Bred kritik mot regeringens Israelpolitik

MELLANÖSTERN. Var är Sverige när hoten mot Israels existens tilltar och var är självkritiken för den frostiga relationen till Mellanösterns enda demokrati? Det undrade företrädare för KD och M under riksdagens utrikesdebatt. Utrikesminister Margot Wallström (S) framhöll Israel som ”en ockupationsmakt”.

Tvåstatslösningen finns redan. Jordanien är en palestinsk stat.

Representanter för Center­partiet, Moderaterna och Krist­demo­kraterna kritiserade regeringens Israelpolitik.

Lars Adaktusson (KD) hänvisade till undersökningar om demokrati där Israel ligger i topp.

– Israel är en av de bästa nationerna i världen på demokrati, i en region av auktoritära stater.

– Sverige är det enda land i EU vars utrikesminister inte är välkommen i Mellanösterns enda demokrati. Det är ett politiskt och diplomatiskt misslyckande, sade Adaktusson.

Orsaken till den dåliga relationen till Israel beror på erkännandet av en palestinsk stat och att Israel utsett Sverige till ”ett varnande exempel”, enligt Wallström, som tyckte att Israel står inför demokratiska utmaningar.

Hon sade också att Israel är ”en ockupationsmakt”, men att regeringen inte har någon fientlig inställning till Israel.

– Det finns inte ett uns av självkritik från Wallström, det är bedrövligt. Länge har den samlade vänstern i Sverige spridit en obalanserad och osann bild av Israel. Denna svartmålning har bidragit till en fientlig inställning till Israel, sade Adaktusson, som senare också kritiserade Följeslagarprogrammet som stöds av Kyrkornas världsråd och Sveriges kristna råd.

Adaktusson menade att följeslagarprogrammet, som ofta kritiserats för att vara ensidigt kritiskt mot Israel, sedan länge lämnat en opartisk hållning till konflikten.

Moderaten Hans Wallmark slog fast att Sveriges möjlighet att bidra till processen i Mellan­östern grusats av regeringens Israel­politik. Han beskrev utvecklingen runt Israel där säkerhetshoten mot statens existens ökar.

– Var finns Sverige här? undrade han, och menade att Sverige borde göra mer för att värna Israels säkerhet.

Läs artikeln i sin helhet på Världen idag.

-Pettersson har för länge sedan konstaterat att Margot Wallström (S) inte för svensk utrikespolitik utan socialdemokratisk…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Bred kritik mot regeringens Israelpolitik

  1. Och i S utrikespolitik ingår att via trixade SIDA-pengar finansiera revolutionära aktivitéter i ett antal formellt vänligt inställda länder gentemot Sverige. Så som Sovjet en gång finasierade revolutioner i världens länder. S kallar det införande av feminism resp demokrati.

    Idag är det ca 70 revolutionära rörelser som har kontor i Sverige betalda av skattemedel, samt att ett antal av dem även finansieras för aktivitéter i mål-landet. Sådant som normalt kallas terror!

    S har ingen aning om hur äkta demokrati gynnade gräsrötter yttrar sig!

Kommentera