Anhöriginvandringen: Hur ska man göra med de föräldrar som redan är registrerade döda i Sverige?

Stefan Torsell skriver på sin Facbook: 

Klarläggande för den som vill ha kött på benen. Detta är en aning långt, men faktafyllt.
I går skrev jag att de ensamkommande som har mist sina föräldrar kan få efterlevandestöd.
Det är en svensk rättighet som även utvidgades till att gälla ensamkommande flyktingbarn.
Har de mist en förälder så är summan 1477 kronor i månaden och om barnet mist båda föräldrarna så var summan 2954 kronor. Om föräldrarna befann sig i Sverige när de avled så skedde anmälan automatiskt till svenska myndigheter.

Ensamkommande som hade fått uppehållstillstånd och som mist sina föräldrar utomlands hade alltså samma förmåner.

Fram till 2013 krävde Pensionsmyndigheten någon form av bevis för att föräldrar utomlands verkligen var döda. Men efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen (mål 7682-11) år 2013 räckte det att det ensamkommande barnet på en blankett intygade, på heder och samvete, att föräldern eller föräldrarna hade avlidit.

För svenska barn ges efterlevandestöd månaden efter föräldern hade avlidit, men de efterkommande kunde även få retroaktivt. Det var bara att på heder och samvete underteckna blanketten med ett datum några år bakåt när föräldrarna hade avlidit.

Då utbetalades stöd upp till 24 månader tillbaka retroaktivt.
Högsta engångsbelopp som kunde utbetalas var drygt 70 000 kronor.

Förutom engångssumman så fick den ensamkommande ett fortsatt löpande månatligt belopp för att föräldrarna var döda. Stödet gällde till barnet var 18 år, eller 20 om den ensamkommande studerade.

Till myndigheternas stora förvåning ökade antalet föräldralösa barn enormt i Sverige.
Antalet barn som fick efterlevandestöd var omkring 7000 år 2004. År 2016 var antalet 12.000 stycken och 2020 beräknades antalet vara över 30.000 barn i Sverige utan föräldrar.

Den förenklade anmälningsblanketten i kombination med ett högt engångsbelopp fick antalet föräldrar utomlands att avlida i allt snabbare takt.

Antalet svenska barn var konstant. Hela ökningen är alltså ensamkommande.

Regeringen insåg att denna massdöd av föräldrar inte kan vara rimlig och i en departementsskrivelse från Socialdepartementet Ds 2017:11 föreslogs att retroaktivt efterlevandestöd ska upphöra.

Departementsskrivelsen gick ut på remiss.

Som kuriosa kan nämnas yttrandet från nytillträdde jämställdhetsministern Åsa Lindhagen, Mp, tidigare socialborgarråd i Stockholms stad. I hennes remissyttrande skrev hon att hon tillstyrkte lagändringen men motsatte sig att barn felaktigt kunde uppge osanna uppgifter.
Hon blir ett säkert kort i regeringen med kristallklara bedömningar.

Från den 1 januari 2018 är nu rätten till retroaktivt efterlevandestöd borttagen.
Hur många tusentals utländska föräldrar som har avlidit är svårt att veta, men en rimlig gissning är att de är fler än 10.000.

Då inträffar det osannolika att regeringen i Januariöverenskommelsen (jöken) aviserar att regler om anhöriginvandring ska ändras. Det ska bli lättare för ensamkommande barn att få ta hit sina föräldrar.

Då är frågan hur man ska göra med de föräldrar som redan är registrerade döda i Sverige?
Pensionsmyndigheten har sagt att man inte kommer att återkräva barnen på utbetalda belopp.

Så är fakta i ett av alla tusentals fall av förslappning inom svensk migrationsadministration.
Tidigare fick även utomeuropeiska mödrar retroaktiv föräldrapenning.

De kunde få upp till 258.000 kronor retroaktivt för tre barn den dagen de fick uppehållstillstånd.
Jag har en känsla av att svenskar inte känner till vilka förmåner som utbetalas av svenska folkets skattepengar.

Det betraktas som en smula fult att känna till hur Sverige fungerar. Ett antiintellektuellt förhållningssätt, enligt mig.

Stefan Torsell

23 thoughts on “Anhöriginvandringen: Hur ska man göra med de föräldrar som redan är registrerade döda i Sverige?

  1. Vad säger man. Kan bara ske i Sverige, eller?

    Hur var det nu det där med åldern? Var det inte som så att man uppskattade att 8 av 10 ensamkommande ljög om sin ålder. Många av dessa lögnhalsar får sen på heder och samvete intyga……..och myndigheterna köper allt.

    Det är inte att undra på att många invandrargrupper ser ner på oss svenskar.

    Vad var det hon sa nu, Mona ”Det är häftigt att betala skatt”

  2. Kan det bli mera absurt? Jadå, de som påstås vara barn och därför ha rätt till denna pension är i de flesta fall inga barn utan vuxna. Men eftersom ålderstester inte gjorts så eskaleras bedrägeriet ytterligare.

