Lokaltidningen avgör inte vad som är yttrande- och åsiktsfrihet


INSÄNDARE. Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren, Katrineholmskuriren och Södermanlands Nyheter skrev för något år sedan en krönika med synpunkter på den svenska yttrande- och åsiktsfriheten (se nedan). Hon gör sig också till tolk för vad som inte kan tolereras i yttrande- och åsiktsfrihetens namn.

Det är nu inte hennes uppgift som chefredaktör på en landsortstidning att agera vare sig domare eller åklagare i rättsfrågor. Till detta har man i ett demokratiskt samhälle domstolar vars uppgift är att upprätthålla ett ett fungerande rättsväsende.

Ett förslag till chefredaktör Burman är att hon i mindre grad ägnar sig åt att tala om för sina läsare vilka yttranden och åsikter som hon och hennes tidning anser är rätt eller fel och mer ägnar sig åt att ge läsarna en allsidig bild av dagens samhällsproblem.

Sedan har hon självklart som alla andra medborgare rätt att anmäla publicerade yttranden och åsikter hon anser bör prövas i domstol, men något sådant exempel ger inte chefredaktör Burman i sin krönika.

Möjligen beroende på att även den mest moraliske och gudfruktige kan göra övertramp, exempelvis när tidningen Södermanlands Nyheter, SN, på ett skandalöst sätt hängde ut en företagare i Oxelösund som rasist, nazist och fascist och fälldes av Allmänna Pressombudsmannen och Pressens Opinionsnämnd för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed.

I sin krönika benämner chefredaktör Burman svepande även Petterssons blogg som ”högerextrem hatblogg”. Begreppet högerextrem används vanligtvis för att beskriva nazister och fascister. Det kan bara betyda att chefredaktören anser att personen som står bakom bloggen Petterssons är nazist och fascist och att samma epitet gäller för bloggens skribenter och alla som kommenterar inläggen på bloggen.

Där kan man misstänka att chefredaktör Burman i sin iver att svartmåla Petterssons blogg drabbats av tillfällig kortslutning och ser samhällsomstörtare i var och vartenda hörn. Mer troligt är att antalet nazister och fascister i Sverige är ett fåtal men att allt fler medborgare, inklusive besökarna på Petterssons blogg, är heligt förbannade på beslutsfattarnas och maktens arrogans och nonchalanta attityd till folkviljan, vilket inte ursäktar plumpa bloggkommentarer.

Kanske något för chefredaktör Burman att fundera på. Förutom att hon gärna får svara på vad hon menar med hatblogg. Vad kännetecknar en hatblogg? Vem eller vilka avgör vad som är en hatblogg?

Ego Lego

-Pettersson vill till insändaren tillägga att ett mejl jag fick från en av Eva Burmans kollegor och tidigare anställd i samma koncern – Journalisten som ber om ursäkt

I december 2016 skrev Eva Burman en fin krönika där hon tyckte att man skulle sprida kärlek, ljus och värme i kommentarsfälten, att kärleksbomba helt enkelt. Jag vet inte om jag tycker att Burman lever som hon lär.

Eva Burman skriver positivt om gruppen #jagärhär och det får hon, men det är tveksamt om hon ska göra det som chefredaktör. Gruppen #jagärhär är politisk, de är politiska. Att de hävdar att de inte gör skillnad på folk, att “kampen mot hatet” online är det enda som är viktigt. #jagärhär är en politisk grupp som ägnar sig åt att förfölja oliktänkande som inte passar in i deras syn på världen och saknar all demokrati och insyn. Debattartikel i Aftonbladet

TIDIGARE 2017-09-02. Nej, du har inte rätt att sprida vilka åsikter du vill…Eskilstuna-Kuriren om Petterssons blogg

Nedanstående är en lördagskrönika av Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman och eftersom det är en krönika så är det hennes personliga åsikter, när hon nämner Petterssons blogg.

Nej, du har inte rätt att sprida vilka åsikter du vill…

I Sverige har vi yttrande- och åsiktsfrihet. Grundlagen finns för att du och jag fritt, utan påtryckningar från andra, ska kunna hysa vilka åsikter vi vill och även yttra dem offentligt i olika former.

Och just yttrandefriheten har vållat het debatt senaste tiden. Nazister tillåts demonstrera på gator och torg, de har monter i Almedalen och hatsajten Nya Tider deltar på bokmässan.

