Hets mot folkgrupp gäller inte kineser och SVT


HETS MOT FOLKGRUPP. ”– Utrymmet för ironi, satir och andra debattväckande uttryck är mycket vidsträckt och omfattar även sådana yttranden som kan uppfattas som stötande.”

Justitiekanslern (JK) har prövat ett satiriskt inslag i ”Svenska nyheter” med Jesper Rönndahl och funnit att det inte handlar om hets mot folkgrupp och heller inte yttrandefrihetsbrott.

SVT sände den 21 september en fejkad informationsfilm riktad till kinesiska turister i satirshowen ”Svenska nyheter”. Det fick Kinas ambassad i Stockholm att gå i taket och anklaga SVT för att vara rasistiskt.

Programmets ansvariga utgivare Thomas Hall bad efter många turer om ursäkt, men Kinas ambassad avfärdade den som ”hycklande”. Flera personer anmälde avsnittet till JK, som prövade ärendet.

”Utrymmet för ironi, satir och andra debattväckande uttryck är mycket vidsträckt och omfattar även sådana yttranden som kan uppfattas som stötande”, skriver JK i beslutet. Ingen förundersökning kommer att inledas mot ”Svenska nyheter”.

-Pettersson konstaterar att gummiparagrafen ”Hets mot folkgrupp” inte gäller svenskar och kineser men muslimer. Den gäller också svenska pensionärer och invandringskritiker men inte SVT…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480


8 responses to “Hets mot folkgrupp gäller inte kineser och SVT

 • Nya tankar

  Sant som det var sagt Pettersson! Skulle samma skämt ha gjorts av muslimer svarta eller samer, skulle det ha blivit totalt rödljus, och de som gjort det skulle ha hamnat i fängelse. Inte för att jag tycker det, men så är det. Om man nu inte tillhört mediavänstern förståss. För då är det ”berättigad” satir. Okej, men då ska det vara det för, PRECIS ALLA! Och så borde det vara! Ordet borde vara helt fritt! För: DE ENDA SOM BLIR KRÄNKTA AV ORDET, ÄR DE SOM HAR NÅGOT ATT DÖLJA! ”Så mycket falskhet bor det där!” Eller varför tror ni islamister är så lättkränkta???

  Gilla

 • Mia

  Om man börjar använda lagen hets mot folkgrupp i alla sammanhang förlorar den sin mening. Att man skojar/driver med några kinesiska turister som kom en dag för tidigt och sedan uppförde sig litet märkligt får de tåla, även om jag tycker att Jesper Rönndahl brukar gå litet väl hårt fram med satirerna i sitt program.

  Gilla

 • Bajen666

  Igår häcklade Jesper idioten Dan Eliasson….det var faktiskt riktigt roligt.

  Gilla

 • AmaTona

  Här gäller återigen att agera..
  Skriva, ringa till olika relevanta myndigheter samt Svt och fråga vad skulle gälla om man bytte kineser mot : muslimer, svarta, zigenare, HBTQ are..

  Gilla

 • El gringo

  Det förstärker bara alla pålästa Nationellas åsikt, att lagen om HMF tillkommit av helt andra orsaker, dvs för att försöka tysta Svenska dissidenter och oppositionella. Därför finns ingen anledning för den Svenska Regimen och de Regimtrogna medierna att arbeta för att tillämpa lagen till ”skydd” av Kineser! Det är nämligen inte Kineserna som är hitlurade att ta över landet och tränga undan Svenskarna! De avslöjar sig själva!

  Gilla

 • FjärranÖsternRedaktionen

  undrar hur många år i fängelse det skulle blitt om dom kört motsvarsande om Zigenare tex? Zigge, inte skita på stan!!

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå att ”debattväckande uttryck är mycket vidsträckt”………..

  Fredagsintervjun på Kvartal – Sara Skyttedal.

  ”Sara Skyttedal är lite av borgerlighetens svar på Pippi Långstrump: Självständig, kaxig och totalt respektlös inför auktoriteter och partipiskor.

  Hon fick utstå en storm av kritik när hon i augusti 2014 skrev en debattartikel i DN som ifrågasatte om Sverige hade kapacitet att fortsätta ta emot så många flyktingar. Partikamrater sade sig må illa och skämmas över hennes budskap.

  – Det jobbigaste var det som gick in på det privata planet. Vänner ställde in luncher och vid gruppbilder flyttade sig folk långt bort för att de inte ville synas nära mig på bild, säger hon.

  Hon berättar också om hur uppväxten i det utsatta området Brandbergen har präglat henne, om tvisten hon nyligen förlorade mot DN och om varför hon tycks ha behovet att uttrycka sina åsikter även om det kommer med en social kostnad.”

  https://kvartal.se/artiklar/fredagsintervjun-sara-skyttedal/

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: