Ingen armé krigar med kraft från linssoppa och blomkålssmoothie

FÖRSVAR. Finska försvarsministern ratar arméns vegetariska dag: ”Ingen krigar med kraft från blomkålssmoothie”. Finska försvarsmakten beslutade att införa en vegetarisk dag för armén varje vecka, något som gav försvarsminister Jussi Niinistö besk och bitter smak i munnen. ”Ideologisk tvångsmatning” kallar han den gröna dieten, som infördes av klimat- och hälsoskäl.

Enligt major Eija Pulkki vid Försvarsmaktens logistikverk planerar man att under hösten ha en vegetarisk dag varje vecka i garnisonernas matsalar. Exempel på ingredienser är potatis, pasta, quorn eller soja.

En som inte ser soligt på soja är försvarsminister Jussi Niinistö, som menar att ”enligt ett gammalt visdomsord marscherar en armé på sin mage. Ingen armé krigar med kraft från linssoppa och blomkålssmoothie”. Nu vill han att Försvarsmakten närmare förklarar sitt beslut.

Enligt försvarsmaktens personaltidning Ruotuväki är bara 88 av 20 000 beväringar vegetarianer.

– Med stöd av den siffran verkar den här tvångsmatningen vara ett ideologiskt val, säger Niinistö, enligt Yle.

– Pettersson har inget emot grönsaker, som tillbehör. Ni har väl läst historien om när Finland tillhörde Sverige i 600 år. Det var Sveriges och Finlands stormaktstid och de svensk/finska arméerna marscherade över stora delar av Europa…

Jakob De la Gardie lyckades med det som så många efter honom misslyckades med, han intog med den svenska armén Moskva, det som både Napoleon och Hitler misslyckades med.  Det gjorde De la Gardie i spetsen för armén den 12 mars 1610 och möttes med jubel från Moskvas invånare.

Svenskarna hade då rykte om sig att vara de tuffaste av de tuffa, de slags alltid till sista finne…

***

Stöd bloggen: Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem.

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480

16 thoughts on “Ingen armé krigar med kraft från linssoppa och blomkålssmoothie

 1. Ha ha den var ju kul…😊. Skillnaden är att i våra grannländer v å g a r man ha en en avvikande åsikt som beslutsfattare och inte jamsa med i allt snurrigt som sägs. Enda gången om året man hör något från Sv Försvaret är vid Pridetider.

 2. Nja, i ärlighetens namn: linssoppa var stående livrätt i den tyska krigsmakten under andra världskriget. Och de stred förmodligen bäst i världen, möjligen var finländarna lika bra soldater. Men det var närmast pga brist på kött, inte för att Adolf Hitler var vegetarian.

 3. Gudrun Schyman,är hon inte snart ett fall för långvården?
  ide mässigt har hon varit det länge? Alla män är talibaner?Jisses,
  då har hon själv fostrat upp 2 och är sambo med en tredje?

  Kan någon förstå att Benny Andersson som annars verkar vara
  både klok och balanserad, i två omgångar skänkt 100,000 kr
  till denna rysliga människa??

  • Han har ju nu tillsammans med Ledin, Åsa Jinder m fl sagt att SD inte får spela deras musik. Är det tecken på klokhet och balans? Då blir vi många som slutar spela och lyssna.

 4. Det dilemmat behöver vi emellertid knappast oroa oss för. Då vi nästan står i avsaknad av allt vad försvar heter.

Kommentera