Och det är här åsikterna går isär. Om det är rätt eller fel diskuteras ändå upp på ministernivå. Att få yttra sig fritt är en bärande demokratisk princip. Men även yttrandefriheten har sina gränser, och det av goda skäl.

Den innebär visserligen att du har rätt att ha vilka åsikter du vill och du har rätt att framföra dem offentligt.

MEN:

– Du har INTE rätt att yttra dig offentligt OM dina åsikter strider mot lagen om hets mot folkgrupp.

– Du har INTE rätt att yttra dig offentligt OM dina åsikter är att betrakta som förtal eller uppvigling.

– Du har INTE någon självklar rätt att uttrycka dina åsikter i andras forum, eller publikationer. Däremot i dina egna.

Förra veckan kom så en dom som åtminstone jag har efterfrågat. Man har lagfört hat på nätet.

En man i 70-årsåldern har döms i Göteborg för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit nedsättande om muslimer i ett kommentarsfält på facebook. Enligt åklagaren har mannen ”skriftligen uttalat sig nedsättande med syftning på trosbekännelse. Han skrev därvid Unga muslimer apor, en bra muslim är an död muslim”.

Inlägget postades i en stängd facebook-grupp med 4000 medlemmar. Men rätten menade att brottet inte kunde ses som ringa då gruppen var tillräckligt stor och dömde mannen till 12 000 kronor i böter.

Äntligen säger jag.

Äntligen har rättsväsendet agerat mot det vi kan se dagligen i sociala medier. Hets mot folkgrupp sker hela tiden, överallt, och inte sällan i grupper som börjar på Brottsplats…, Vi som står upp för…

Hets mot folkgrupp innebär att det är förbjudet att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Lagen om hets mot folkgrupp kom till 1948 som ett svar på nazisternas massmord av judar, romer och andra minoriteter. Den har under många år haft marginell betydelse, i huvudsak då den nazistiska retoriken var för skamfylld och därför omöjlig att framföra. Men i dag, då de högerextrema krafterna åter börjat gro, är det viktigt att vi markerar mot hatet där det finns.

Och domen väcker känslor. Flera hatsajter har rapporterat om den, bland annat Fria Tider. Och på den högerextrema hatsajten Petterssons blogg spyr läsarna hat över domslutet. ”Att kalla en muslim för en apa är för snällt tycker jag … svin passa bättre” skriver en person under pseudonym.

Överklagas domen och mannen fälls igen i Hovrätten så har vi kanske ett prejudikat, alltså en rättspraxis. Då får näthatarna se upp. För på nätet finns det gott om underlag för åtal.

Åklagaren kan ju börja med att granska Petterssons blogg.

Eva Burman

***

-Pettersson avstår från att ha några synpunkter på ovanstående men kan berätta om när Eskilstuna-Kuriren påstod att jag spred rasistiska åsikter när jag skrev om en FN-rapport som dessutom hade varit med i Södermanlands Nyheter, en lokaltidning som ägs av Eskilstuna-Kuriren!

Yttrandefrihet och demokrati är svårt. Dessutom har åklagaren granskat Pettersson många gånger. Jag får i varje fall tacka för att chefredaktör Burman läser vår enkla amatörblogg och för reklamen.

Ni som kommenterar kan dock tänka på att följa bloggens regler, jag har ingen möjlighet att läsa alla kommentarer,

Lokaltidning påstår att FN och lokaltidningen sprider rasism

Eskilstuna-Kuriren frågar Pettersson

Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör vill använda knytnävarna mot alternativmedia

Intressant är också att Södermanlands Nyheter, som ägs av stiftelsen Eskilstuna-Kuriren är fällda för grova publistiska övertramp när de bland annat kopplade ihop en företagsledare i Oxelösund med ”Fort-Nazi”, så Eva Burman ska ta det lite lugnt med nazistanklagelser mot andra…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


25 responses to “Lokaltidningen avgör inte vad som är yttrande- och åsiktsfrihet

 • Skrymer

  Lagen Hets mot folkgrupp måste bort!
  Om samhällets grundläggande problem har att göra med de folkgrupper som befolkat landet så kan det inte vara olagligt nämna, diskutera eller agera mot detta faktum.
  Sverige har i praktiken en lag som förhindrar att vi räddar vårt land.

