Sverige i brant nedförsbacke

I Januari förra året kunde vi glädjas åt att Sverige låg tvåa, efter SydKorea på det prestigefulla ”Bloombergs Innovations Index”.

Men men, som i många andra sammanhang så går det utför för Svea Rike, i årets lista har Sverige ramlat ned till sjunde plats. Ett tapp på fem platser. Inget annat land har droppat så mycket!

För att skapa indexet mäter Bloomberg faktorer över sju kriterier: forsknings- och utvecklingsutgifter, tillverkningsförmåga, koncentration av högteknologiska offentliga företag, patentverksamhet, forsknings-personalkoncentration, högre utbildning och produktivitet.

Sverige är omkört av: Tyskland, Finland , Schweiz , Israel och Singapore! Sydkorea behöll sin första plats, som den har hållit i sex av de sju utgåvorna av rankningen.

Bloombergs index 2019

FjärranÖsternRedaktören konstaterar att Sveriges statsminiminister har lite att göra om han skall få upp Svea Rike på spåret igen!

13 thoughts on “Sverige i brant nedförsbacke

  1. Inget index jag tar på allvar då kriterierna är mer än löjeväckande och lätta att manipuler av makteliten. Tror personligen inte att sveriges BNI ökar ju fler unversitetsutbildade socionomer vi får eller om vi tvingar gatsopare att ha gymnasiekompetens.

    Ett bättre mått på ett samhälles förfall (läs: sveriges) är snarare vad som fattades under sommarens skogsbränder eller de problem som snön orsakar varje vinter i ett land som alltid haft snö och som fram till slutet av förra seklet aldrig varit något större problem.

    Värdet av patent har ju även det i mångt och mycket spelat ut sin roll då vi i västvärlden numera köper allt från Kina. Ändå är det tydligen så otroligt fel av Trump att sätta upp handelshinder gentemot detta tjuvarnas rike.

    Och hur ska något land kunna mäta sig med Kina vad gäller produktivitet? Deras löneslavar (man kan iofs inte räkna det knegarna i det landet får för sitt arbete lön) är så många att de inte ens behöver bygga fabriker för att massproducera nästan vad det än gäller.

    Eliten i Shanghai växer sig dock allt måktigare och rikare och har börjat lägga hela sydostasien under sig medan sveriges regering tar vilket skit som helst och vilka brott som helst mot mänskliga rättigheter för att ”inte skada sin relation sin viktiga handelspartner”.

    Varför kallar inte Sverige (såväl som hela EU för den delen) hem sina diplomater från Kina när de uttalar sig som de gjort och gör runt Taiwan – en stat som har betydligt större existensberättigande än t ex Palestina?

    Så var ligger då Kina på detta index??? På 16:e plats… vem kan tro på ett sådant index är min stilla undran?

  2. Alltså. ”Utmaningar” är alltså inte samma sak som innovationer.

    För det har svenska politiker trott i 3 mandatperioder nu.

  3. En person man inte hört något ifrån på länge är Peter Springare,
    den förr så vältalige Polisen?? Har han blivit utköpt med vidhängande munkavel för att inte avslöja hur ruttet Sverige blivit?

    • Så tycker också Ola Pettersson chefsekonom på (LO) … naturligtvis med stöd av LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson (S) som båda sätter sig på läktaren och försöker fjärrstyra Stefan Löfven (S) och hans rödgröna ministär till nya skattehöjningar …

      Citat

      108 SVT Text Torsdag 24 jan 2019
      INRIKES PUBLICERAD 24 JANUARI

      LO kritiskt mot regeringspolitiken

      Regeringens nya ekonomiska politik får
      kritik av LO. Förbundet kräver nu en
      rad skattehöjningar för att förhindra
      att klyftorna i samhället växer.

      Överenskommelsen mellan S, MP, C, och
      L ger sänkta skatter för de som tjänar
      mest och samtidigt sägs det att klyftorna
      ska minska, säger LO som menar
      att höjda skatter behövs för att det
      ska bli verklighet.

      -Fastighetsskatt är bra ur ett fördel-
      ningsperspektiv, säger Ola Pettersson
      chefsekonom på LO till SVT Nyheter.
      Han tycker även att det är dags att
      titta på förmögenhets- och arvsskatt

      Slut citat

      På samma läktare sitter redan dörrmattan …

      https://petterssonorg.files.wordpress.com/2019/01/dörrmatta.jpg

      Jonas Sjöstedt (V) beredd med sin fjärrkontroll.

      Det kostar att hålla sig med en sinnessjuk flykting- och massinvandringspolitik, som slukar…

      https://i.ytimg.com/vi/u3rRqRzFwy8/hqdefault.jpg

      … av alla svenskarnas inbetalade skatter.

      På läktarplats sitter förstås också Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) med sina fjärrkontroller i högsta hugg för att kunna styra regeringens ekonomiska politik i deras riktning.

      • En fastighetsskatt drabbar direkt de som hyr eftersom det inte är någon kostnad de som äger hyresfastigheter kommer att bära så det blir säkert jättebra med den planerade fria hyressättningen 😉

  4. Ja det var ju det gök– förlåt Statsministern sa vid regeringsförklaringen
    ” Sverige går en annan väg” Fast han sa inget om att den vägen leder ner i avgrunden.

  5. Mycket intressant redovisning! Och makthavarna som alltid vill hävda att det går så bra för Sverige. Riktigt pinsamma arrgument må jag säga och i synnerhet då den verkliga sanningen kommer fram.

  6. Börjar bli som Sovjetunion, DDR osv de som ser vart de barkar hän och har möjlighet att lämna landet gör det. Det känns som Sverige tappar mycket kompetens och många bra människor, som helt enkelt lämnar innan det skiter sig totalt.

    • Funderar själv (liksom planerar) för att spendera stora delar av året utomlands och även om det knappast kan beskrivas som någon Brain Drain att tala om så ser jag hur allt fler i min relativt stora bekantskapskrets gör detsamma. Vissa har redan flyttat ut helt och hållet, andra tänker liksom jag att man tar av russinen i kakan här hemma och sparar sina pengar för att spendera dem i ett mer välvilligt ekonomiskt klimat. Problemet för svenska staten blir då att statsinkomsterna kommer att minska rejält då det är punktskatterna och inte inkomstskatterna som drar in det mesta till staten.

      Så istället för att lägga alla mina stålar på dyr bensin och tobaks- samt alkoholskatt här hemma gör jag det någon annanstans än i Sverige i en nära framtid om min plan lyckas och det är precis vad de som bodde i just forna DDR och Sovjet skulle gjort om de haft möjligheten (spenderat på annat då visserligen men själva drivkraften är densamma) och det är en större fråga liksom ett större problem än ett index som är mer än tveksamt rent vetenskapligt.

Kommentera