Det nya brottet oaktsam våldtäkt. Tre domar, tre…

BROTTSLIGHET. Från och med 1 juli 2018 utgår lagen från att sex ska vara frivilligt – är det inte det så är det olagligt. I nya lagtexten står att domstolarna särskilt ska beakta ”om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt”.

Två nya brott har också förts in i brottsbalken, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det innebär att gärningsmannen kan dömas för exempelvis våldtäkt – även om det inte fanns ett sådant uppsåt – om personen varit grovt oaktsam gällande att den andra inte deltar frivilligt.

Tidigare har det krävts våld eller tvång eller att gärningsmannen har utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att en handling ska räknas som våldtäkt.

Den första domen om oaktsam våldtäkt föll i oktober. En 34-årig man dömdes i Stockholms tingsrätt till ett års fängelse efter en Tinder-dejt som enligt tingsrätten slutade i oaktsam våldtäkt. Mannen hade inte uppehållstillstånd, påstods vara på affärsresa och hörde hemma i Elfenbenskusten.

Dom nummer två, gäller en Mohammad, född 1999, och medborgare i Syrien. Enligt Växjö tingsrätt våldtog sitt ex efter en nyårsfest. Kvinnan var berusad och hade lagt sig för att sova när hon vaknade av att mannen hade sitt kön inne i henne. Även i detta fall ansåg domstolen att mannen agerat grovt oaktsamt och straffet blev fängelse i åtta månader, dock ingen utvisning.

Den tredje domen kom för en vecka sedan, Ismathulla, född 1993, dömdes av Göteborgs tingsrätt till sex månaders fängelse, sedan han genomfört samlag med en kvinna på en fest. I domen slår Göteborgs tingsrätt fast att mannen borde ”ha förstått” att kvinnan, som mådde dåligt, inte ville ha samlag med honom. Ingen utvisning.

Åklagarna vill att domarna överklagas till HD så det skapas en praxis.

– Pettersson noterar att en viss praxis redan finns, tre domar, en afrikan, en syrier och en afghan…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Det nya brottet oaktsam våldtäkt. Tre domar, tre…

  1. Inte för det har med ämnet att göra.Men jag råkade i kväll trycka fel på pianot….In kom tydligen en bollexpert med annorlunda dialekt,som Stenbock under alla sina år,aldrig tidigare hört maken till.
    Kan den mannen som satt i Kanal 6 vara släkt med ”svittsaren”.eller var det en invandrad figur ? Inte finns väl någon norr om Åsen som födes med ett sådant språk ? Kanske har någon i riket svar på frågan ?

  2. Brottsrubriceringen för tankarna till att det kan finnas aktsam våldtäkt, hur sågan kan tänkas se ut.

  3. Döp om lagarna till:
    Våldsamma utländska sexövergrepp, med ministraff 10 år och livstids utvisning.

  4. Pettersson:
    Som vanligt förekom du oss övriga… Stenbock som börjat stubba i minnet, förstår inte vad dessa ”korrekta benämningar” innebär.
    Lustiga ord i varje fall,för detta urgamla brott….
    ”Oaktsam våldtäkt”, tillåt mig le.Vilket annat land på klotet skulle uppfinna detta,om inte ”världens mest humana stat” 😉

  5. Jag tycker oavsett vad de begått för brott har de rätt att stanna kvar. De begår ju inte mindre brott för att vi utvisar dem och alla kan naturligtvis inte utvisas.

      • När vildarna invaderade Vårt Fosterland
        skapades ett nytt begrepp:
        ”Våldtäkt av NORMALGRADEN”.

        Har detta fantastiska begrepp ersatts av
        de nya begreppen?

        Vad var meningen och betydelsen av:
        ”Öppna ERA hjärtan!”?
        Fanns möjligen betydelsen,
        ”Gruppvåldtäkt av normalgraden” med i
        tolkningen av hans obegripliga yttryck?

        Min vän, som har fått Alzheimers, slänger ibland
        också ur sig obegripliga ordslingor.
        Någon som vet om han har körkortet kvar?
        Läkaren drog in hennes körkort …………..

    • @Egon
      Inget ID(per.nr.) så kan du göra vad F.N som helst i ”$kithålslandet” nr:1.
      Capish!?
      Lite märkligt att de får ut bidrag utan ID.

  6. Jag förstår inte. Finns det aktsam våldtäkt? Som sagt var saknar jag också utvisning som praxis vare sig det kallas oaktsamt eller inte. Vad håller myndigheterna egentligen på med?

  7. Nu kommer man väl att sätta in alla resurser för att öka ”mångfalden” med tre dömda SVENSKAR!?

  8. Varför finns det ingen praxis som heter utvisning ?
    Eller är det för mycket vänster och genus inom rättsväsendet också, det är kanske en praxis inom det mesta som styr landet ?

Kommentera