Journalistförbundet kritiskt till FN-avtal om migration

INVANDRING. Journalistförbundet är kritiskt till att regeringen ska underteckna FN:s ramavtal för migration. ”Det gör i förlängningen att pressfriheten undergrävs”, säger SJF-ordföranden Jonas Nordling till SvD.

Den 10 december planerar svenska regeringen att underteckna FN:s ramavtal för migration, ”Global compact for safe, orderly and regular migration”, vid ett högnivåmöte i Marrakech, Marocko. Avtalet ska därefter antas i FN:s generalförsamling.

Läs vidare på SvD, tyvärr bakom betalvägg…

-Pettersson undrar över journalisternas missnöje. Varför för de inte ett liv utan like? Avtalet har knappt debatterats mer än på alternativa medier. Varför vägrar regeringen översätta dokumentet och göra det tillgängligt på begriplig svenska.

Det är journalisternas uppgift att granska makten. Varför gör ni inte det?

”Det är synd att 99 % odugliga journalisterna skall fördärva förtroendet för en hel yrkeskår” Okänd

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

6 thoughts on “Journalistförbundet kritiskt till FN-avtal om migration

  1. HEJA NORGE´S JOURNALISTER OCH MEDIA !!
    Om Sverige´s media VAR SVENSKAR så skulle de inte förräda sitt hemland med att TIGA och LJUGA !!
    Journalisterna i Sverige borde göra en obligatorisk tjänstgöring både i Danmark och Norge !!!
    Det kanske skulle hjälpa till för att bli objektiva ……..

  2. Så här lyder artikeln
    I december planerar svenska regeringen att underteckna FN:s ramavtal för migration, ”Global compact for safe, orderly and regular migration”, vid ett högnivåmöte i Marrakech, Marocko. Avtalet ska därefter antas i FN:s generalförsamling.

    Ledare

    Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.
    Avtalets undertecknare åtar sig bland annat att driva en mediepolitik som ska påverka rapporteringen om migration genom att utbilda journalister i ”etisk” terminologi och bevakning. Samtidigt ska man styra bort offentliga medel från medier som ”diskriminerar migranter”.

    Men sådana åtgärder riskerar i förlängningen att leda till ”smakdomstolar” och till att ”pressfriheten undergrävs” enligt svenska journalistförbundet.

    Annons

    I grannlandet Norge väckte styrningen journalistisk kritik tidigare i veckan. Norsk redaktørforening, en intresseorganisation för tidningsredaktörer och mediechefer med tyngdpunkt på yttrande- och tryckfrihetsfrågor, kommenterade FN-avtalet. Förbundets biträdande generalsekreterare Reidun K. Nybø sade till NTB att FN-dokumentet har ”helt uppenbart problematiska formuleringar”. ”Offentliga medier ska inte instruera medier. Det är inte deras uppgift att driva utbildning av journalister i sensitivt språkbruk”, menade Nybø, som tillade att hon förutsätter att norska regeringen inte tänker följa FN-avtalet ordagrant.

    Kritiken i Norge gjorde att SvD ledare, som tidigare skrivit om FN-avtalet, ställde frågan till svenska föreningar som har till syfte att skydda pressfriheten.

    Svenska journalistförbundet ser en delvis annan problematik än det norska förbundet.

    – Den delen som handlar om utbildning är inte den mest problematiska eftersom man får utgå ifrån att en sådan utbildning är frivillig för journalister att delta i, säger SJF-ordföranden Jonas Nordling till SvD ledare.

    Det är frågan om styrningen av statligt stöd till medieaktörer som får journalistförbundet att reagera. Det kan leda till politiska ”smakdomstolar”.

    – Den delen som handlar om att stater inte ska kunna ge ekonomiskt stöd till medieaktörer som till exempel främjar intolerans gentemot migranter är mer problematisk. Den liknar delvis det förslag som medieutredningen la fram och som gick ut på att en förutsättning för att få mediestöd skulle vara att mediet präglades av principen om alla människors lika värde. Det var något som Journalistförbundet var kritiskt till och som inte heller regeringen gick vidare med. Det är lätt att ställa upp på den typen av principer på ett teoretiskt plan men det är svårare att genomföra dem i praktiken. Detta eftersom de ofrånkomligen leder till att vi får smakdomstolar som ska avgöra vilka medier som lever upp till principerna. Det gör i förlängningen att pressfriheten undergrävs, säger Nordling.

  3. Journalister = gnälliga ryggdunkare som tar varje tillfälle att framhäva den egna yrkesgruppens förträfflighet.

Kommentera