Bidragsdriven befolkningstillväxt i Oxelösund och Malmö

INVANDRING. – Pettersson är invandrare, jag kom till Oxelösund som 7-åring med mina föräldrar 1958. Pappa hade fått sparken på Oaxens kalkbruk i skärgården som skulle läggas ned och ordnat ett nytt arbete på Oxelösund Järnverk. 

Oxelösund var vid den tiden en tillväxtkommun, alla som kom fick arbete, det kom folk från alla håll och kanter, från Hoting i Jämtland, från Valdemarsvik i Östergötland och från Finland. Alla fick arbete, många utan språk- och yrkeskunskaper.

Kort sagt, det flyttade in folk, för orten massor med folk, och det byggdes, modernt, stort och lyxigt för dem som var vana vid utedass.

Fackliga Central Organisationens (FCO) ordförande Martin Andersson talade 1961 om de speciella förhållanden och de nyinflyttades svårigheter att anpassa sig efter dessa. – Så har vi gjort hemma och så och så är det där. Den kommentaren har jag hört många gånger i olika sammanhang. Det är helt naturligt att de som kommer från olika orter tar med sig lite av de idéer som frodades i hemtrakten. Men de måste ställa om sig och försöka anpassa sig efter våra speciella förhållanden…

Idag är det annorlunda, nya invandrare som inte får arbete men klarar sig på bidrag. Inga eller små krav på att anpassa sig.

Jag har i 40 år försökt påverka, dock inte partipolitisk, men med samtal, gått på möten, insändare osv. men troligen mest setts som en udda idiot medan hundratals miljoner slösats bort på grund av tokiga beslut av arroganta socialdemokrater som haft makten sedan Oxelösund blev stad 1950.

Jag har många gånger sagt att det är inte så svårt. Fråga dig om du skulle göra detta med dina egna privata pengar – blir svaret nej gör det inte med andras pengar heller.

Nationalekonomen Hans Jensevik, som har en bakgrund bland annat som ekonomichef i Uppsala kommun och medlem i Statsrådsberedningen, driver idag bolaget Svensk kommunrating.

Jensevik analyserar två kommuner. Oxelösund, som nybliven, av 60 kommuner med denna diagnos. Malmö, som ett ”misslyckats välfärdssamhälle”  g a ett allvarligt politikermisslyckande för 25 år sedan.

Om Hans Jensevik på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

7 thoughts on “Bidragsdriven befolkningstillväxt i Oxelösund och Malmö

 1. Jag undrar hur mycket pengar alla dessa nyanlända och anhöriga som kommer hit har kostat.
  Hur mycket större hade de lägsta pensionerna varit?
  Varför ska pensionärer som har jobbat o slitit i hela sitt liv och har en dålig inte ha en dräglig tillvaru.Vi har til och med lägre pensioner än EU s normer.
  Där hade kanske kunnat vara så stora pensioner så att kommunerna sluppit betala ut bostads bidrag

  • Ingenting nytt egentligen. Min egen son som nu jobbar som programmerare gjorde denna resa inom kommunen. Blev kommunanställd i 1 år med obligatorisk registration hos a-kassan. Tack och lov lyckades han bryta sådan cirkel redan i förstå året när en jobbsamordnare på kommunen rekommenderade honom till sin egen vän son driver bemanningsföretag. Men man måste vara en begåvad programmerare för att få sådan tur. Tänker på de andra ungdomar som kom till Sverige när de var 15-18 ( min son var 17) och har det svårt att blir klara med gymnasium. Sorgligt… Ett av mina bekanta är i sådan cirkel hela tiden. Bibliotekbiträde -a-kassa-bibliotekbiträde-a-kassan… När jag räknar hennes lön och jämför med försörjningsstöd så det är inte bara ekonomiskt fördelaktigt för kommunen att göra på det sättet utan man förbättrar avsevärt statistiken osv… Problemet är att folk får falska hopp om framtid anställning ( den kvinnan fattade inte varför hon inte få jobba kvar på biblioteket, hon gjorde yttersta av sig i hopp att hon får jobba kvar. Det gjorde verkligen ont i hjärta se och höra henne så jag hade ingen mage att berätta för henne att hon var bara en pjäs i socialdemokratisk spel på kommunal nivå)… Vafan hur långt man beredd att gå för att behålla makten…

 2. Apropå det, så har sossarna koll på detta i kommunen…..

  Det är lugnt enligt deras företrädare. Eller hur?

  Vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Fogel (S), i det vackra Oxelösund, uttalar sig så här i maj 2017.

  ”– Vi är medvetna om att Migrationsverket puttade ut en stor summa till oss, 21 miljoner kronor, för vårt mottagande av nyanlända. Nyanlända kostar lite pengar nu, men i framtiden kommer de att generera otroligt mycket tillbaka, sa han.”

  https://www.sn.se/oxelosund/rekordbokslut-da-blev-det-skattedebatt/

 3. Det tiggs pengar hela tiden från alla hjälporganisationer till alla möjliga människor i alla länder utom till fattiga SVENSKAR i Sverige.
  Finns det någon hjälporganisation som har inriktning på att hjälpa SVENSKA FATTIGPENSIONÄRER som inte har råd med ett paket prinskorv en gång till julen.

 4. En något skruvad reporter påstår att Malmö går med miljonvinst. i Artikeln står det 1.1 Miljarder. Redan där är det problem med nollorna. det är 110 gånger mer än i rubriken Sanningen ska vara att de går med 5 miljarder minus.Det är vad staten för skjuta till. Rätt rubrik.
  Malmö går med mångmiljardförlust.
  Gissa varför jag inte kan jobba på pk-media 🙂

Kommentera