Jämställdhet innebär könsskillnader

GENUS. I går skrev vi om att Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) tyckte att ”den där” alltså professor Jordan B. Peterson från Kanada skulle krypa tillbaka in under stenen. Det är inte vidare artigt sagt av en utrikesminister som saknar akademisk utbildning att kalla en professor för den där. 

Här i John Bauers skog bor trollen Annie och Margot under några mossbelupna stenar. Jag tror trollet Margot är samma som påstår att president Trump uttrycker sig beklagansvärt. 

För två veckor sedan gästade professor Jordan B. Peterson och centerledaren Annie Lööf i SVT och Skavlan och hamnade i en diskussion.

Peterson pekade på fenomenet ”gender-equality paradox” som visar att ju mer jämställda länder är, desto mer traditionella yrkesval gör män respektive kvinnor.

– Det beror främst på biologiska skillnader som social ingenjörskonst inte rår på, sade Peterson bland annat.

Talet om biologiska skillnader fick Annie Lööf att reagera. – Självklart kommer folk att välja olika. Vi är ju människor. Men jag förstår inte varför jag och Skavlan skulle vara olika. Det finns förstås biologiska skillnader men det påverkar inte våra val, sade Lööf.

Annie Lööf: ”Finns en form av strukturell diskriminering i det svenska samhället”– Så resonerar folk som tror att olikheter främst är kulturella konstruktioner. Men bevisen pekar i en annan riktning, sade Peterson enligt Nya Tider.

Nu visar en studie av forskare vid Göteborgs universitet att professor Peterson har rätt. Undrar om utrikes minister Wallström ska fortsätta på en inslagna banan ”de där på universitetet” kan krypa under några stenar.

I jämställda länder är skillnaderna större mellan hur män och kvinnor bedömer sina personligheter, enligt en ny studie skriver Forskning och Framsteg. 

När människor själva får bedöma sina personligheter så blir könsskillnaderna större i jämställda länder. Det framgår av en ny studie där män och kvinnor i 22 länder fått skatta sina personlighetsdrag inom vad som inom psykologin brukar benämnas som ”Big Five”: öppenhet, samvetsgrannhet, extroversion/introversion, välvillighet och känslosamhet.

Störst blev skillnaderna mellan män och kvinnor i länder med hög grad av jämställdhet. Kvinnor i dessa länder skattade särskilt egenskaperna välvillighet och extroversion högre än män.

Detta är egentligen inget nytt, vi har sett liknande resultat i flera stora studier de senaste 15 åren.

I andra studier har man konstaterat att könsskillnaderna vid val av utbildning följer liknande mönster. – I Sverige finns det till exempel färre kvinnor inom typiska ingenjörsutbildningar än i Algeriet, säger Erik Mac Giolla, forskare i psykologi vid Göteborgs universitet och lektor vid Högskolan väst samt huvudförfattare till studien. Detta går alltså i linje med våra resultat.

Detta är som sagt ingenting nytt inom personlighetsforskningen, säger Erik Mac Giolla. Jag tycker inte att detta är kontroversiellt, men många samhällsvetare och humanister verkar tycka det. Så det beror på vem man frågar, men min känsla är att här i Sverige verkar många mena att detta är kontroversiellt. Vår studie har fått mycket uppmärksamhet internationellt, men här i Sverige har media inte varit intresserad.

Varför är detta kontroversiellt i Sverige, tror du? – Jag vet inte, säger Erik Mac Giolla. Men jag tror att dessa resultat går emot någon form av konsensus om könsrollerna.

Resultaten bygger på enkäter med över 130.000 personer i åldrarna 19 till 69 år i 22 olika länder, och är publicerade i International Journal of Psychology.

-Pettersson säger att Sverige måste sluta med feminism och genustrams, det är skillnad på kvinnor och män, och på folk och folk. Se på invandringen, människor från Kina, Indien, Thailand osv är det sälla några problem med. De skaffar sig jobb, medan andra grupper, ja, ja, ni vet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

11 thoughts on “Jämställdhet innebär könsskillnader

  1. Peterson menar att i väst har de flesta lika förutsättningar att skapa den framtid man vill, famförallt i Sverige där det mesta är gratis.
    Men samtidigt säger han att man inte kan räkna med samma utfall eftersom vissa satsar mer än andra på sin framtid och därför lyckas bättre.

