Jorden blir allt grönare

KLIMAT. NASA. USA:s rymdstyrelse har några goda nyheter, världen är en grönare plats idag än för 20 år sedan och det verkar vara Indien och Kina som kan ta äran för det mesta av det.

I motsats till uppfattningen om att  Kina och Indien överexploaterar land, vatten och resurser för ekonomisk vinning, är länderna också anledning för världens största grönska under de senaste två decennierna. De två mest folkrika länderna har genomfört ambitiösa trädplanteringsprogram och infört ny teknik kring jordbruket.

Indien fortsätter att slå världsrekord i trädplantering, 800.000 indier planterade 50 miljoner träd på bara 24 timmar.

I Indien förklaras grönskan med att jordbruket blivit mer intensivt med flera olika grödor som växer samtidigt på samma fält, bättre sorter, bättre växtskydd, mer konstgödsel och konstbevattning.

I Kina handlar det främst om omfattande trädplanteringsprojekt som gjort stora markområden grönare än tidigare. Eftersom den tilltagande grönskan suger upp koldioxid så minskas därmed mängden koldioxid i atmosfären.

I Kina har man planterat trettio miljoner hektar skog de senaste åren och det är 1,5 gånger mer än den produktiva skogsmarksarealen i Sverige.

Anledningen till den ökande grönskan är inte helt klar men kan bero på ett mildare klimat och ökande CO2 halter i atmosfären men det motsägs av att den ökande grönskan inte sprider sig jämt.

Forbes

-Pettersson funderar på varför alla arbetslösa afrikaner och araber inte planterar träd och annat, det finns sorter som klarar klimatet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Jorden blir allt grönare

  1. Säkert det är sen Greta tog tag i saken? Så om alla skolbarn strejkar några dagar var så kommer hela planeten att grönska!

  2. För er okunniga vetenskapsmän och professorer kan jag berätta att det som göder grönska är CO2. Vårt jordklot kan sannolikt kompensera för det mesta det utsätts för, utom möjligen korkade politiker.

  3. Sånt här tigs ihjäl av de röd-gröna klimatreligösa. Om de överhuvudtaget känner till det eftersom de bortsett från att vara emotionella och irrationella också är oerhört okunniga.

  4. Hur går detta med det gröna i området där Vasaloppsåkarna,stakar fram ?
    Inte bara en massa snöskotrar som släpper ut stickstoff,och andra avgaser.
    Hur mycket metangas orsakar inte de mång-tusende färgglada löparna,under sina 8 mil,genom skog och över hed ?
    Att sedan en norrman vinner,bättrar ju inte upp det hela…

  5. I Västmanland har Ordförande i Södertörns Högskola, hen
    Akhtarzand, med bisyssla som Landshövding i Länet, föreslagit
    beslag av privat välskött skog, som varit i samma familjs ägo i fyra generationer, genom statligt övertagande.
    Damen och hennes MP-rådgivare på Länsstyrelsen anser skogen
    för värdefull för att ägas av privat bondefamilj. Någon ersättning för
    ’ingreppet’ anser sig inte Länsstyrelsen vara beredd att diskutera;
    konfiskationen försvaras med att man inte har pengar att betala
    med och att värdet på skogen för högt för värdering.
    De stora skogsägarna i Västmanland – Kyrkan, Akademien i Uppsala,
    Sveaskog m.fl. har ju sedan länge haft sina avverkningsplaner god-
    kända av myndigheterna och kan därför inte komma i fråga när social-
    politiska frågor som konfiskation skall hanteras av politiker. Avverkning
    på dessas marker har tyvärr inte medfört att någon skog värd att be-
    vara finns att tillgå.

  6. Det är kanske lite tungt att ta in för de miljöexperter, som redan bestämt verklighetens orsak och verkan? Varför inte ambitionerna finns hos afrikaner och araber är väl för att EU-länder erbjuder alternativet gratis villkorslös försörjning? Jag har en känsla av att man i ineffektivt och dyrt bistånd möjligen skickar ned svenskar till arabländer eller Afrika för plantering av lite träd. EU och Sverige är exempel på obegriplig särbehandling av vissa folkgrupper på andra folkgruppers bekostnad kan jag tycka. Jag har aldrig listat ut varför.

  7. Vi får hoppas att SVT: reportrar också läser den här nyheten så de får lite mer att förtränga.

Kommentera