Nyhet om drastiskt varmare temperaturer i Norden byggde på felaktig data

KLIMAT. Förra veckan skrev medier världen över att klimatet blivit allt varmare i europeiska städer jämfört med 1900-talet. 38 städer hade dock analyserats med fel siffror. Därför är nyheten fel. Det meddelar Europeiska nätverket för datajournalistik (EDJN) som stod bakom nyheten.

Nyheten blev viral i början av förra veckan efter att EDJN, dit bland annat svenska J++ hör, publicerade den på måndagen. Att vissa nordiska städer skulle vara 4 grader varmare det här seklet än förra seklets medeltal.

38 städer fick fel siffror

Enligt EDJN som redan i fredags publicerade sin rättelse är det 38 städer som har tagits bort från listan, eftersom deras data var fel.

De nordiska städerna med fel siffror är: Östersund, Sundsvall, Borlänge, Karlstad, Visby, Skellefteå, Kalmar, Växjö, Luleå, Trollhättan, Kiruna, Halmstad, Skövde, Karlskrona, Gävle och Kristianstad i Sverige, Bodø och Fredrikstad i Norge, Næstved, Kolding, Vejle, Randers, Esbjerg och Roskilde i Danmark samt Björneborg, Vasa, Mariehamn, Kouvola, Joensuu, Villmanstrand och Rovaniemi i Finland.

Också Évora och Beja i Portugal, Prizren i Kosovo, Skopje i Makedonien och Aosta, Piombino och Belluno i Italien hade fått fel siffror.

– Det är helt oacceptabelt såklart. Det är uttryckligen vårt enda jobb att se till att det vi publicerar är rätt. Och här blev det fel, säger Leo Valentin från J++ till Medierna i P1 på Sveriges Radio.

Temperaturökningen stämmer i sig, enligt Leo Valentin, men i Norden blev siffrorna överdrivna.

Mer på Svenska Yle…

-Pettersson undrar över några saker:

  1. Temperaturökningen stämmer men i Norden blev siffrorna överdrivna! Hur kan det då stämma?
  2. Varför väcker inte sådana är felaktigheter lika större uppmärksamhet i media?
  3. Hur många andra fel och gissningar finns det i undersökningarna?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

12 thoughts on “Nyhet om drastiskt varmare temperaturer i Norden byggde på felaktig data

  1. Att det sådana felaktigheter får större uppmärksamhet i media beror på att speciellt svenska journalister inte är reportrar mer utan aktivister. Sverige extremt lågutbildade ”fina” journalister är vetenskapliga analfabeter och glödande klimattroende.

  2. Ett fel har gjorts och rättats till.
    Sånt händer.
    Litet pinsamt för de som nu ursäktar sig.

    Och julafton för skeptikerna.

  3. Klimatnissarna är väl medvetna att om de sänder ut felaktig data men sedan rättar så har de första siffrorna bränts in i hjärnbarken på de trogna och galenskaperna accelererar.
    Samma sak, felaktig info. om SD kan ej dementeras.

  4. Varför mäter man temperaturer i städer? Med eluppvärda trottoarer, bilar, hus etc som värmer upp hela omgivningen så kan det väl inte jämföras med mätvärden från den tiden staden var 10 ggr mindre och man körde men häst och vagn.
    Mätstationerna bör sitta ute på landsbygden långt ifrån bebyggelse om det ska vara något med det.
    Samma sak när det gäller havstemperaturer. mät ute på havet och inte inne i hamnstäder.
    Det är alltid flera grader varmare i tätbebyggelse än i glesbygd och det vet alla som varit utanför Stockholm

    • Ja och åtminstone vi som bor på västkusten vet,att det i stort blåser frisk kyliga vindar från Väster, i stort hela höst/vinter-halvåret !
      Och har troligen alltid så gjort…Hur f-n de än mäter !

    • Hela denna miljöskandal som bara går ut på att skinna människor på deras pengar är en av de värsta lögner som någonsin har spridits på jorden sen dess skapelse.

    • Temperaturen i Karlstad mäts vid flygplatsen, som ligger vid grannorten Kil. 2-3°C varmare än omgivningen av uppenbara skäl.

  5. Då får vi nog läsa och höra imorgon att b ö r s k u r s e r n a stiger som en raket ? Detta efter gårdagens mörker,när det blev krisstämning inte bara i Europa,utan även i Amerika och Asien !
    Är det kanske de nya folket och tillika MENA-analfabeter som tillsatts utreda,som specialister ?

  6. Ibland råkar till och med ”FakeNews” Public service inse att de spridit en lögn och publicerar en rättelse. Händer dock alltför sällan.

    Fel om stigande temperaturer
    I veckan berättade vi om stigande medeltemperaturer i Norra Sverige. Nu visar det sig att undersökningen som stod till grund för artiklarna har brister.
    (Publicerat 28 september 2018)

    Läs mer på:

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/fel-om-stigande-temperaturer

Kommentera