Optimismen är bytt mot oro

EKONOMI. Skånes ekonomi presterar sämre än Sverige i stort inom de flesta parametrar. Samtidigt är regionen attraktiv för nya huvudkontor och även fastighetsinvesteringar. ”Kris och framgång sker parallellt i Skåne just nu”, säger Johan Wessman på Öresundsinstitutet, till Dagens Industri, tyvärr bakom betalvägg. 

Om Sverige i morgon blir som Malmö idag hur blir Sverige då

Under 1990-talet var ekonomin i Skåne kört i botten, industriepoken var över. Men år 2000 invigdes Öresundsbron och regionen började andas framtidstro igen. Det skulle och blev delvis ett kunskapskluster med mobiltelefoni och läkemedel i centrum.

Men bakom den positiva bilden ser det mer dystert ut. Arbetslösheten är rejält högre än landet i genomsnitt, BRP, bruttoregionalprodukten halkar efter de andra storstadsregionenerna, siffrorna per invånare säger samma sak.

Men en stor utmaning för Skåne, liksom i hela landet, är att få de utrikesfödda i jobb. Deras andel har mellan 2002 och 2017, ökat från 18 till 28 procent av Skånes befolkning.

Arbetslösheten bland utomeuropeiskt födda ligger i dag på runt 38 procent, klart högre än Sverige i stort. Samtidigt råder det nästan full sysselsättning bland svenskfödda.

Oroande är också att den svarta sektorn har vuxit sig stor och tillsammans med hög kriminalitet har det hämmat tillväxten. En oroande faktor framöver är att beroendet av offentlig sektor samtidigt
har blivit större i Skåne och ligger över snittet i Sverige.

Läs mera på Dagens Industri om ni har möjlighet…

-Pettersson säger att…

Bild från Politikfakta

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Optimismen är bytt mot oro

  1. Skåne, om man kollar byggnadsstil osv ser inte ut som Sverige, lite som Tyskland i mitt tycke, kanske har de också en liten annorlunda mentalitet än oss, jag är lite osäker där, men jag har hört att de skall vara lite dryga, om det är sant vet jag inte.

  2. C:a 5,3 miljarder kr om året i kommunalt utjämningsbidrag betalas till Malmö kommun från Sveriges övriga skattebetalare för att undvika att Malmö går i konkurs.

    Det bottenlösa södra slukhålet i Sverige:

    https://4.bp.blogspot.com/-emcBAQ4CSx4/V-5VqZ6tvMI/AAAAAAAAFaE/4wf3pgjtkwAbHnpp7vF_S57yOlBXuJ4IQCLcB/s640/SLUKHOLET.jpg

    Från Jeanders bildblogg

    Ovanpå dessa pengar får även Sveriges 21 landsting / regioner utjämningsbidrag d v s även Region Skåne där Malmö ligger.

    Nedan visas några exempel på hur delar av bidragen fördelats åren 2017 – 2018.

    Delcitat

    Stockholms pengar till Skåne

    Vinnare på systemet är till exempel Skåne, Dalarna och Södermanland.

    Region Skåne beräknas få in nästan 5,5 miljarder kronor / år på skatteutjämningen medan Södermanland räknar in 1,4 miljarder kr / år och Dalarna får drygt 1,3 miljarder kr / år.

    Enligt beräkningar som Moderaterna i Stockholms läns landsting redovisar kommer de nya skatteintäkterna för 2018 att utjämningsbeskattas med nästan 80 procent. Så för varje hundring, i fråga om skatteintäkter, som de som bor i Stockholms län drar in, stannar bara lite drygt 20 procent i Stockholmsregionen. Resten fördelas vidare ut i landet.

    I Stockholms stad bor numera c:a 900 000 människor. År 2020 beräknas Stockholm spränga miljonvallen.

    Finansministern får kritik

    – I stället för att straffbeskatta Stockholms läns tillväxt bör finansministern kräva att bidragstagarlandstingen effektiviserar sin verksamhet, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), i ett pressmeddelande i en tydlig passning till finansminister Magdalena Andersson (S).

    Så om skatteunderlaget i Stockholms län ökar med en procentenhet innebär det att effekten nästa år blir ökade skatteintäkter med 695 miljoner kronor. Men eftersom inkomstutjämningen ökar med 548 miljoner kronor blir skatteintäkten netto 147 miljoner kronor, det vill säga 21,2 procent.

    Utjämningsskattens baksida

    Irene Svenonius menar att det är en straffskatt som försvårar möjligheten för fler jobb och mer tillväxt.

    Skattebetalarnas pengar i Stockholmsregionen ska gå till bättre sjukvård och mer kollektivtrafik här där antalet invånare och därmed behoven växer kraftigt, inte till att finansiera andra landsting och regioners underskott, säger Irene Svenonius.

    Slut delcitat

    Läs gärna mer på:

    https://unv.is/expressen.se/nyheter/stockholms-attack–mot-skatteutjamning

    Malmö får därför också sin beskärda del av de nästan 5,5 miljarder kronorna / år som utgör utjämningsbidraget som tilldelas hela Region Skåne.

  3. Om man nu inte kan lura Dansken att ta tillbaka Skåne och Halland måste man väl kunna hitta nån lagvrängare eller historiker som kan hitta nån lucka eller oegentlighet i Roskildefredsfördraget och Sverige kunde ogiltigförklara detsamma. Ta.. da.. så sitter dansken där igen med alla ”Svartepettrar”.

  4. Undrar, dessutom, hur många av de 38% som jobbar inom offentlig sektor och konstgjord sysselsättning.

Kommentera