Arbetsförmedlingen kan varsla 3400

ARBETSMARKNADEN. Arbetsförmedlingen kostar 80 miljarder per år men skapar inga arbetstillfällen skrev jag på bloggen den 12 september 2014, alltså dagen innan valet. Då hade alliansen haft makten i åtta år utan att göra något åt den dyra och ineffektiva Arbetsförmedlingen. 

Sedan dessa har S+MP haft makten i fyra år och inte gjort något heller, men nu verkar det vara något på gång. I morgon väntas Arbetsförmedlingen varsla 3400 anställda, uppger Dagens Industri, tyvärr bakom betalvägg.

M:s och KD:s budgetreservation var den utlösande faktorn, men regeringen har beslutat att dra tillbaka en del av den miljardbesparing på myndigheten som släpptes fram i höstbudgeten.

Bakom nedskärningen ligger beslutet att privata aktörer ska ta över fler av Arbetsförmedlingens uppgifter.

-Pettersson säger att det spelar ingen roll vem som sköter Arbetsförmedlingen, outbildade och lågutbildade utan kunskaper i svenska språket får inga jobb utan subventioner, det är bättre att de åker hem…

TIDIGARE 2014-09-12. Arbetsförmedlingen kostar 80 miljarder per år men skapar inga arbetstillfällen

VALET 2014. Efter Fredrik Reinfeldts valtal om att svenskarna ska öppna sina hjärtan har mycket av valrörelsen kretsat kring om det är rätt eller fel att ställa kostnaderna för flyktingar mot kostnaderna för välfärd.

I valdebatterna som avlöser varandra diskuteras siffror hit och tid. Vi har fått veta att Migrationsverket behöver 48 miljarder EXTRA utöver redan budgeterade medel. Använder vi kostnaderna för Migration och Integration enligt statens budget för 2014 så blir det 34,3 miljarder per år och det enda vi vet om den siffran är att den är alldeles för låg för siffertrixarna på finansdepartementet gör allt för att dölja de verkliga kostnaderna för asylinvandringen.

En väldigt tung fråga verkar helt ha försvunnit helt ur debatten.

Arbetsförmedlingen har gått från att ha 7000 anställda år 2006 till att ha 13000 idag. En stor del av denna ökning beror på att Arbetsförmedlingen får ta en allt större del av problemen med asylinvandringen.

Arbetsförmedlingen kostar 80 miljarder per år. Om detta är det tyst. Minst hälften av de 80 miljarderna är kostnader för asylinvandringen. Om detta är det tyst, mycket tyst.

Debatten borde handla om dessa 80 miljarder per år och om vi kunde fördela dem på något annat sätt. Fundera själva…

  1. Jag vill ha kvar nuvarande Arbetsförmedlingen precis som den är.
  2. Jag vill att samhället ska anställa 400.000 ytterligare lärare, sjuksköterskor och poliser. Nettokostnaden efter skatter för vår arbetsförmedling motsvarar 400.000 anställningar av människor som bär det svenska samhället: sjuksköterskor, lärare, vårdpersonal, poliser.
  3. Jag vill sänka skatten per löntagare med 20.000 kronor per år.
  4. Bygga 100.000 nya lägenheter.

Bara för att nämna några exempel.

Arbetsförmedling inklusive flumterapi kostar svindlande 80 miljarder per år. Socialdemokraterna lovar att ge Arbetsförmedlingen ytterligare flera miljarder, bland annat till att starta flumutbildning för 35.000 personer. Tror de att de är bättre på att ordna arbeten än entreprenörer?

Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Mikael Sjöberg har tvåårig utbildning på fordonslinjen och har sedan gjort politisk och facklig karriär. Han är också kusin med Göran Persson. Det är varken något fel med studenter från fordonslinjen eller att vara kusin med en gammal statsminister för den delen. Problemet är politiker som chefar över verksamheter. De klarar inte ens av att avveckla. De vill lösa allt med att kräva, inte tjäna, mer pengar. Politik är att lova. Företagande är att räkna.

