Israel simmar mot strömmen i den globala vattenkrisen

VATTEN. Ett besök vid Israels största avsaltnings- och avloppsreningsverk visar flera smarta teknologiska och politiska lösningar som håller vattnet i Israel rinnande. 

Sedan 2005 har avloppsrening och avsaltning blivit allt mer viktiga för att säkerställa en tillräcklig vattenförsörjning – 2,1 miljarder kubikmeter årligen – till hushåll, industri och jordbruk i Israel.

Ungefär 31 procent av vatten för bevattning härrör från avloppsvatten som behandlas i något av Israels 150 reningsverk. Behandlat bräckt vatten levereras från 45 anläggningar för både jordbruks- och icke-jordbruksbehov.

60 till 80 procent av Israels kommunala vatten, som dag för dag anpassas efter säsong och efterfrågan, strömmar från de stora avsaltningsverken vid kusten – Sorek, Ashkelon, Ashdod, Palmachim och Hadera.

Läs mer om hur Israel löste vattenkrisen på Israel21c.

Israel består av 60 procent öken men den andelen minskar. För mer än 100 år sedan började Keren Kajemet plantera träd i Israel. Tack vare framgångsrik plantering och forskning har Israel många skogar, mer än 200 vattenreservoarer och kontroll över Negevöknens utbredning. Keren Kajemet har planterat mer än 250 miljoner träd och Israel är det enda land i världen där öknen minskar istället för ökar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Israel simmar mot strömmen i den globala vattenkrisen


  1. måhända Israel kanske kan bli Sveriges räddning
    i framtiden va beträffar vatten…
    Sverige som har en av världens största naturliga
    sötvattenreservoarer…vattnet kommer här som
    manna från skyn
    undrar när någon kommer på att transportera
    vatten från Norrlands-älvarna (i jämt utbyte mot
    olja) ner till Arabemiraten…om nu inte Israels
    innovationer sätter P för dylikt geschäft…

  2. Israelerna är utvandrade européer och ryssar, de är uppvuxna i en kultur som värdesätter utbildning, det har lönat sig. Jag hoppas att svenskarna också ska förstå värdet av utbildning, men många av oss vill slippa det besväret men ändå ha en bra lön en bra pension, och världens bästa sjukvård. Men det får vi inte utan ansträngning. Israelerna studerar, jobbar hårt, de har förstått vad som lönar sig.

  3. Bortse från vad klimatbedragarna påstår – öknarna minskar f n med anl a att CO2 har ökat från 0,028% till 0,0416%. Det finns några områden där öknar ökar, men detta beror på mänsklig påverkan/vanskötsel t ex vid Tchadsjön, delar av Centralasien (bomullsodling på olämplig mark).
    Hade inte Libyens diktator mördats, så hade jordens största beskogningsprojekt varit genomfört om typ 25 år, vilket sannolikt kylt Sahara och grundat mängder med regn i inlanden. Nu har dock USA och allierade noga förstört dessa växande skogar (av politiska skäl?). Skogen kunde planteras m anl av mer CO2 gör att växtligheten kräver mindre med vatten.

  4. Om vi nu tar hand om våra fekalier och urin , istället för att spola dessa näringsämnen produkter ned renat .
    I mänskliga fekalier innehåller fosfor o kalium och i urin kväve.
    Det finns lösningar till redan att till att ta hand om det hemma.
    I princip blir vi självförsörjande på gödsel till jordbruket.jag har pratat med miljö partiet om det men de visste knappt att sket
    Där finns husbilar som har detta. I stället vatten toalettför vatten toalett

    • Vilket palestinska territorium? Varifrån tror du Ghaza får sitt vatten? Palestinierna klagar på att de får otillräckligt med vatten trots att de får mer per invånare resp yta än vad Israelerna tilldelas. Självklart måste allt vatten, som inte är avsaltat, tas från Jordan -vilket palestinierna hävdar skulle vara deras. Bidrar man till vattenåtervinning, så får man också del av återvunnet vatten, men sådant avfärdas av bidragsvana pallestininier, som är vana vid att få ändå. Men det finns ett avtal mellan alla strandägare till Jordan om hur Jordans vatten skall hanteras, och vad jag vet är det INTE Israel som manipulerar här.

  5. Om nu de tokiga palestinierna försökte vara vänner med israelerna så skulle de också få nytta av israelernas utveckling. Palestinierna köper hellre vapen för pengarna Margot Wallström skickar till dem.

  6. Sverige bör utnyttja israelisk kunnande på Öland och Gotland och ev även delar av östkustlandskapen!

    • Det är en myt att Sverige skulle ha något eg vattenproblem. Återställ alla utdikade våtmarker, alla uträtade vattendrag, vilka skogsbruk gett incitament till. Se även till att sluta kalavverka och övergå till blädningsbruk, så ligger regnvatten resp smältvatten kvar så mycket längre tid i terrängen att grundvattenpåfyllnaden hinner fungera. Kalavverkningens tunga maskiner förstör markerna enormt och släpper lös av naturen lagrade gifter, som förs till haven, men samtidigt bidrar maskinåverkan till att markerna tappar grunvattenbildande ytvatten.Plantera bara TALL i fortsättningen i norra 2/3 av landet och ek-blandskog blandat med Tall i resten.

  7. Såg detta om att Israel avsaltar havsvatten, det är skillnad på de som har HJÄRNCELLER och de som bara har koranens hat i huvudet!

  8. Vattnet på jorden är konstant, har inte förrändrats sedan första människan. Det kan vara vanligt vatten, ånga eller is men sammantaget är det samma år ut och år in. Man ska vara på det klara med att denna metor förbrukar enorma mängder el, el som hade kunnat användas till barns datorer i Afrika så de kunde utbilda sig något.

Kommentera