Jäv är jäv om än inte i Nyköpings kommun

INSÄNDARE. Den kommunala chefen handlar varor av sin brors företag till det egna kommunala fögderiet. Det är ett klockrent fall av korruption, slår en professor i juridik fast i Södermanlands Nyheter.

Det behöver man nu inte vara juridikprofessorn för att begripa. Det måste man nog vara ställd under förmyndare för att inte förstå. Dock säger den avslöjade kommunala chefen sig inte förstått den uppenbara jävssituationen eller det korrupta i sitt eget handlande. ”Jag har själv inte tänkt så och det är olyckligt”, ursäktar han sig i SN.

Där tvingas vi rätta den påkomna kommunala chefen. Det är nämligen inte ”olyckligt”, det är okunnigt och ett odugligt chefskap. Det borde väl ändå vara grundläggande för en kommunal chef att åtminstone besitta en allmän kännedom om vad som står i kommunallagen och förvaltningslagen, där jävsreglerna utgör ett betydande och, speciellt inom den kommunala verksamheten, viktigt kapitel.

Annars finns ju en kommunjurist att tillgå, om man som den kommunala chefen säger sig ”inte förstått” det dunkla i att handla prylar och attestera fakturor från sin egen brors företag.

Nu kan det givetvis vara så att den aktuella kommunal chefen kan ha andra värdefulla egenskaper lämpliga för sin tjänst än vanligt bondförstånd. Han kan dessutom även fortsättningsvis sova lugnt. Saken är snart glömd. Visserligen ska jävsreglerna ses striktare vad avser kommunal verksamhet men det är ett appendix medborgarna aldrig någonsin sett röken av vid tidigare uppkomna skandaler i samma kommun. Tvärtom tycks korruption inom den kommunala hierarkin lika vanlig som pannkaka och ärtsoppa på torsdagar.

Ego lego

5 thoughts on “Jäv är jäv om än inte i Nyköpings kommun

Kommentera