Arbetslöshet är oerhört skadligt för individen och för samhället. Lösningen är inte mer förmedling, utan fler arbeten. Det är sorgligt att inte ett enda parti vågat göra politik av denna självklarhet. De fortsätter att sol och våra oss med fagra löften och diskuterar i sammanhanget små pengar.

Arbetsförmedlingen kostar som två svenska försvar. Arbetsförmedlingen skapar inga arbeten mer än för dem som arbetar där och de behövs i vården och i skolan.

Om något inte behövs, så lägg ner.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

7 thoughts on “Arbetsförmedlingen kan varsla 3400

  1. I Stats-tv ojas det över att många på AF kommer bli arbetslösa. De kan väl söka nytt arbete, är det inte det de är utbildade till?

  2. Det gör väl ingenting om dom lägger ner detta totalt onödiga företag.
    Dom har ju inte förmedlat ett enda arbete på många, många år.
    Om man går dit och skall söka ett jobb så finns det ingen personal som hjälper till. Man blir hänvisad till en dator som har samma program som du kan installera hemma på din egen dator.INGEN kommer att hjälpa dig om du behöver hjälp.
    LÄGG NER SKITEN och få några miljoner till att använda till INVANDRINGEN.

  3. Spelar väl ingen roll, vad fyller AF för funktion förutom att dela ut skattefinansierade konstgjorda arbeten !
    De som inte vill eller behöver jobba i dagens trygga heligt mångkulturella och totalt kravlösa Sverige kan och kommer även i fortsättningen att kunna leva på världsberömda svenska välfärdsbidrag som arbetande svenskar jobbar ihop och betalar via skattsedeln.

  4. Den största delen av Arbetsförmedlingens budget är bidrag till flyktingar, eller etableringssökande som de kallas. Det är mer än politisk åtgärd att lägga ner Arbetsförmedlingen. Som jag ser det har den gamla arbetsförmedlingen framför allt haft två funktioner.
    1 Politikerna har kunnat skylla på arbetsförmedlingen för att de värdelösa flyktingarna inte fått jobb.
    2 De värdelösa flyktingarna/arbetslösa har kunnat skylla på Arbetsförmedlingen för att de inte fått jobb. Säg namnet långsamt så kanske du kan gissa vad de arbetar med. Precis, förmedlar arbete. Sedan är det arbetsgivare där personer söker jobb som bestämmer om de ska få jobb. Här verkar vara en liten sammanblandning. Varken media eller politiker förstår detta.
    Men det är tur att alla flyktingar/arbetslösa kan skylla på att Arbetsförmedlingen är värdelös, då slipper dom förstå att det egentligen är dom som är värdelösa eftersom ingen arbetsgivare vill ha dom. Om dom fattade det kanske dom tog livet av sig, och det vill vi inte.
    De privata aktörerna har inte heller så bra historia tyvärr. Mycket bluff med statliga pengar.
    Men så är det i den politiska världen, man byter namn, aktörer, generaldirektörer och en massa annat, men man har samma skara arbetslösa som inte kan, vill eller förmår arbeta. Det kommer att kosta lika mycket och det kommer inte att bli bättre resultat, men politikerna får ljuga lite mer med sin statistik. Och vem ska alla skylla på i fortsättningen när inte arbetslösheten sjunker?

  5. Apropå att varsla……….

    Flen har ont om pengar. Är någon förvånad?

    ”Socialförvaltningen i Flen har ett underskott på 55 miljoner och i måndags införde man ett anställningsstopp för att se över situationen. Det finns även en risk att flera tjänster kan försvinna från socialtjänsten.

    – Utifrån vårt underskott på 55 miljoner så skulle det kunna röra sig om runt 50 anställda, men det är inget varsel lagt, säger Annika Larsson Maspers, tillförordnad förvaltningschef på socialförvaltningen i Flen.”

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/underskott-i-flen-kommunen-maste-spara

  6. Säga vad man vill om Sjöberg, men inte tillhör han de skarpaste knivarna i lådan inte.

Kommentera