Rädda Afrika − Stoppa biståndet!

INVANDRING. Rädda Afrika – Stoppa biståndet, var från början en insändare i lokaltidningen och Kvällspressen för runt tio år sedan. Det blev en viss uppståndelse och Sida gick i svaromål och talade om hur fel jag hade och hur duktiga de var. 

Rädda Barnen bedriver en reklamkampanj om att svenska folket bör skänka mer pengar till Kongo-Kinshasa för att rädda barn. Problemet är att svenska skattebetalare redan skänker 577 miljoner till Kongo-Kinshasa via Sida. Dessutom skänker Sverige pengar genom FN och EU, alla dessa skattepengar borde räcka och bli över till Kongo-Kinshasas barn om de användes vettigt.

Rädda barnen skyller också på extrem torka i Afrika och på ”klimatförändringarna”. Det är löjligt, Afrika har torka lika ofta som vi har vinter och som bekant kan inte vi odla på vintern men har mat ändå.

Lägg ner det långsiktiga biståndet, vi ser idag resultatet av 60 års biståndspolitiken och borde ställa oss frågan om vi är stolta över resultatet? 

Sverige har de senaste 3 åren vräkt 100 miljoner om dagen över världen i bistånd, mer än 100 miljarder på 3 år. Är vi nöjda med resultatet över arbetet med att flytta pengar från världens högst beskattade folk till korrupta politiker, krigsherrar, vapeninköp, dyr administration och västerländska konsulters lyxliv.

Afrika är inte fattigt, det har enorma tillgångar. De har folk och råvaror, de har gått om plats och är inte överbefolkat. De har på många håll ett klimat som tillåter många skördar om året. Afrikanerna är i grunden rika.

Afrikanerna har svårt att utnyttja de enorma tillgångar eftersom biståndet tränger undan privata initiativ och i stället för privata företag som är tvungna att ta reda på vad invånarna behöver och vad de är beredda att betala så får vi korrumperade politiker och tjänstemän som styr och ställer efter sina egna behov.

Det går inte att utveckla en individ, ett folk, ett land eller en kontinent om du tar ifrån dem ansvaret för utvecklingen. Detta oavsett tjänstemän, konsulter och politiker från den rika världen säger. – De lever gott på biståndspengarna och är livrädda för att dessa ska försvinna – De har i 60 år åstadkommit mer elände än vad de gjort nytta. Jag för min del tror att både Sverige och Afrika hade varit betydligt rikare idag om vi undvikit att slänga 1000-tals miljarder över den ”svarta” kontinenten det senaste dryga halvseklet.

Det enda rimliga biståndsmålet måste vara att göra fattiga länder oberoende av bistånd eller som Afrikanerna själva säger − Bistånd leder till rika regeringar och fattiga människor.  

En bild på hur stort Afrika är. Afrika är rikt, där finns allt som behövs för ett bra liv, råvaror, mat, en miljard människor, det som saknas är ansvarsfulla politiker och det kan inte vi hjälpa dem med.

Biståndet bygger på antagandet att folk får det bättre på grund av bistånd. Vi har facit, biståndet hjälper inte de fattiga i Afrika.

2015-10-02_1617

 

Vi hör ofta att det är torkans fel att miljoner människor svälter i Afrika och speciellt på Afrikas horn i Somalia och grannländerna. Inget kan vara mer fel, i Sverige har vi torka varje år då det inte går att odla något, här kallas det vinter och då får man helt enkelt samla i ladorna för att klara ”torkan”.

Titta på filmen nedan, från Somalia, och fråga er varför afrikanerna inte samlar i ladorna. Fråga er också varför svenska media enbart visar dammiga ökenbilder i nyhetsreportage från området.

Felet är inte torkan utan politikernas. Grov vanskötsel av de offentliga finanserna, grov förskingring av statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Somalia och andra länder håller sig regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

I Somalia finns naturtillgångar som guld, silver, tungsten, mangan, kalksten, gips, järn, krom, nickel, uran, olja och gas. Inget av detta utvinns dock.

Boskap finns i mängder och de äter inte sand. I Somalia odlas bananer, majs, dura, hirs, vattenmeloner, mango och alla sorters frukter. Bananer och levande djur är stora exportprodukter. Det odlas också ris över hela landet.

Somalia liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

-Pettersson menar inte att Kayembe ska svälta ihjäl, naturligtvis behövs akut bistånd till exempelvis flyktinglägren och vid jordbävningar och andra naturkatastrofer. Men afrikanerna måste lära sig att inte skaffa fler barn än de kan försörja…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

20 thoughts on “Rädda Afrika − Stoppa biståndet!

 1. Det biståndsindustriella komplexet hindrar all avveckling. Det är triljoner dollar som östs in i Afrika sedan andra världskriget. Resultat 0. Afrikanerna måste hitta sin egen väg. Befolkningsökningen gör att man aldrig kommer ur fattigdomen. Det vimlar av barn. Får de någon utbildning så kommer de i alla aldrig att få ett jobb. De muhammedanske länderna är värst! De förökar sig dessutom över resten av världen och ökar alla problem!

