Direktören levde lyxliv för svenska biståndsmiljoner

BISTÅND. Sverige har betalat 200 miljoner i bistånd till en organisation där direktören levt lyxliv ”bortom all kontroll”, skriver SvD.

Pengarna har betalats till International Center for Trade and Sustainable Development (ICTSD) genom statliga myndigheten Sida. Direktören, Harvardutbildade Ricardo Meléndez-Ortiz från Colombia, har enligt en brittisk rapport utöver sin miljonlön bland annat använt organisationens kreditkort för personliga utgifter, privatskolor, anställt släktingar och fått sexsiffriga privatlån från organisationen.

Sida säger inte ha varit medveten om vanskötseln av pengarna. – Det har inte gått att utläsa av våra revisionsrapporter, säger Kerstin Jonsson Cissé, chef för enheten för global hållbar ekonomisk utveckling på Sida, till SvD.

-Pettersson säger att Sida ljuger, de vet mycket väl att de har mer pengar att gödsla med än de kan ha kontroll över…

Sveriges biståndsbudget är den största någonsin. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.

– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas,säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Sverige är en stormakt på biståndsområdet, några exempel

  • Hbtq-rättigheter i Moldavien
  • gurkodlare på Gaza
  • journaliststöd i Afghanistan
  • starta eget-bidrag till unga i Liberia

Det svenska biståndet räcker till mycket. Dessutom är det ofta stora belopp det handlar om, till exempel har Sverige satsat 273 miljoner kronor på en antikorruptionsmyndighet i Guatemala.

Det svenska biståndet har aldrig varit större än i år. Allt fler länder i Afrika klassas som medelinkomstländer, och forskning visar att den ekonomiska tillväxten till ytterst liten del är biståndets förtjänst.

Sverige följer ett enprocentsmål för biståndet, 1 procent av statsbudgeten ska gå till bistånd. Det innebär att Sverige i år har en biståndsram på 49 miljarder kronor medan budgetanslagen till militären till 49,3 miljarder kronor. FN däremot tycker att 0,7 % av BNP räcker, bara där skulle vi kunna spar 15 miljarder men Sverige ska vara värst.

Sida saknar administrativ kapacitet att hantera de enorma beloppen. Sida har valt att lösa dilemmat på två sätt. Det ena är att ge stora delar till FN; det andra är att nästan hälften av biståndsprojekten på plats inte drivs av Sida utan av ett 30-tal enskilda organisationer som RFSU, Världsnaturfonden, Pingstmissionen, LO, Kvinna till Kvinna med hjälp av Sidas pengar.

En färsk rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, visar dessutom att bara 20 procent av Sidas biståndsprojekt lever vidare när Sida slutar att finansiera dem, det vill säga, de var inte hållbara. Landet i fråga är inte särskilt intresserat av att driva det vidare.

– Vi ville granska hållbarheten eftersom bistånd ges för att skapa någonting bestående, men vad vi fann var bristande hållbarhet, konstaterar Jan Pettersson, kanslichef för EBA.

Men Sidas generaldirektör Carin Jämtin (S) tycks inte se detta som nåt större nederlag.

Mer på SVT…

-Pettersson noterar att Sverige är världens största biståndsgivare räknat per capita och en av de största i verkliga belopp.

Att vi inte vet om stora delar av pengarna gör nytta eller vart de går är tydligen inte något bekymmer enligt socialdemokraten Carin Jämtin…

FN:s jultomte och FN i siffror

Om Carin Jämtin på bloggen…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

20 thoughts on “Direktören levde lyxliv för svenska biståndsmiljoner

  1. detta ingen nyhetsflash direkt, har väll både
    du å jag vetat ända sedan krigsslutet…iaf jag
    …ända vitsen me de hela, är att 82:orna får
    känna sig godhjärtade och behövda

  2. SIDA har väl varit en trasig kran sen Bai Bang på 70talet, det tog väl 25 år att få ordning på det projektet…………. nån som minns eländet?
    De flesta hjälporganisationer kostar mer att driva än ger resultat av hjälp till dom som verkligen behöver.
    Kontrollen över bidragspengarna är totalt sett ett misslyckande där ingen vill ta ansvar.

  3. Gamle Orvar har varit i Afrika, och där mött nordiska biståndsglidare.

    Något annat ord finnes icke – finaste hotellrummen, färdades i bilkaravaner med inhemska chaufförer i nya fina bilar, ständigt uppassade av alla svassade infödingar omkring dom, som hoppades att något av alla miljonerna skulle tillfalla dom själva.

    Dom var så fina, att även om dom kunde Svenska, ville dom knappast nedlåta sig till att utbyta ett ord med mig.

    Och även sett många icke färdiga biståndsprojekt, bara liggandes där i den stekheta solen.

    Vet ett ställe där det planerades ett vattentorn, med pump och distributionssystem.
    Allt ligger där det ligger, stora och små slangar i km efter km, stort vattentorn, inget blev färdigt, inget kommer någonsin att användas.

    Tänk bara, fyrtionio miljarder, varför inte satsa bara lite på Svenska fattigpensionärer, eller Svenska hemlösa?

    Ur led är Svensk ekonomisk politik, bara höja skatterna mera och urskillningslöst sprida pengarna över hela planeten.

  4. Alltför många på regeringsuppdrag tycks spåra ur. Hur slarvig eller nonchalant får en regering och dess myndigheter vara? Hur följer man upp svinn i statskassan?

