfört med dagens,en underbar tid !
   Även om jag redan då för gammal,att njuta och fira som du,var den tiden kanske mina bästa år….Sen finns de som påstår,att det inte var bättre förr…. 😉

   Gilla

 • Stenbock

  Ja åren går snabbt förbi…Vem kunde ana på de tiden,att vi 2019 skulle kunna och skriva till varandra,på en ”laptop” eller ”Smartphon” ?
  Läsa nyheter på skärmen från hela klotet,och som idag ha tillgång åt sidor som bl.a. Wikipedia ?
  F.ö. De som idag söker hos Wiki ”svaret på frågan” i Tyskland,mötes av en blank sida. Som protest mot skärpta upphovsrätter och vårt fria ord,som nu diskuteras inte enbart i EU,har Wiki idag strejkat för oss alla,som vill kunna yttra oss,utan censur. Och mot Googles ensamrätt på nätet…..

  Gilla

 • Ahmed Efendi

  Härliga låtar härliga tider, man får några tårar i ögonen.Man var ung och grön men jag har alltid sagt nej till droger utom alkohol, lite fylla då och då men andra droger fick det va.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: