Fridolins föredöme

Utbildningsminister Gustav Fridolin lovade inför valet 2014 att fixa den svenska skolan på hundra dagar. Den svenska skolan upplever idag större problem än kanske någonsin.

2014 byggdes en helt ny högstadieskola i Nyköping som skulle ersätta de fyra befintliga som fanns. Uppdraget var att bygga bort segregationen och samla alla högstadieelever i en och samma skola. ”Nyköpingsmodellen” kom att bli Gustav Fridolins drömskola, men hur blev det egentligen?

Dåvarande vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden förklarade att kommunen är väldigt segregerad och att skolresultaten inte var de bästa. Inför bygget förklarade hon också att många föräldrar, elever och lärare kände en viss oro över den nya storskolan, men deklarerade samtidigt att oron skulle dämpas när verksamheten väl var igång.

På kommunens hemsida kunde man året efter läsa att skolan är ett föredöme. ”I varje klass blir det en blandning av elever med olika förmågor, intressen och kulturell bakgrund.  Det är en skola vi kan stå för och vara stolta över. Respekt och tolerans för varandras olikheter är avgörande för ett demokratiskt samhälle”.

Gustav Fridolin, han som skulle fixa skolan på 100 dagar, var inte sen att stämma in i hyllningskören. Hans dröm om ett integrerat Sverige var på väg att besannas när han 2017 gjorde ett besök i skolan. I en intervju 2018 använde han ”Nyköpingsmodellen” som ett exempel på lyckad skola och ville se att samtliga kommuner bygger bort skolsegregationen med hjälp av nya byggen och stränga krav på kommunala skolor.

Fridolins drömskola har visat sig vara allt annat än en dröm. Petterssons tog upp detta för ett år sedan och rykten gör gällande att det knappast blivit bättre. Dock vill jag tillägga att rykten är rykten, men givetvis sitter flertalet myndighetsutövare på svaren.

Resultaten på skolan är inte heller något att yvas över. På Skolverkets webbsida kan man få fram detta resultat (klicka för större bild).

Det genomsnittliga meritvärdet för årskurs 9 ligger på 222.

Nu kommer nästa dråpslag för Gustav Fridolin, myndigheterna och kommunpolitikerna. ”Nyköpingsmodellen har lett till ökad segregation”, enligt en expert.

I Nyköping går idag fler elever i en segregerad skolmiljö än innan den nya högstadieskolan byggdes. Mycket beror på att välutbildade föräldrar låter sina barn gå i friskolor istället, eller s.k. ”white-flight”.  Tittar man på den här statistiken förstår man kanske varför (klicka för större bild).

Det var bara en dröm Gustav, bara en dröm.

9 thoughts on “Fridolins föredöme

  1. Det är inget fel på skolan, det är fel på en tredjedel av eleverna.
    Jag sökte jobb som rektor för 15 år sedan. Samtliga skolor jag var på anställningsintervju på hade en budget som var baserad på att det inte fanns några problem med eleverna.
    Jag ställde alltid frågan,
    – Men om det finns behov som inte är medtagna i budgeten och pengarna inte räcker, hur löser vi det? Som svar fick jag alltid.
    – Den frågan finns inte, du har pengarna som finns i budgeten, inget mer.
    Då blir ju den naturliga slutsatsen, räcker inte pengarna är det fel på eleverna.

  2. Varken Fridolin eller någon annan utbildningsnisse har förstört vår skola.
    Det är bristen på regler som gör att i stort sett alla elever uppträder efter eget gottfinnande.
    Bryter någon en regel skall straff utdelas omedelbart. Det får inte, vilket tyvärr har inträffat, bli så att en lärare som pekar med ett finger till en elev och samtidigt SÄGER ”gör inte så” blir bötfälld.
    I syltryggarnas Sverige då skall alltid någon sorts förklaring frikänna elevens felaktiga beteende samtidigt som alla undraR ”VARFÖR HAR DET BLIVIT SÅ I VÅR SKOLA.”

  3. Politikerna har bestämt sig för att offra svenska kvinnor och barn och män på mångkulturens altare. Vi ska ner på knä på alla sätt. Fy…

  4. Lite komiskt att Leila Ali Elmi som blev inkryssad till riksdagen säger i TV att skolan har blivit katastrof. (eller vad hon nu använde för ord) Det är ju hennes ”chef” Fridolin som förstört den totalt, även om han själv aldrig skulle erkänna det.

  5. Skulle vara intressant att se en röntgenbild på Fridolins hjärna, gissar att det ser ut som en hjärna som någon kört in en elvisp i.

  6. Går Frigolits egna barn i en liknade drömskola?
    Kan inte nån Sverigevänlig journalist kolla upp det och påminna honom om nu så inte är fallet?
    Det är fan förjävligt hur Sverige styrs, men glöm inte, 82% vill ha det såhär.
    Jag kan vart fall säga stolt när allt brakar samman, skyll inte på mig, jag har röstat SD i alla val.
    Sent ska dumstrutarna vakna.

  7. Det sämsta sättet att förstöra skolor på:

    ”Uppdraget var att bygga bort segregationen och samla alla högstadieelever i en och samma skola.”

    ””I varje klass blir det en blandning av elever med olika förmågor, intressen och kulturell bakgrund…””

Kommentera