Demokrati

INSÄNDARE Malmö 24-12-2018

Till Heidi Avellan, Sydsvenskan.

Det var ju väldigt vad du oroar dig över demokratin i Kongo i din (er) huvudledare i sydsvenskan den 23-12,tyvärr bakom betalväg. Att demokratin i Sverige misshandlas till oigenkännlighet verkar inte beröra dig nämnvärt.

Tydligen så kan man i den liberala demokratins anda totalt förvränga ett demokratiskt valresultat så att det parti som får över 17 % av väljarkårens röster ställs utanför allt inflytande på politiken medans små skitpartier som knappt kommer över 4 % spärren kan få ingå i en regering.

I den sista opinionsundersökningen så skulle Liberalerna hamna under strecket och Mp precis på 4 % men ändock så kommer dessa båda partier med all sannolikhet att få ingå i en socialdemokratiskt ledd regering efter omröstningen den 16-1 nästa år. Personligen så tror jag att det blir så eftersom ingen förutom SD har något att vinna på ett nyval.

SD som ligger kring 20 % för närvarande och det andra största partiet kommer i ”sann” demokratisk anda att ställas utanför. Vad är det för mening egentligen att gå och rösta när valresultatet som medborgarna röstar fram manipuleras av partierna i interna uppgörelser så att den regering som bildas inte på något sätt har med någon verklighetsförankring med folkets vilja och valets resultat att göra.

Inte ens en rabiat inbiten SD – hatare kan väl tycka att ett skitparti som Mp med 4 % av väljarkåren bakom sig har något i en regeringsbildning att göra och inneha ministerposter medans över en miljon av dom röstberättigades röster i princip kastas på sophögen? Detta kan inte kallas för demokratiska val när det går till på detta viset!

Om man skall tala om demokrati så skall en nybildad regering också spegla valresultatet. Att valresultatet enbart speglar riksdagens sammansättning och inte en regerings är inte något som jag kallar för demokrati.

I en sann demokrati så får partierna ministerposter i en regering efter vilket resultat som kommit fram i valet och inte i interna uppgörelser i slutna rum där folket inte har något att säga till om. Vad är floskeln ”All makt utgår från folket” värt när det går till på detta totalt odemokratiska sättet att tillsätta regeringar? Inte ett dugg!

Helt klart är att det inte kan få fortsätta så här som det gör i Sverige om man skall kalla sig för demokrati i fortsättningen. Regeringar skall inte kunna få manipuleras fram genom interna uppgörelser partierna emellan på detta farsartade sätt som nu pågått i över tre månader där folket bara får stå och titta på och tvingas få regeringar innehållande 4 procents partier medans partier som har en femtedel av valmanskåren bakom sig bojkottas från allt inflytande.

Något mer ruttet som man kallar för demokrati får man leta efter!

Ovanstående rader är skrivna på självaste julafton och nu skall jag ägna mig åt något mer seriöst än att skriva om svensk regeringsbildning, nämligen titta på Kalle Anka och hans vänner på TV.

Sandor Herold, Malmö

11 thoughts on “Demokrati

  1. Läsvärt och klarsynt som vanligt.
    Skulle bara vilja tillägga att det vi ser hända nu är väldigt talande för vad som är högsta prioritet i Sverige.
    Ett bevis på att våra politikers främsta mål, det som står allra högst på deras agenda faktiskt är att fylla upp och blanda ut Sverige till total oigenkännlighet, bortom all räddning.
    Dessutom Sandor, är svenska politiker och en stor del svenskar så hutlöst fräcka nog att hävda ditt födelseland ska gå samma väg som Sverige.
    Förresten, tro mig när jag säger att dom som hatar SD mer än gärna såg kompostpartiet sitta i direkt regeringsställning.
    Lita på det.

  2. Diktaturens högborg. Det är bara att gå tillbaks till stalin, Hitler. Men det ska straffa sig.

  3. En S+C+L+MP-regering har 167 mandat, de blir med 24 statsråd ca 7 mandat/statsråd, alltså 2-3 för MP, 3 för L och 4 – 5 för C, resten S.Blir det så är det demokratiskt korrekt skött och inget hindrar statsministern att vara något generösare mot de mindre partierna.

  4. Att det va si så där med demokrati I Sverige blev jag varse om 1978 när jag tvångsanslöts till S genom kollektiv anslutning. Men efter mycket bokande kunde jag komma ur det. Nu börja Sverige mer och mer likna DDR

  5. Nasta ar ska vi tammefan ut pa gatorna i gula vastar och krossade skandliga. Ursakta prickbristen men jag ar lyckligtvis utomlands och ser mig om efter flyktmojligheter.Se det som ett nyarslofte! Bade demonstration och flytt! Fler nyarsloften fran er?

  6. Bra rutet Sandor! Migrantkatastrofen fortsatter obehindrat. Ingen javel vill komma till Sverige varken som turist eller studerande eller arbetskraft. Sanningen om svenska elandet ar alltmer spridd. Livsfarliga landet!! God jul med eller utan ankor

Kommentera