Utbildning på somaliska ska ge fler undersköterskor

INVANDRING. Det är första gången som utbildningen till undersköterska ges på somaliska i Alvesta. Bakom satsningen står Allbo lärcenter, omsorgsförvaltningen och arbetsförmedlingen i Alvesta, rapporterar SVT. 

Utbildningen är treårig och första året sker undervisningen främst på somaliska. Efter hand går undervisningen mer och mer över till att ges på svenska. Tredje året sker undervisningen enbart på svenska.

-Pettersson menar att det är rätt tänkt, med några reservationer.

  1. Inte ta emot är naturligtvis bäst, vi behöver egentligen färre patienter
  2. Återvandring näst bäst
  3. På tredje plats kommer utbildning, språkkunskaper och arbete, under förutsättning att de lär sig svenska på riktigt. Annars punkt 2. Ingen frisk människa ska tillåts leva på bidrag år efter år eller fjanta runt på SFI i åratal utan att lära sig något.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

24 thoughts on “Utbildning på somaliska ska ge fler undersköterskor

  1. Hur kommer hygiendirektiven hållas?? Man ska ju jobba i kortärmad tröja vid kroppsnära arbeten…eller går de dispans även här?!

  2. Jag ha hemtjänst, men jag vägrar att släppa in dessa huckle försedda livsformer i mitt hem, ha en skyld på dörren som säger ”Ingen Reklam, Muslimer, Romer och Jehovas Vittnen. Nu ha man från hemtjänstens sida fattat att det inte är någon ide att skicka muslimer till mig, jag släpper inte in dom

  3. De ska väl för faan studera på svenska om de ska arbeta inom vården i sverige!?!?
    Eller ska en tolk eller flera när de ska hjälpa gamla bla?

    • Det är nästa steg. Svenska patienter behöver tolk för vårdpersonalen förstår inte svenska. Det kommer inte att vara så generöst som för flyktingar, att det är gratis. Svenskar får naturligtvis betala själva.

    • Det är bara att läsa innantill för att se följande:
      Utbildningen är treårig och första året sker undervisningen främst på somaliska.
      Efter hand går undervisningen mer och mer över till att ges på svenska.
      Tredje året sker undervisningen enbart på svenska.

  4. Om Sverige behövde personal inom sjukvården skulle de värvat dem från de asiatiska länderna, som är bevisat att de har mycket stor lämplighet att jobba inom vården i Sverige.
    För en person som behöver vård är det mycket viktigt att kommunikation och relation är bra för att den vårdade skall må bra,, som är fallet med personal från de asiatiska länderna.
    Många är engelskspråkiga och lär sig svenska snabbt.

  5. Varför lära ut på svenska, ett språk som inom en snar framtid är ett minoritetsspråk eller helt utplånat ?
    Märkligt att politiker och andra inte vet eller förstått att svenska språket är på väg ut, nej kör hela utbildningen på Somaliska Arbiska eller andra mångkulturella språk det måste löna sig i längden eftersom befolkningen i det framtida Fokhemmet kommer att tala dessa språk.

  6. Det är helt fel tänkt, hur faan ska de kunna prata med patienter om de inte kan svenska? Oj, det hade ingen tänkt på.

  7. Har talat med en som skulle anställa undersköterskor som gått en sån här utbildning. Det var illa ställt med svenskan hos de flesta och en ville till och med att frågorna vid anställningsintervjun skulle messas till henne så att hon kunde köra dem genom translate. Så jag tycker att ju mer svenska de får träna sig i desto bättre. Av med stödhjulen så fort som möjligt.

  8. Ledsen att säga det, men invandrare från MENA har inget i Svensk sjukvård att göra. Särskilt inte vid vård av äldre och barn, det är min åsikt!

  9. Visst är det roligt att läsa dottern får inget jobb pga att hon bara kan jobba dagtid och dem klienter hon var hos var supernöjda men frågan är om klienterna är nöjda med hemtjänsten som finns i oxd nu

  10. Fråga: En muslimsk kvinna som inte ens kan handhälsa på en man, hur ska denne kunna montera en urinkatet på en gammal svensk man? Och tvätta denne, hjälpa på toa…. eller kommer en blond under-under-sköterska att göra dessa arbetsuppgifter åt de somaliska och arabiska ”sköterskorna”?

    • Inom Hemtjänsten och äldreomsorgen lär de hamna.
      Sedan kan de enbart gå till kvinnliga brukare som behöver hjälp.
      Det blir mer av språkförbistringar en det som redan råder, när de varken förstår eller talar tydlig svenska.

      De kan ej heller befatta sig med och ta hand om andra män från de sina utöver maken.
      Den ända avd. som de kan sättas in på är Kvinnokliniken.

  11. Ska jag nu ha muslimer vid min sjukbed.Det är emot min religon.Det är något jag inte kan till låta.
    Ska det vara så .då får vi kristna sjukhus och andra sjukhus !

    • Vill inte ha, vad finns det för alternativ att ha vid sjuksängen ?
      Att säga att man är kristen är naturligtvis helt meningslöst.

  12. Jag undrar spontant om dessa somailer tränger undan svenska arbetslösa som också vill ha denna utbildning?

    • Jag undrar spontant om dessa muslimskor tränger undan svenska patienter till förmån för andra muslimer?

Kommentera