Krav på namnbyte

I kölvattnet av terrorattentatet i Christchurch kommer nu krav på att stadens rugbylag ska byta namn.

Christchurch i enkel översättning betyder Kristen kyrka och rugbylagets tilläggsnamn är Crusaders (Korsfarare) och detta upprör nu många som menar att namnet kan väcka anstöt.

Ingen fullt frisk människa kan låta bli att ta avstånd från det terrordåd som den australiensiske medborgaren Brenton Tarrant begick i staden. Som så ofta sker kommer efterdebatten att belysa händelsen ur olika vinklar. En sådan vinkel är att kritiker nu anser att namnet Christchurch Crusaders kan komma att väcka anstöt. Varför, undrar säkert många. Därför, påpekar andra.

Det som kritikerna anser vara stötande är att rugbylaget inleder sina hemmamatcher med att låta ryttare iklädda dräkter från korsfarartiden rida runt plan till tonerna av välkänd musik. För alla som läst historia och sett filmer på tv, finns vetskapen om att korsfararna inte sällan bekämpade muslimer i det vi idag kallar Mellanöstern. Att enbart muslimer dog för Tarrants bestialiska attack får anses vara starka skäl till kritiken.

Fast tänker man rätt i det här fallet? Minns upploppen i amerikanska Charlotteville, då politikerna i delstaten Virginia ville riva statyn av sydstatsgeneralen Robert E Lee. Finns kritiker på ena sidan, är det ganska välkänt att de finns försvarare på den andra. Det Christchurch minst av allt behöver nu är upprörda känslor från rugbyfans som ser sitt lags maskotar kritiseras och kanske förbjuds. Kanske också kristna på Nya Zeeland får en del att tycka till om ifall detta sker.

GP

Nedan en filmsekvens från Christchurch Crusaders hemmamatch.

18 thoughts on “Krav på namnbyte

  1. Och vilka är dom många som upprörs över Korsfarare, ja troligtvis Muslimer, eftersom dom flesta offren var Muslimer. Men vad har dom
    att göra i ett kristet land ifall dom inte tycker om deras religion och symboler??? Dom kan ju stanna i dom länder där där dom kan tillämpa sin egen religion fullt ut? men dom vill leva gott på dom förhatliga kristnas levnadssätt ?

  2. Jag ha för mig att för inte så länge sen dödas drygt 80 muslimer i en självmordsattack utfört av Sunni i en Shia mosque. det blev en tidnings notis inte så mycket mera och det var bara en av alla mosque skjutningar/bombningar utförd av muslimer mot muslimer under 2018. Nu är det en, sug på ordet EN höger mupp då bli det floskel kastning om fara från Höger runt om i världen, ha folk glömt 11 September, Madrid, London, Paris, Nice, Berlin, Stockholm, Boston mm? Jämför dödstalen med dåd utfört av muslimer mot dåd utfört av H. extremister. Inte ens Adolf H. och company komm up i de siffror
    När kommer folk att fatta att vi faktisk är i krig mot Islam en ny form av krig.
    Som är nytt för världen.

  3. Det är som väntat, är det muslimer som drabbas så skall vi anklaga oss själva och ”krypa till korset” (som nu byta namn och göra oss av med en del av vårt kristna arv), är det en jihadist som utfört ett terrordåd så kommer det istället en ”manifestation mot islamofobi” som ett brev med posten….

  4. Vilket jävla trams inte gör muslimernas några eftergifter vid sina dåd, det är knappt dom fördömer det på högre instans.

  5. Och ska vi byta namn på alla ställen där muslimerna har härjat då får vi inte göra annat än ändra i böcker och uppslagsverk. Och dessa ställen hade fått sina namn långt tidigare och ingen hade räknat ut att dessa saker skulle hända. Vad har man tänkt sig att döpa dom till? Tanken svindlar.

  6. Lite OT men har ändå beröringspunkter mellan Brenton Harrison Tarrants terrordåd i Christchurch, NZ och hans omnämnande i sitt s k manifest av terroroffret 11-åriga Ebba Åkerlund som dog på Drottninggatan i Stockholm år 2017.

    Ebbas pappa till Löfven: Börja sopa framför din egen dörr först.

    Statsminister Stefan Löfven (S) har erbjudit Nya Zeeland hjälp efter fredagens fascistiska terrorattack. Detta tror dock inte terroroffret Ebba Åkerlunds pappa Stefan att Nya Zeeland är intresserat av, skriver han på Facebook. (Publicerades 15 mars 2019)

    Läs mer på:

    http://www.friatider.se/ebbas-pappa-till-l-fven-b-rja-sopa-framf-r-din-egen-d-rr-f-rst

  7. Hur kan muslimer bo i en stad som heter Kristen Kyrka. Krav på namnbyte till islamisk moské kommer nog snart.

    • Darura. I jakten på socialbidrag har nöden ingen lag. Islam är mycket flexibel i såna frågor. Utan darura och taqiyya skulle inte en enda muslim kunna bo någon annanstans än i ett muslimland. När muslimerna socialbidrag-invaderat ett land och blivit majoritet, ja då behövs inte dessa flexibla regler längre. Då tar sharia över och alla har det jättetrevligt.

  8. Korstågen var i grunden försvarskrig och försök att återta kristna områden som erövrats av muslimer, inget att skämmas för.

    • Underbart att se, ska sätta ett korsriddare emblem på min bil och permobil, bli intressant att se vad som händer

    • Tvärtom man borde från Riksdagen nivå komma ut med riktigt historia. Det tillåts framställa de som terrorsugna mördare som var ute efter rikedom vilket är falskt, de var välbärgad och ville få ett slut på invasionen, tyvärr för Egypten kom den 400 år eller mer för sent..

Kommentera