    Men ta cirkusprinssesorna Annie och Margot, deras framgångar har till stor del berott på att de är kvinnor och inte på några speciella meriter.
    Det är lika fel som att män blir favoriserade. Det är kompetensen som ska avgöra, vilket det inte är i många av de västliga länderna.

    Jag förstår att tanken inte faller i god jord hos dem eftersom de växt upp under den falska förespeglingen att de skulle vara bättre p.g.a. sitt kön.
    Men ta de flesta politiker, det är snarare hur stark karrärdrift och hur bra de är på att ljuga som avgör deras framtid.

  2. Visst är det svårt att det finns KVINNLIGT & MANLIGT ????
    Men tänk nu till !!
    Om inte dessa skillnader funnits !!!
    Katastrof vill JAG säga !!!!
    Lööf och hennes ”ögonbryn” säger allt om att hennes språkkunskap inte är tillräcklig för denna sortens debatt !!!!!¨
    Kanske bättre att Lööf tackat nej till Skavland då hon inte heller hänger med på hans engelska !
    Då behöver hon inte ta på sig ”foliehatten” !!!!!!

  3. Botten har nog gått ur värdegrunden? Jag misstänker att den ökande psykiska ohälsan kan hänga ihop med det Jordan B Peterson menar händer om man försöker sopa faktiska könsskillnader under mattan. Det är positivt om någon intresserar sig seriöst för ämnet och vill sprida kunskap.

    • Det kan vara bra om man intresserat lyssnar också, men det menar du nog att man ska göra. Men en avvägning mellan nyfikenhet och tvivel är ofta bäst. Han borde ha fått förklara och lägga ut texten mer.

  4. Mellan 1998 och 2014 var Anna Lindh, Jan Eliasson och Carl Bildt Sveriges utrikesminister sedan fick Sverige ett stolpskott till utrikesminister som USA FN-ambassadör Nikki gav smeknamnet ”Utrikesblondinen” vilken respekt
    Respekt får man inte den förtjänar man

  5. Hans uttalande stämmer inte med värdegrunden, aj aj katastrof.
    Men om värdegrunden inte stämmer med verkligheten, hur blir det då?
    Förnekelse eller ännu värre saker?
    I de flesta andra länder så klassas nog den Svenska värdegrunden som fel eller förvirrad.

  6. Här ett intressant videoklipp från en debatt i SVT Opinion Live den 27:e sept. 2018 i ett angränsande ämne, nämligen påstådd lönediskriminering mellan män och kvinnor. David Eberhard är överläkare i psykiatri och författare. Veronica Palm (S) är fd riksdagskvinna och nu ledarskribent på ETC.

    Eberhard klargör med vetenskapliga fakta att lönediskriminering knappt existerar. Han beskyller också med rätta att det är Socialdemokraterna som bär det tunga ansvaret för att kvinnorna i den offentliga sektorn är generellt underbetalda.

    Veronika Palm (S) är ett skämt. Hon visar sin okunskap och gör bort sig gång på gång så fort hon öppnar munnen. (Speltid 12 min. 38 sek.)

    [youtube https://www.youtube.com/watch?v=vyONVjaRyRQ&w=560&h=315%5D

  7. Margot är musen som röt , det är väl sällan som detta ordspråket har passat bättre än nu ”det är bättre att tiga och bli misstänkt för att vara en idiot , än att öppna munnen och undanröja varje tvivel ”

  8. Jasså, Annie Lööf, ser ingen skillnad på sig och Skavlan??? Konstigt, det gör jag! Annie Lööf behöver nog gå till en ögonläkare, eller psykolog, om hon är i identitetskris. Vilket hon verkar vara på många olika sätt, just nu. SANT! HON ÄR NOG ETT TROLL HON OCKSÅ. Ett som kan byta skepnad med Skavlan eller Löven. SÅ DET ÄR BÄST VI PASSAR OSS! *Smile*

    Och självklart, är jämställdhet lika med olikheter, men lika värde i dessa. DET ÄR DET SOM ÄR JÄMSTÄLLDHET. Att olikheter har samma värde, i förhållande till varann. Att ha respekt för dem, och inte kränka dem, som JÄMLIKHETEN gör.

Kommentera