 2. man kan skratta in nyår med dessa uppgifter, dom kunde byggt upp ett modernt samhälle 100ggr om , med hus gator och ett lantbruk, om de orkat hade de tagit vara på deras egna landsresurser och förädlat dessa, nej nej nej, ex, somalier skall springa runt i sverige som en flykting och tro att dom skall behandlas av oss som om de är både prinsessor och prinsar, på sjukhus och socialförvaltningar med förtur, de har mobiltekefonerna upptryckta 24 timmar om dygnet under burkan o pratar konstant, vad har de för idiot föreställnigar om sig själva , och vad har OK idioterna konstaterat, ooooh det är så synd om dessa, men de kan återvända på semester 3- 4 ggr om året till landet de flydde från, fantastiskt – glöm inte, vi betalar dom med sociala medel, urrgh

 3. 1850 talet var Schweiz Europas fattigaste, land dom har aldrig fått U- hjälp.Finland bedriver arktiskt jordbruk får 2 ton skörd per ha, mindre än tex Sverige av spannmål. Ändå har landet buffert lager ett år framåt. År 1867 svalt 150.000 personer ihjäl i Finland, insjöarna var isbelagde på midsommarafton. Södra delen av Sverige hade en liknande sommartorka som årets år 1868, slutade med att de liberala krafterna krävde betalt för maten som fanns tillräckligt. På det viset blev man av med 27.000 backstugusittare och annat löst folk påhejad av liberala krafter.

  • Glöm inte att ca 60000 norrlänningar svälte ihjäl 1867. Orsaken var liberalernas människofientliga medlemskap i ”Européiska Frihandelsunionen”. Då, som nu, släppte Sverige all handel helt fri, vilket inte resten av länderna i unionen gjorde (utan istället subventionerade sina storjordbruks produktion). Sverige översvämmades av billig livsmedel och småjordbruken i glesbygden fick inte avsättning för sina produkter längre. Efter några år under dessa omständigheter, så kom 2 års fruktansvärd missväxt, vilket ledde till katastrofen 1867. Småfolken hade inga pengar att i tid inköpa mat för och sedan hindrade den svåra vinterna under ca 3 månader alla transporter.
   I en intern ”revolution”, så gick Sverige ur frihandelsunionen 1867, men detta kostade nästan 100000 svenskar livet först.

   Men konsekvenserna av samma idioti, som EU-medlemskapet innebär, blev att under de följande 50-75 åren (fram till 1938) utvandrade ca 3 miljoner svenskar. Det blir 25-30% av totalbefolkningen.
   Nästa massutvandring av etniska svenskar har redan i tysthet börjat, men orsakerna är nu inte svält, utan EU-federalism, real-diktatur, mångkultur, massinvandring, ”klimat-diktatur”.

 4. Sverige har stor skuld i att afrikanerna aldrig får tummen ur. När vi, för att verka präktiga, ger bistånd i form av t.ex. spannmål – blir effekten den att priserna på den lokala marknaden sjunker. Den lokala bonden tappar intresset och nöjer sig med att odla för självhushåll. Japp, där sänkte vi dom ytterligare ett snäpp.

 5. Vi kanske skulle byta land med dom. Alla somalier får komma till Sverige och alla svenskar flyttar till Somalia. Hur skulle då Somalia respektive Sverige komma att utvecklas?

 6. De som lägger mest pengar på reklam dessa dagar är först och främst nätcasinon undrar om inte olika hjälp och välgörenhetsorganisationer kommer som tvåa.
  Hjälp och välgörenhet är big business och försörjer många avdankade politiker.

 7. Handel, stimulerar utveckling och privata initiativ. Börja exportera det du har, pengar kommer in och kan användas till ytterligare investeringar osv. Dock bör en viss stabilitet finnas för att det skall fungera.

  • Hur ska det lösas?
   Vart ska den stabiliteten komma ifrån?
   De som bor där vill inte jobba, genomsnitts IQ för låg för att de ska fungera självständigt.
   De som tjänar pengar är i regel kriminella eller klaner som vill utrota andra.
   Vita som startar upp företag mördas eller förvisas.

   • Om vi bortser från det vita problemet som är särskilt så ligger ett av grundproblemen i att din analys inte ovan får yttras. Många anar nog att det finns ett grundläggande kulturellt (och därmed eventuellt delvis genetiskt) problem i botten på alltihop men eftersom ämnet är tabu gör ingen något åt det.

    Sedan får man inte glömma att Afrikas fatigdom precis som massimmigrationen till Väst är en kassako för de skrupelfria. Där finns en drivkraft till att fortsätta måla upp en falsk bild av Afrika som en kontinent som inte kan försörja sig själv. Det göder både de som tjänar pengar i Afrika och de som tjänar pengar på massemigrationen till Väst.

    Att i princip alla (utom möjligen kineserna, som inte gått i fällan) kommer förlora på detta i längden är det ingen som bryr sig om.

   • Det är inte vår sak, men jag köper gärna exempelvis jordbruksprodukter om de är billiga.

   • Jappe ,vad orsakerna är blir en gissning.
    Har de nått konkuranskraftigt att sälja så köper vi. Nästan allt vi äger har vi köpt av kineserna.

 8. Utmärkt bra, att detta tema uppmärksammas ! 🙂 Har egna erfarenheter från jobb i Afrika och håller med till 100% !

  Rekommenderar läsning av ”I Tyst Samförstånd” av Bengt G. Nilsson, ISBN: 978-91-982591-1-9. Avslöjande fakta i mängder på 319 sidor.

  Mvh/TJ

 9. Oj, fatta vad stort Afrika är! 67 gånger större än Sverige! Men undra om inte bistånd till steriliseringar är nödvändigt annars kommer de i alla fall att föröka sig hejdlöst och därmed svälta, även utan annat bistånd.

Kommentera