  Gilla

 • Tony

  Har den fegas damen ringt upp Nina Drakfors ännu? Troligtvis inte, och hon av alla kallar andras åsikter för Trollfabriker?

  Gilla

 • Ragnar Ask

  Svenska journalister liksom politiker är tjänstvilliga lakejer åt främmande makter.

  Gilla

 • PR tricket2

  Vem f..n läser Ekorren förutom möjligtvis några senildementa gråsossar på hemmet. Gemene man har för hellskotta aldrig hört talas om denna lilla lantis blaska. Lämna kärringen i fred och låt henne krypa tillbaks under stenen med sin pyttelilla tidning full med indoktrinerade pk fascister. Allt samman är ett PR trick innan de självdör.

  Gilla

 • Tore

  Hade hon inte haft sitt utseende skulle beta hensen inte brytt sig, men nu fläktar dom vilt för kanske kanske dom kan få komma till.

  Gilla

 • Erling

  Begreppet ”Hets mot folkgrupp” återkommer frekvent.
  Och specificeras tydligen så här:

  Hets mot folkgrupp innebär att det är förbjudet att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

  Sen finns ett uttryck som lyder ”i lagens anda”.

  En folkgrupp är en grupp av folk. T ex infödda svenskar som i vissa frågor
  har och ger uttryck för en avvikande tro/trosuppfattning/övertygelse än den
  förhärskande som drivs av etablissemanget.

  Och mot denna är det fullt legitimt att bedriva storskalig hets med tungt
  artilleri! Bevisligen!

  Borde inte en dylik grupp av folk också vara lagskyddad mot hetsjakt?

  I lagens anda?

  Gilla

 • Olof.p

  Om det är någon som fått ta emot hat, så är det Jimmy Åkesson, både av politiska kollegor och samtliga media. Och så mycket att han blev sjuk av det.
  Hur i helvete kan poliiker och media slippa undan ansvar?
  Det nordiska motståndsrörelsen håller på med är bara larvigt jämfört med vad Åkesson fick utstå.

  Gilla

  • Macke

   Stadsteaterns förre chef Benny Fredriksson som tragiskt inte orkade mer med livet, efter allt som skrevs om honom.
   Benny F:s änka samt hans båda söner gjorde gemensam anmälan till Pressens Opinionsnämnd.
   PON klandrar Aftonbladet för att ha grovt brutit mot god publi­cistisk sed.
   Tala om svidande kritik i deras beslut som PON ger för deras artiklar om Benny Fredriksson.

   ”Aftonbladet fälls för publicering om Stadsteaterns förre chef”
   https://po.se/fallningar/aftonbladet-falls-for-publicering-om-stadsteaterns-forre-chef/

   Gilla

   • Billy Boy

    Detta var bara en av många, många fler djävulska illgärningar, som i förlängningen ledde till dödsstraff för Stadsteaterns förre chef Benny Fredriksson.

    Straffet utdömdes av de socialistiska företrädarna för ”Den humanitära stormakten” och domslutet går ej att rätta till i efterhand.

    Gilla

 • ormet

  Eva Burman 🙂

  Ta en titt på sauktube istället. Stefan Sauk i högform.

  Gilla

 • ossie

  Åsiktsfriheten gäller endast om man har de rätta och korrekta åsikterna.

  Gilla

 • Billy Boy

  Jag postar på nytt YouTube-videon nedan där chefredaktör Eva Burman medverkade och oemotsagd tilläts berätta sin story under Almedalsveckan i Visby på Gotland i början på juli månad år 2018. Hon berättade bl a om sina erfarenheter i samband med avslöjandet av vad hon kallade den högerextrema och pro-ryska ”Trollfabriken Granskning Sverige” mm mm.

  Hon nämnde också att hon var mycket kritisk till den svenska rättsstaten(Polisväsendet, Säpo mfl) varifrån hon ansåg sig inte fått förväntat stöd. Alla hennes anmälningar till dessa har lagts ned (av Polisen) eller bemötts med tystnad (av Säpo).

  Jag låter det vara osagt vad detta berott på, men myndigheternas ointresse att driva ärendena vidare ger INTE chefredaktör Eva Burman eller hennes medarbetare någon som helst rätt att i flera artiklar i tidningen och på annat sätt själva agera som poliser, åklagare och domstolar på en och samma gång. Detta var mitt korta referat.

