Sveriges Radio fälls efter felaktigt uttalande om Israel

MEDIA. Det var i samband med fotbolls-VM i somras som Sveriges radios korrespondent gjorde ett felaktigt uttalande. Granskningsnämnden har nu fällt inslaget. – Vi förväntar oss en förändring från svensk media, säger Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige. 

Följande artikel publicerades ursprungligen i Dagen:

”Det handlar om ett inslag som Sveriges radio sände i sitt program Godmorgon Världen i samband med fotbolls-VM. Det har nu fällts i Granskningsnämnden. Under ett samtal med korrespondenten Cecilia Uddén framstår det som att Israel anklagat Argentina för terrorism efter att Argentina ställt in en träningsmatch mellan de två länderna. Anklagelsen var i själva verket inte riktad mot Argentina.

Det är inte första gången Sveriges radio fälls för uttalanden som rör Israel. När Israels ambassadör intervjuades i programmet Studio Ett 2015 fick han frågan om judarna hade något ansvar för den ökade antisemitismen. En formulering som av nämnden beskrevs som ”uppenbart kränkande”.

Förhoppning om förändring

Till Dagen uttrycker den nuvarande ambassadören Ilan Ben-Dov en förhoppning om att den ibland snedvridna rapporteringen ska upphöra.

– Sedan flera år tillbaka har svensk media beskrivit situationen i Mellanöstern genom att lyfta fram argument från den arabiska sidan och berätta utifrån ett arabiskt perspektiv, menar Ben-Dov.

– Man behöver anstränga sig för att ge en mer balanserad och rättvis bild av den komplexitet som finns. Det är inte svart och vitt, man måste lyfta fram båda sidor av saken.

Varför tror du att det kan bli en sådan typ av rapportering?

– Jag behöver ett tre timmar långt seminarium för att beskriva bakgrunden till det. Men jag vill verkligen uttrycka mitt hopp om att en förändring går att få till stånd.

Hur kan Israels ambassad bidra till att rapporteringen kan bli mer balanserad?

– Vi bidrar alltid med analyser ur ett israeliskt perspektiv för alla som önskar och vi sitter inte bara och väntar utan försöker ta egna initiativ för att balansera bilden.

– Alla vet att media är otroligt kraftfullt och har ett stort ansvar. På grund av det ansvaret förväntar vi oss att media försöker förstå komplexiteten och rapporterar från båda sidor.”

Läs artikeln på Dagen

-Pettersson tror nog att ambassadören får vänta på att SVT, Sveriges Radio och Cecilia Uddén börjar rapportera opartiskt och sakligt om Mellanöstern och Israel…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Sveriges Radio fälls efter felaktigt uttalande om Israel

  1. Frågan är varför man väljer att fälla just detta inslag som enligt mig är en mygga bland riktigt feta kameler som tillåts tränga genom nålsögat.

    Har bara anmält ett inslag till Granskningsnämnden själv men då det blev avslag kan jag bara konstatera att antingen så är det helt okej att medvetet inte bara förvränga utan de facto uppge exakt motsatt uppgift runt vad som egentligen sagts av, i mitt fall av anmälan, Trump eller så ska man bara acceptera att Public Service (SVT) har en USA-korre som inte förstår talad engelska men det kanske säger något om utbildningsväsendet här i sossarnas förlovade land 😉

    • Kanske ska tillägga att man visade c:a 20 sek av Trumps 9,5 min långa tal medan dementa demokraten Nancy Pelosi fick lika lång tid på sig att framföra exakt allt hon sagt, dvs att kongressen sagt nej till muren, och diverse SVT-medarbetare fick merparten av den morgonens tre timmar på sig att upprepa och diskutera deras egen lögn…

  2. I tandläkarens väntrum hade de statsradion på ,jag lyssnar aldrig på statens propagandaorgan så det var obehagligt att höra ekots nyhetsuppläsare säga med väldig långsam och extremt förtydligande röst att patienterna på sjukhusen mår så dåligt så att sjukhusen tvingas att anställa fler väktare. Inte ett ord om vilka gangsters som skapar kaos och skräck på våra sjukhus idag,regimens ockupationsmakt måste skyddas och fridlysas till varje pris.Att lyssna på statsTv och radio många gånger om dagen är rent skadligt och extremt fördummande.

  3. Anmälaren hade enorm tur att den här bedömaren på Granskningsnämnden INTE behandlade Israel-fallet.

    https://petterssonsblogg.se/2019/01/11/kokainist-med-afa-kopplingar-bedomer-svt-och-sr-i-granskningsnamnden/

    Jag har själv anmält flera inslag publicerade av Public Service där det var kristallklart att Granskningsnämnden skulle ha utdömt fällande dom. Men trots det avslog Granskningsnämnden mina anmälningar.

    Om kokainisten med AFA-kopplingar var inblandad i ärendena framgick inte av Granskningsnämndens beslut.

  4. Den där Cecilia Uddén är en vidrig judehatare och islamofil. Bara i Sverige kan en sådan typ få lov att verka; och dessutom bli hyllad! Dessutom låter hon ovanligt korkad, t.o.m. för svenska journalistiska förhållanden.

  5. Det är inte lätt för SVT att agera opartiskt när hela huset är fullt av vänsteraktivister som ser en stor gemenskap med islam.

Kommentera