27 thoughts on “Åhléns

  1. Det mest Svenska bland pk-tomtarna är numera att förneka allt Svenskt.
    Varför flyttar dom inte till Afrika och klär sig i penisfodral och firar jul med kannibaler.

  2. Innan Jultomten, hade vi Julbocken, med samma funktion. Och det är Jenny Lind och myten om gråtomten som gav Jultomten dess karaktär och innehåll, tillsammans med Julbockstraditionen. Från Turkiet bara tomtebegreppet, som gåvogivare! Men Julbocken bultade på dörrarna och gav julgåvor långt innan, och gråtomten hade vi redan. Men allt smälte samman med Nicolaus.

  3. Åhléns har jag inte satt min fot på under de senaste 25 åren.
    Finner ingen som helst anledning att göra det i framtiden heller.

  4. St Nicholaus var ju för tusan grek!
    Bara för att Turkiet, långt senare, invaderade och tog över platsen där hans kyrka finns, betyder inte att St Nicholaus automatiskt blir ”turkisk”.

  5. Ann Heberlein kollar upp och för dialog med Åhléns kommunikatör……

    ”- Det stora varuhuset, Åhléns, låter meddela att ”en riktigt svensk jul har tysk gran, holländskt saffransbröd och turkiskt tomte”. Eftersom jag fann budskapet något förbryllande ringde jag upp Monica Hultgren Andersson, kommunikatör på Åhléns.

    Jag bad henne förklara vilket budskap Åhléns vill förmedla till sina kunder när företaget framhåller att den svenska julen egentligen är ett misch-masch av tyska, holländska och turkiska traditioner.

    ”-Ja, det är ju budskapet”, svarade Hultgren Andersson lite svävande.

    Jo, men vad är då det budskapet”, försökte jag, vad är det ni vill föra fram?”.

    ”-Ja, alltså det är ju budskapet”, svarade hon.

    Så budskapet är alltså att det inte finns någon svensk jul, sade jag i ett generöst försök att hjälpa henne på traven.

    ”- Eh…”, svarade Hultgren Andersson.

    Vill ni kanske ägna er åt folkbildning? I så fall kan jag upplysa dig om att den tomte ni avser, Sankt Nikolaus var en grekisk biskop…”

    Hultgren Andersson skrattade nervöst och bad mig vänta. Sen tryckte hon helt sonika bort mig.”

    Kommunikatör av ”svenska modellen”…….säger jag.

  6. Trams. Vår tomte är hur svensk som helst. Inte nån Coca-Cola-tomte från det turkiska helgonet.

    Vi har numera bara svenska och danska granar. Inga Tyska. Granarna i sverige kommer från vanan att hacka granris och lägga på golvet inför julen.

    Saffransbröd har inget med julen att göra. Det är en tradition tillsammans med firandet av Lucia!

  7. Julen.. ja den har garanterat inget med det kränkande Jesus barnet att göra som var Jude, som också är kränkande. Men såg just att toapapper är slut, denna blir perfekt att torka sig i arslet med.

  8. läs Ann Heberleins lysande frågor till åhlens!!!! där var det tomt vid lucköppningen , aldrig mera åhlens!!!!!

  9. En bonad för ängsliga pk-tomtar, skänker varken julstämning eller glädje utan ser ut att komma direkt från propagandaministeriet!

  10. turktomte !!?? vår tomte i Sverige har inget med Santa Claus att göra,vår tomte är små knytt eller gårdstomtar…. den nuvarade feta kommersiella amerikanska CocaCola tomten med röda kläder tycks tyvärr dominera sedan x decennier i vårt land.
    texten är definitivt skriven av rödingar-marxister
    Har hört att stadsmissionen sk^ter i hemlösa svenskar….och istället daltar med EU-migranter dvs tigge-zigge, kanske någon vet mer om det.

    • Skumma lägenhetsaffärer och chefer som berikar sig, det är Stadsmissionen inte befriad ifrån. När det är så ruttet i toppen, så kan vi räkna med att hemlösa svenskar står lägst i kurs, det har vi dessvärre lärt oss, du är högst troligt helt rätt på det.

  11. Jag längtar redan efter Åhléns lucia, vad blir det i år? En multihandikappad, lesbisk kvinna från Somalia? Eller en manlig figur med vurm för IS? En krigare, som det heter. Hoppsan, hur tänkte jag nu, könet är ju en patriarkal konstruktion. Inga KKK-strutar, inga pepparkaksgubbar, inga påhittade traditioner. För all del, låt mig vara en skäggig och trångsynt viking, svärdet är min lag, låt mig vara ifred, eller smaka på min vrede!

  12. Kanske delas det holländska saffransbrödet ut av holländske Sankte Klaus ne*er-hjälpreda Svarte-Peter?

  13. Det mångkulturella förstärks av majoriteten av utländska bidragstagare.
    Fantastiskt enögt att bara räkna upp det som är frivilligt att ta till sig. Det negativa som verkar vara obligatoriskt, nämns aldrig.

    Har f.ö. inte handlat på Åhlens eller Ica på decennier. Spelar kanske inte så stor roll för dem, men för mig känns det bra att inte stödja den ökande brottsligheten i Sverige.

  14. Thomas Gür skriver:

    ”Vilken total rappakalja av Åhléns.
    För det första är tomten – den i Sverige, en svensk mytologisk figur.

    För det andra är Sankta Klaus, eller Nikolaus av Myra eller Nikolaus undergöraren (Νικολαος, Nicolaus Myrensis), ärkebiskop av Myra, född cirka 280 i Patara, död 6 december 343 i Myra absolut inte turk. Det fanns inga turkar i Patara eller Myra på den tiden. Nikolaus är lykier, och som sådan alltså en grek.

    (De första turkarna dök upp i området, som erövrare vilket kan vara av visst intresse i sammanhanget, först en 800 år senare – dessförinnan hade Myra hunnit erövras av araberna också.)
    Det är så korkat som det kan bli.
    Och ja, julen är svensk oavsett om Nikolaus är grek eller turk (och nej han är inte turk, utan grek).”

  15. Och samtidigt oroar sig svensk handel för att näthandeln från utländska siter ökar hela tiden, samband?????

  16. Det var det mest smaklösa jag har skådat i hela mitt 73 åriga liv.
    Ja kan bjuda 5 öre för skiten.

    • Jag skulle kräva betalt, för att ta emot en sådan tavla (obs dubbelbetydelse). Men skulle ändå inte ha väggutrymme för en sådan, det finns ju så mycket vackrare grejer att hänga.

      F.ö. tycker jag fortfarande att Frälsningsarméns kuvert, för några år sedan, står för det mest smaklösa jag sett hittills. Det stod att det inte finns några fattiga barn i Sverige. Vi som hade donerat en slant för dem varje år, slutade då. För även för Frälsningsarmén gällde det plötsligt att ösa pengar åt utlänningar. Så vi fick nog.

      Numera ger vi bara till Mun- och fotmålarna och Kattfonden.

Kommentera