  5. Ingen ställs till ansvar. Generaldirektör Jämtin kommer nog att se över rutinerna.

  6. Nu igen…måste gå å sova ruset av mig.

    God Natt Sverige….det som är kvar.

  7. FÖRLÅT…BLEV MYCKET DENNA LÖRDAGS KVÄLL….som med brotten…DE ÖKAR VAR DAG I SVERIGE, MED SVERIGES REGERINGS OK.

    Förlåt, Förlåt, Förlåt….vill Sverige och ärliga, hederliga svenskar allt gott !
    Ps. Naturligtvis de invandrare som vill allt gott, och gör allt gott för ett harmoniskt Sverige.

  8. FÖRLÅT…BLEV MYCKET DENNA LÖRDAGS KVÄLL….som med brotten…DE ÖKAR VAR DAG I SVERIGE, MED SVERIGES REGERINGS OK.

    Förlåt, Förlåt, Förlåt….vill Sverige och ärliga, hederliga svenskar allt gott !
    Ps. Naturligtvis de invandrare som vill allt gott, och gör allt gott för ett harmoniskt Sverige.

  9. Som en vanlig vardag i det sjuka Sverige…
    FATTAR INTE….alla roffar åt sig, brotten är sjukt höga, alla skiter i alla….DETTA ÄR VAD SOM DENNA SOCIALDEMOKRATISKA REGERING GER TILL SKATTEBETALARNA OCH PENSIONÄRENA OCH BARN I DET SJUKA, SJUKA, MYCKET SJUKA SVERIGE.
    De säger…PK jönsar…vill inte ha det som USA, men dom de agerar, och deras agerande, bidrar till ett allt närmare USA.

    Låt det sjuka i Sverige ta slut !!!

  10. Som en vanlig vardag i det sjuka Sverige…
    FATTAR INTE….alla roffar åt sig, brotten är sjukt höga, alla skiter i alla….DETTA ÄR VAD SOM DENNA SOCIALDEMOKRATISKA REGERING GER TILL SKATTEBETALARNA OCH PENSIONÄRENA OCH BARN I DET SJUKA, SJUKA, MYCKET SJUKA SVERIGE.
    De säger…PK jönsar…vill inte ha det som USA, men dom de agerar, och deras agerande, bidrar till ett allt närmare USA.

    Låt det sjuka i Sverige ta slut !!!

  11. Som en vanlig vardag i det sjuka Sverige…
    FATTAR INTE….alla roffar åt sig, brotten är sjukt höga, alla skiter i alla….DETTA ÄR VAD SOM DENNA SOCIALDEMOKRATISKA REGERING GER TILL SKATTEBETALARNA OCH PENSIONÄRENA OCH BARN I DET SJUKA, SJUKA, MYCKET SJUKA SVERIGE.
    De säger…PK jönsar…vill inte ha det som USA, men dom de agerar, och deras agerande, bidrar till ett allt närmare USA.

    Låt det sjuka i Sverige ta slut !!!

  12. Inte konstigt att magen vänder sig när man hör alla dessa tiggeri oganisationer i TV spela upp sina snyftprogram, samtidigt som man vet att i toppen på dessa organisationer sitter det högavlönade chefer som
    lever gott av vad andra blir lurade att skänka, sen borde man kunna kräva att sådana som Sida haft lite högre trovärdighet. Ynkligt!

  13. Inget enskilt problem. Sveriges statliga organisationer drivs inte efter reella behov utan av en agenda.
    Det visar sig gång på gång att när man tillsätter tjänster efter politisk beredvillighet, då slutar det ofta i fiasko.

    Många av de problem som Sida adresserar beror på kulturella åsikter, men ofta är det så att ekonomisk utveckling och demokrati är det som botar.

    Skulle det bedrivas projekt under kontrollerade former som syftar till hållbar utveckling så skulle detta uppnås. Kina jobbar på det sättet, bygger ett kraftverk och skänker till landet ifråga. Om det inte fungerar inom 10 år så tar kineserna över och driver det, det är realpolitik.

    Afrika tillhör den del av Världen som tillsammans med Mellanöstern har den långsammaste tillväxten. Varför, korruption, gratis pengar och projekt som går stick i stäv med landets kultur. Då kan det inte bli bättre.
    Samtidigt som vi släpper in dem som ska bli nästa generation av dem som ska bygga länderna och de skickar hem pengar vilket också bromsar utvecklingen.

  14. Är väl inget nytt att en stor del av biståndspengarna hamnar i fickorna på korrumperade diktatorer och andra makthavare i mottagarländerna. Sen att de svenska SIDA anställda har förmåner som ytterligare urholkar biståndet.

  15. Jag måste till akuten!
    Jag är på väg att svimma når jag läser
    Petterssons noggranna redogörelse över hur
    våra skattepengar hanteras.

    Förlåt Pettersson, det är inte ditt fel!
    Jag häller upp ett glas rött så kanske jag
    kan avbeställa ambulansen?

    • Faktum är att jag känner många som är kvar i SveriHELL som blivit alkoholister / knarkare pga vansinnet de måste försöka stå ut med. Jag rekommenderar alla som kan att dra så fort det bara går. För att stå ut i SveriHELL måste man vara mentalsjuk, vilket man också blir till slut om man blir kvar. Vilket nu visar sig på ett övertydligt sätt med alla lögner som folk på fullt allvar tror på. Senaste vansinnet är ju utnämningen av den lilla stackars neurohandikappade Greta till ”årets kvinna” och föreslagen som statsminister..

Kommentera