Är det dags för en europeisk vår?

SJÄLVSTÄNDIGHET. Den ”arabiska våren” utvecklades 2011 genom uppror mot myndigheterna i många länder i Mellanöstern och Nordafrika. Protesterna hade som främsta krav att den regerande diktatorn i de olika länderna skulle avgå. Upproren inspirerade varandra, men utvecklades var för sig. Tyvärr hade rörelserna i den ”arabiska våren” inga alternativ mer än andra diktatorer så det gick inte så bra för dem. 

Pettersson längtar till våren…

Nu menar Italiens inrikesminister Matteo Salvini att det etablissemanget kallar populister bör starta en ”europeisk vår”, han vill skapa en allians för att ”rädda Europa” och menar att målet är att ersätta den EU-vänliga fransk-tyska axeln med en mer EU-skeptisk.

Salvini var i Polen på onsdagen för att träffa EU-skeptikern Jaroslaw Kaczynski från regeringspartiet PiS. I samband med mötet uppgav Italiens inrikesminister att populister från Italien och Polen bör starta en ”europeisk vår” och anser att det kan hjälpa till med att ersätta EU-vänliga politiker från Tyskland och Frankrike vid valet i maj till Europaparlamentet.

”Vi förbereder en ny jämvikt och ny energi i Europa, Polen och Italien kommer att leda den här nya europeiska våren”, säger Salvini.

– Bra initiativ tycker Pettersson, som dock inte vill att någon bryter sig ur EU, bättre att EU görs om och ändras till ett samarbetsorgan och inte en överstatlig regering. Går inte det då bör vi lämna.

De gula västarnas aktioner i Frankrike är kanske ett tecken på en europeisk vår, liknande rörelser finns i Tyskland, på andra håll och i liten skala i Sverige. Sverige har landgräns till två länder, Finland och Norge, dem ska vi nog kunna komma överens med utan EU.

I öst verkar Österrike, Slovakien, Ungern, Polen och några till vilja ha större frihet från EU. Det kanske finns hopp med sådana som Matteo Salvini, självständighet OCH frivilligt samarbete.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

10 thoughts on “Är det dags för en europeisk vår?

  1. Bra initiativ av Matteo Salvini det finns trots den mörka horisonten i Sverige hopp.
    EU behövs och har varit bra men nu skulle organisationen behövas banta till kanske hälften och behovet av nytt blod är också skriande.

  2. Den Arabiska våren har inte inträffat på 1400 år, så den måste bli väldigt fin när den väl inträffar?

  3. Förödelsen efter den arabiska våren har vi sett i nyhetsreportagen från IS härjningar i Syrien, norra Irak, ffa Mosul m fl platser.

    Nedan länk till en video som visar de fruktansvärda följderna i Libyen och Tunisien där det fortfarande kan vara mycket farlig med närvaro av IS.

    Den arabiska våren inleddes med uppror i Tunisien år 2010 och spred sig sedan snabbt med politiska protestyttringar i arabiska länder i Nordafrika och på Arabiska halvön t ex Jemen.

    Libyen, Tunisien och Sicilien
    Medelhavet med Simon Reeve
    Reportageserie speltid 58 min.

    Simon besöker Sirte i Libyen, en stad så gott som helt utplånad. Han besöker även en av världens bäst bevarade romerska städer med sina marknader, gator, akvedukter och teatrar, Leptis Magna, som en gång var hem för 80.000 personer. Resan fortsätter till Tunisien, ett land som till skillnad från sin granne länge har varit ett turistmål. Slutligen till Sicilien, den största ön i Medelhavet. Maffians grepp där har försvagats väsentligt, dock inte överallt. Ute på den sicilianska landsbygden möter Simon tre systrar som kämpar hårt för att få behålla sin mark.

    Länk till video:

    https://urplay.se/program/209627-medelhavet-med-simon-reeve-libyen-tunisien-och-sicilien

    Sånt resultatet vill vi absolut inte se efter en ev. europeisk vår som då också skulle drabba Sverige.

  4. Bra initiativ tycker Pettersson, som dock inte vill att någon bryter sig ur EU – Helt rätt, det är inte mindre samarbete vi behöver. Däremot bör EU-parlamentets månatliga flyttcirkus till Strasbourg stoppas och jordbrukspolitiken avvecklas.

  5. Den arabiska våren blev väl ingen större succé trots svenska och andras glada hejarop ?
    En Europeisk vår ?
    Ja kanske det men det kommer att finnas starka religiösa krafter att slåss mot.
    Frågan är om vi kristna européer verkligen vågar gå en sådan vår till mötes.

  6. Det är dags.
    Europeisk vår, utan alkoholiserade, färgblinda ledare.

    Politikerna idag är att likna vid Saddam Hussein, Muammar Khaddafi och Recyip Erdogan. Rena förtryckare med ett intresse för att styra politiken och begränsa alla friheter. Möjligen vill de tillåta fri migration, åtminstone till Sverige och då är det inte den demokratiska friheten de söker, den vill de gärna styra och ställa.

Kommentera