IPCC: För att begränsa uppvärmningen behövs mycket mera kärnkraft


KLIMAT. Miljöaktivister som kräver att vi ska lyssna på FNs klimatpanel IPCC undviker så gott som alltid att prata om en av deras tyngsta rekommendationer. Varför lyssnar miljöaktivisterna bara på en del av IPCC:s rapporter?

IPCC pekar ut fyra olika scenarier för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader och därmed förhoppningsvis undvika att effekterna av klimatförändringarna ger ohanterliga konsekvenser. I alla de fyra scenarierna krävs att kärnkraften byggs ut mycket kraftigt. Redan i de scenarier där utsläppen minskar snabbast behövs minst en fördubbling av kärnkraften till 2050. Om det dröjer ytterligare en tid innan utsläppen börjar minska behöver kärnkraften öka med 500 % till mitten av seklet.

Läs vidare…

-Pettersson har noterat att kärnkraft i Sverige produceras via åtta aktiva kärnreaktorer, fördelade på tre anläggningar: Forsmarks kärnkraftverk (tre reaktorer), Oskarshamns kärnkraftverk (en reaktor) och Ringhals kärnkraftverk (fyra reaktorer). De två reaktorerna i Barsebäck stängdes 1999 respektive 2005, två reaktorer har stängts i Oskarshamn 2015 respektive 2017, och ytterligare två reaktorer i Ringhals ska stängas 2019 respektive 2020. Det beräknas behövas bygga 2500 reaktorer de närmaste 30 åren.

När jag tittade i kontrollrummet klockan 09:00 den 17 mars 2019 stod kärnkraften för 40,8 % av energiproduktionen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


3 responses to “IPCC: För att begränsa uppvärmningen behövs mycket mera kärnkraft

 • Olof.p

  Eftersom jag är en positiv person vil jag inte använda ordet klimathot, utan klimatmöjlighet. Vi borde titta lite mer på vilka möjligheter en varmare jord erbjuder.

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Utan kärnkraften (och i norr vattenkraften) kan Sverige i praktiken inte använda befintlig vindkraft. Hur skall vind-el kunna transporteras till kund utan ”bärspänning”?

  Gilla

 • Kent

  Miljöpartiet Sveriges största katastrof i modern tid.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: