Araberna har konfiskerat judiska tillgångar


MELLANÖSTERN. Israel beslutar då och då att utöka antalet bosättningar i Judeen och Samarien, och protesterna kommer som ett brev på posten – de hotar freden. Judeen och Samarien är det område som började kallas ”Västbanken” under 1948 års arab-israeliska krig då området ockuperades av Transjordanien, som idag heter Jordanien och har avsagt sig alla krav på området. 

Visste ni att runt Tahrirtorget i Kairo, det torg som stod i centrum för den ”arabiska våren” år 2011, finns det tretton offentliga byggnader som aldrig fångar rubrikerna. De innehåller numera bland annat Schweiz, Tysklands, Kanadas, Rysslands, USAs, Sydkoreas, Bahrains och Algeriets ambassader. Dessa fastigheter och mängder av andra ägdes en gång av Kairos 80.000 judar men de beslagtogs av den egyptiska staten utan ersättning och judarna utvisades på 1950-talet från Egypten och andra länder i arabvärlden där de bott i kanske tusen är innan områdena invaderades av muslimska araber.  Judar på flykt  

EU förutsätter att Västbanken, östra Jerusalem och Golanhöjderna är ”Arabiskt land.” Det är inte känt att tusentals araber ockuperar delar av östliga Jerusalem som fortfarande ägs av judiska nationella fonden, likadant är flyktinglägret Kalandia norr om Jerusalem och lägret i Deheishe söder om Betlehem byggdes på JNF land.

Under 1920- och 30-talet, kom irakiska och iranska judar och köpte skiften, efter kriget 1948 kom 145,976 dunams av judisk mark under Jordaniens styre. Dessutom, köpt den judiska nationella fonden 73,974 dunams på Golanhöjderna början på 1880-talet.

En dunam är en osmansk måttenhet som motsvarar 1000 kvadratmeter.

Det uppskattas att judarna som tvingats flytta från arabländerna äger cirka 100.000 kvadratkilometer av numera beslagtagen egendom som de fick lämna utan ersättning, det motsvarar fyra eller fem gånger storleken på själva Israel.

Många städer i ‘Arabiska’ Mellanöstern och Nordafrika hade stora judiska befolkningar. Bagdad var till en fjärdedel judisk. På bara en generation rensades den judiska befolkningen ut ur arabvärlden där de bott längre än muslimerna.

Judar från arabienDe som flydde eller fördrevs har inte blivit kompenserade för de egendomar som konfiskerades från dem. De utgör en majoritet av Israels befolkning idag. FN:s Flyktingkommissariat har upprepade gånger bekräftat att judarna från arabvärlden är genuina flyktingar. USA:s kongress har enhälligt beslutat att när förhandlingar upptas mellan parterna om flyktingfrågan ska USA kräva att denna glömda flyktinggrupp och deras legitima krav att behandlas.

Det bodde minst 860.000 judar i arabvärlden 1948, nu bor c:a 5000 kvar, flest i Tunisien och Marocko. Jämför detta med de 1,5 miljoner araber som bor i Israel och har fullvärdiga medborgerliga rättigheter.

– Det är bara några få exempel men Pettersson undrar om detta inte borde ingå när Sveriges utrikesminister Margot Wallström kräver att Israel ska dra sig tillbaks till gränserna före 1967 års krig.

Tvåstatslösningen finns redan. Jordanien är en palestinsk stat.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


One response to “Araberna har konfiskerat judiska tillgångar

  • Alexei

    Något som inte påpekas ovan är att Arabländernas entniska ränsning av judar snarare hjälpte etablerandet av Israel, genom att Israels befolkning, ett land som man säger sig vara emot. Obs är själv Israelvän men det hindrar inte att jag påpekar detta Arabiska självmål.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: