Våld och hot vardag i grundskolan

SKOLAN. Knivslagsmål, dödshot, strypgrepp och till och med skjutvapen. Fem gånger i veckan anmäldes misshandel, hot eller ofredande på någon grundskola i Göteborg. Göteborgs-Posten granskning av över 300 polisanmälningar visar att en stadsdel sticker ut både till antalet anmälda brott och till hur grovt våldet är. – Att komma till den skolan var som att vara tillbaka i Syrien, berättar en före detta elev som blev knivhuggen i ett stort skolslagsmål.

Förra året gjordes i snitt en polisanmälning per skoldag gällande allvarliga brott i skolan och en fördubbling av anmälningarna till Arbetsmiljöverket har skett bara de senaste fem åren. Brotten är inte jämnt fördelade, skolor i ”utsatta” och multikulturella paradis sticker ut kraftigt både vad gäller antal brott och hur grova brotten är.

”Som att vara tillbaka i Syrien”, beskriver en elev skolmiljön. För hans egen del har det tagit sig uttryck i att han blev knivhuggen under ett storbråk på skolan. Knivar är dock inte de grövsta vapen som elever tar med sig till skolan, även skjutvapen förekommer.

Misshandel, strypgrepp och dödshot beskrivs som vardag. Personrån och sexuella ofredanden likaså. GP berättar hur rädda lågstadieelever sprang till expeditionen för hjälp efter att en högstadieelev övat prickskytte med skarpladdad pistol mot skolgårdens basketkorg. Knivar är vanligast och har man inte egna så stjäl man dem från träslöjden inför planerade dödshot mot andra elever.

Ibland är det som det alltid varit fast grövre, två elever som gör upp, ofta är det olika ”grupperingar” som möts i storslagsmål och ibland handlar det om att en elev utsätts för misshandel av ett helt gäng.

Misshandel med slag, sparkar och strypning tills offret svimmar, blöder eller drabbas av syrebrist är inte ovanligt, liksom att ambulans måste tillkallas för att föra brottsoffer till sjukhus. Knivar har använts i ungefär vart tionde fall som lett till polisanmälan.

Invandrartäta Angered och Östra Göteborg, med problemtyngda områden som Bergsjön, dominerar stort och står för hälften av alla anmälningar. Siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att antalet allvarliga brott som polisanmälts och anmälts till Arbetsmiljöverket har fördubblats bara de senaste fem åren och att hälften av eleverna i årskurs nio utsatts för misshandel, stöld, rån eller sexbrott det senaste året.

Rektorerna på de fem mest brottsutsatta skolorna ger förklaringen att skolan är en spegel av det omgivande samhället ser ut. De som bråkar är elever som inte mår bra.

-Pettersson noterar att ingen nämner den stora invandring som en anledning och därmed blir det svårt att lösa problemen…

För övrigt är jag övertygad om att det är betydligt bättre ordning på skolorna i Syrien…

Kanske denna man kunde vara rektor i Göteborg, då blev det nog lugnt i skolorna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Våld och hot vardag i grundskolan

  1. Det har verkligen tagit sig dagens trygga och heligt mångkulturella svenska skola !
    Tänk vilken tråkig skolgång vi hade som gick i en statlig svensk icke mångkulturell skola där fullt kompetenta lärare med auktoritet i tysta klassrum lärde ut det som skulle läras ut.

  2. Men vadå?
    Det har ju en stor del av svenska folket
    röstat för!
    ”Som man bäddar får man ligga!”
    ”Är huvudet dumt får kroppen lida!”

    • De som de senaste 40 åren röstat på 7 klövern är vilket man verkligen får hoppas nöjda med Löfvens trygga och heligt mångkulturella Sverige !
      Men vi andra då som av olika anledningar inte röstat fram dagens Folkhem, vad ska vi göra och tänka ?
      Blir definitivt en röst på AFS, partiet som våga säga sanningen även i valet 2022.

  3. Skolan har sig själva att skylla. Man har länge, länge sopat problemen under mattan.
    Jobbade som lärare i förorten för 20 år sedan. Jag skrev tillbudsrapporter på allt våld och alla kränkningar i klassrummet och lämnade till rektorn.
    Han slängde rapporterna i papperskorgen och anklagade mej för att jag inte kunde hålla ordning i klassen.
    Grattis Göteborgs skolor nu har ni fått vad ni förtjänar, när ni inte har lyssnat på oss lärare, och har en massa inkompetenta rektorer anställda. Ni kommer aldrig att reda ut problemen med mindre än att ni stänger av probleminvandrarelever och byter ut inkompetenta rektorer.

  4. Blir så när föräldrar och skolan inte lär ut normer och värderingar som speglar det samhälle ett land vill ha. Skolans uppgift är bla att fostra eleverna till goda samhällsmedborgare, medan föräldrarna ska stå för uppfostran, när ingen vill ta ansvar så faller allt. Svårare än så är det inte.

    • Vilka normer och värderinger? Nu råder Mellan Österns normer och värderingar i allt högre grad i Sverige

      • Ja tyvärr blir detta facit när man släpper det som är det svenska värdesystem som finns för normer, värderingar och kultur i Sverige.

  5. Srackars lärare att få in några kaosblattar i klassen man får ju inte röra de små liven knappt huta åt dem för då är man ju rasist och kan få sparken. Inte undra på att det finns ärare som hellre går arbetslösa än att ha en klass med kaosblattar.

    • Är det inte infödda äkta svenska elever som lever rövare ?
      Kan inte tänka mig att kunskapstörstade importerade pensionsräddare skulle komma på tanken att skapa kaos i dagens mångkulturella skola.

  6. Det verkar helt sinnessjukt. Förvånar mej inte att elever med framtids- och kunskapsambitioner hamnar i dag så ofta i självmordstankar. Jag undrar varför regeringen nu vill vidga den här mardrömslika dystopiska miljön genom att öppna upp för att fler opassande människor ska flytta in i Sverige? Det känns, som att en främmande medveten ondska från en hatisk fiende, styr Sverige mot en säker undergång.

  7. Grattis till alla föräldrar i detta avlånga land som röstar för detta !!! Ni ska inte tro att era barn eller barnbarn kommer att undvika detta !!! Snart vardag på alla skolor i Sverige inom dom närmsta 10-20 åren !!!

Kommentera