  3. finns det något annat land som ger bort allt de har i förtjänst och långt mer därtill till ett främande folk och sätter sina egna i trångmål, samt sätter de främmande på en pedistal.
    Nosferatu du har alldeles rätt, vi ger bort allt utan att få något tillbaka, med än ännu mer krav att ge mer till ingen nytta.
    Orkar vi mer av den här fördelningspolitiken, innan hela skiten rämnar med en katastrof?

  4. Har det verkligen funnits en blankett som säger: ”Kryssa här ifall dina föräldrar är döda och få en stor bunt med sedlar, alternativt kryssa här ifall dina föräldrar lever och få inga sedlar”?? Är detta sant? Man blir ju lite ledsen och nedstämd!

  5. Kan det verkligen finnas något land som kan mäta sig med Sverige när det gäller absurditet?
    Betvivlar detta.

      • Inte när det gäller Pensioner till vanligt folk, då är vi sämst i hela Europa.

    • De som kommer hit och får stanna samt har uppnått pensionsåldern får tillgodoräkna sig pension.
      Fast de inte har arbetat och gjort ett handtag för att tillgodoräkna sig pensionen.

  6. Vore det en demokrati då skulle man skriva varje år på deklarationen, hur många procent mer av sin skatt man vill lägga på invandringen. Då får alla som dom vill, absolut ingen i landet blir lidande. Därefter ska man ta in så många som man har råd med den extra skattebetalningen, får man in mindre året efter då blir mindre i bidrag till dom som redan är här o.s.v

    Som det nu är så är det inte riktigt demokrati, det liknar mer en diktatur när staten bestämmer över detta. Men så länge det inte är deras egna pengar, då kan man göra som man vill. Sen höjer man lönen åt sig själva så fort folket gnäller, bara för att visa att det är jag som bestämmer över dina pengar

  7. Så klart att föräldrarna uppstår från de döda. ”Barnet” trodde förstås att föräldrarna verkligen var döda, och inte kan man väl vara så främlingsfientlig att man anklagar ett stackars barn för att ljuga!?

  8. Vansinne har inga gränser.Palmes tid har man avskaffat tjänstemanna ansvaret.Dags att svenska folket vaknar och kräver mera insyn hur skattepengar används.

  9. Hur kan man underteckna något på ”heder och samvete”, när man är en kriminell bedragare som saknar både heder och samvete!

    • Dessutom analfabet som varken kan läsa eller skriva. Är detta ett stort aprilskämt. ?????????

  10. åter igen i chock
    fattar absolut ingenting
    inget av det här existerar för den befintliga befolkningen.
    och vi ska numera arbeta till 67 års ålder och ändå inget få, för att vi betalar och säkerställer framtiden alla andra än våra egna barn!!!!
    Sverige – idiotilandet i multiformat – alla andra ord är helt överflödigt.

  11. Märkligt för så här står det hos Pesionsmyndigheten

    ”Stödet är till för att täcka en del av den försörjning som den avlidne bidrog med.” !!!!

    Det är konstigt att man då har kunnat tolka det så att även de ensamkommande får efterlevandepension. Det kan väl inte vara så att man valt att ”mjölka” pensionssystemet för att inte kommunerna ska behöva betala försörjningsstöd.

    Självklart ska de som fått ersättningen betala tillbaka eller också tror vi inte på att föräldern återuppstått. Eftersom bristen på identitetshandlingar är extremt stor, hur vet vi att det är föräldern?

  12. Felet ligger hos dessa flata myndighetspersoner som
    tror på allt vad invandrare kläcker ur sig? Borde det inte ringa en klocka hos dessa när merparten av dem har kommit in med falska, eller inga pass alls, att heder o Samvete (som många saknar) skulle göra dem till sanningssägare är otroligt korkat. Sen ska vi inte glömma att det finns
    en hel del skumma Advokater som är beredda att hjälpa dessa att plocka ut så mycket som möjligt.

  13. Man kan kräkas för mindre, fick utbetalt lite för högt bostadsbidrag en gång, 3000 kr. för mycket på ett år. Bostadsbidrag va baserat på F. kassans och Skatteverkets uppgifter. Gissa om jag fick återbetala, just det jag skulle återbetala beloppet. Och här få dessa kriminella som ha intygad på heder och samvete behålla hundratusentals kronor de svindlat till sig.
    Egentligen bör de tjänstemän som ha tillåtit detta åtalas för medhjälp.

  14. Vi styrs av kompletta idioter helt klart.
    Vissa anser tydligen att det är helt ok att brandskatta det svenska folket för sitt behov av trippar på godhetsruset.
    Arma land.

    • Inga problem att intyga ”På heder och samvete”, när de inget har eller att det kostar något. Svenne kan däremot tvingas att gå ifrån hus och hem.

Kommentera