De syriska kvinnorna i Syrien vill att männen skickas hem…

ÅTERVANDRING. I Syrien finns det efter många års krig många fler unga kvinnor än det finns män. En hel generation unga män helt enkelt har försvunnit och det får konsekvenser för samhället.

Ett gäng unga kvinnor på ett torg i Aleppo. De saknar männen. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

På universitetet i Syriens huvudstad Damaskus dominerar de unga kvinnorna med omkring 70 procent.

På universitetet, på gatan, på kaféer, bara kvinnor.

Många män har dött, men många har flytt för att slippa militärtjänsten och andra unga män är kvar i kriget.

De unga kvinnorna beklagar bristen ur många perspektiv, dels kommer många unga kvinnor att tvingas gå ogifta, det finns inte män så det räcker och dessutom blir det svårare med återuppbyggnaden. Det behövs unga män för de tunga byggjobben när gator och byggnader ska byggas upp igen.

En kvinna, Lina, vill att andra länder skickar hem syrierna. – Lösningen är att sparka ut dom och få hit de till Syrien där de kan börja bygga upp landet igen, säger Lina.

Bristen på unga män har också inneburit att kvinnor tagit sig in på arbeten som traditionellt dominerats av män. I Damaskus har staden för första gången någonsin anställt tre kvinnliga chaufförer t.ex.

Läs mer på Sveriges Radio…

-Pettersson säger att har Sverige en chans att göra en biståndsinsats, skicka alla syriska män vi har. Alla, de normala måste längta hem och de som inte vill är kriminella och/eller islamister så dem ska vi skicka ändå.

Låt proffsen ta hand om sina egna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

7 thoughts on “De syriska kvinnorna i Syrien vill att männen skickas hem…

  1. Petterssons förslag godkännes och kommentarerna är noterade som till sakfrågan, desertörna, relevanta.

  2. Det är kanske en möjlighet för oss svenska män att åka ner till Syrien och visa alla dessa kvinnor hur riktiga män se ut och är absolut utan omsvep beredda att ta väl hand om kvinnorna och hjälpa till att bygga upp landet och hela välfärden. Och visa att inte alla män här i världen ser ner på kvinnorna utan tvärtom kommer dom bli behandlade som lika mycket värda som vilken annan man eller kvinna.
    DET TÅLS ATT TÄNKA PÅ.

  3. Med alla syriska män här så råder det omvända förhållandet i Sverige.

    Kina hade problem med sin ”ettbarns” politik när det blev 106-7 pojkar per 100 kvinnor. Här har vi nu 112-13 män per kvinna. Inte konstigt att det ser ut som det gör i Sverige.

  4. Saknar männen ? Hade de varit riktiga män hade de inte lämnat de svagare , sina nära och kära barn , kvinnor och äldre och flytt som de fegisar de är utan stannat och bistått dem samt funnits till hands att bygga upp sitt land igen när striden är över . Dessa kvinnor har det nog bättre av att invänta nästa generation män än att ta tillbaka dessa ynkryggar !

  5. De syriska kvinnorna är både kloka och förnuftiga.

    De förstår vad som behöver göras för deras hemlands bästa.

Kommentera