  Vill ni se och lyssna till vad Eva Burman sade ordagrant i Almedalen så börjar avsnittet i slutet av videon nedan vid tidskod c:a 43:50 och vidare i de avslutande kommentarerna vid tidskod c:a 49:00.

  PS
  Jag har kommenterat denna videoupptagning i tidigare trådar här på Petterssons blogg, bl. a på den här länken.

  https://petterssonsblogg.se/2019/03/13/chefredaktoren-som-vill-sta-upp-for-den-lilla-manniskan-genom-att-tysta-den/#comment-603010
  DS

  Gilla

  • Macke

   Tala om att Ekuriren kartladet ingående om Granskning Sveriges organisation.

   Så här beskrivs det ingående om hur Granskning Sverige verkar.
   Det är en Ukrainsk – Rysk finansiär som ligger bakom GS.
   GS har i bakgrunden en redaktion som sitter och uppmanar folk för att ringa, Samt ger beställningar på vilka som skall ringas upp.
   Ståhle infiltrerade och såg där en lista på telefonlistor vilka som skulle ringas upp.
   Hotbilden var enormt stor mot Ekuriren och journalisterna fick ont i magen av att svara i telefon.
   Ståhle var också tvungen att bära skyddsväst en tid.

   Johan som inleder med att varna för en person som påstår att han heter Johan Andersson.,
   Johan som här redogör med att ringa och ställa frågor till DN om källan.
   Blir istället hotad med polis att de blir trakasserade.
   Samt hur det skrivs om att GS har ringt till Ekuriren med trakasserier.
   När GS ville fråga om varför Ekuriren förnekar med att det inte finns några no gozoner, i ytterområdena i Eskilstuna.
   Fast journalisterna själva inte kan vara där och göra reportage på dagtid, för att utsättas för stenkastn.

   ”DN sprider fakenews & angriper Granskning Sverige”

   Gilla

 • Leif

  Dom stora media husen har tappat stora delar av ”makten” i Sverige. Internet har kastat om allt. Jag får 90 % av all info via internet. 10% av mitt informations intag får jag via Tv/radio. Det är nog bara den äldsta generationen som ännu till stor del styrs av sossetv/radio. Sossarnas tapp och SDs framgång hade aldrig uppstått utan internet.

  Gilla

 • Grodan K som i Kermit

  De behandlar Pettersson som om hans åsikter vore unika, de är bara unika på en MSM redaktion och bland de styrande i Sverige, men av helsvenskar är det väl 90% stöd och så har det alltid varit.

  Gilla

  • Paidea

   Fel, jag står upp för invandrarna, jag älskar dem och vill ha hit fler! Vi går under utan massinvandring.

   Gilla

   • Tore

    Vi går under pga av individer som dig.

    Gilla

   • Opeter

    Paidea ! Kan du lägga upp bevis på detta påstående angående att vi går under utan invasion ??? Tycker du ska flytta till något av länderna i stället som du älskar !!! Kan garantera att många hade uppskattat detta !!!!!

    Gilla

   • ormet

    Du har rätt, vi går under med massinvandringen. Bra sagt.

    Gilla

   • Macke

    Känner du inte till Ebberöds Bank.
    Hur de gjorde när det lånades pengar.
    Banken lånar ut för 4 % och in för 8 %,

    Ebberöds bank 1

    Ebberöds bank 2

    Gilla

 • PR tricket

  Pettersson går i fällan i en inbillad David Goliant kamp för att få replik. Låt se hur maktförhållandet ser ut, egentligen. Pettersson drar bort en halvmille läsare och tidningen i fråga har 2000 läsare??

  Det är mao över din värdighet att ge kulurmarixster polemik och gratis PR. Låt de självdö som resten av de vänster styrda landsorts-tidningarna.

  Gilla

 • Tore

  Ska inte en lokaltidning ägna sig åt att skriva objektivt om lokala händelser, sen när blev småstadstidningarna åsiktspoliser.
  Eva Burma gör om gör rätt.

  Gilla

 • Mike E

  Sveriges katastrof är att Sveriges lågutbildade journalistkår inom MSM de facto har tagit makten i Sverige. De har total kontroll över informationen som de flesta svenskar mottar och är inte reportrar längre men politiska aktivister.
  Svenska politiker vågar inte utmana dem och deras åsikter av rädsla för att genast utsättas för karaktärsmord.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: