Lördagsintervju 26 del 2: professor Arnstberg om den svenska kulturen.


INVANDRING. Vi utgår i denna andra del som också ligger på www.swebbtv.se från Mona Sahlins uttalande om att det inte finns någon svensk kultur.

Karl-Olov Arnstberg konstaterar att det egentligen inte är så konstigt att hon säger så. Hon vet inte så mycket om det som är svenskt. En orsak är att vi tillhör en majoritetskultur och är ”hemmablinda”. En annan orsak är att hon inte är så insatt i Sveriges historia vilket kan bero på att Sverige är extremt framåtriktat från och med 1930-talet vilket gör att historien, traditioner och hyllandet av ett gemensamt folkarv är något som har dumpats. Vår ambition som den ”moraliska stormakten” är egentligen uttryck för patriotism där vi vill föra ut de våra ideer och påverka världen omkring oss, menar KOA. Samtidigt vill vi paradoxalt nog inte lyfta fram vår nation utan spelar gärna ner nationalismen.


3 responses to “Lördagsintervju 26 del 2: professor Arnstberg om den svenska kulturen.

 • Argus

  Jag tycker att i detta avsnitt Arnstberg är lite väl hård i åsikten om den svenska kulturen. Ett litet land med ett litet språk har svårare att nå ut globalt när det gäller litteratur och musik till exempel. En författare måste översättas och om denne inte själv är flytande i språket i fråga behövs en översättare som ska tolka författaren. De som har ett världsspråk som modersmål har det oändligt mycket lättare. Att Astrid Lindgrens verk översatts till 101 språk och sålts i 140 miljoner exemplar är därför en enastående bedrift. Men att han missat henne är förstående, det gjorde Svenska akademien också.

  När det gäller musik är det dock lättare då lyriken inte behöver vara särskilt komplicerad, snarare tacktfast. Här har vi allt från ABBA till Avicii med Denniz Pop och Cheiron emellan. Det är klart att det inte är finkultur som Wagner eller Mozart men vad är väl det idag? Närmaste liknelse idag torde vara musikaler där Andrew Lloyd Webbers stjärna kanske lyser klarast. Om jag säger Chess, Kristina från Duvemåla och Mamma Mia, vad säger ni då?

  Jag tycker att Arnstberg är ett levande exempel på svensk kultur och det absolut viktigaste inslaget däri, att inte förhäva sig.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Svensk kultur ?
  Det finns ingen renodlad svensk kultur sägs det ju alltid från ett visst håll och grupp i samhället.

  Gilla

  • xxx

   .” . . renODLAT” ,) btw, origin of the word culture:

   Middle English (denoting a cultivated piece of land): the noun from French culture or directly from Latin cultura ‘growing, cultivation’;

   Vad Mona menar. . . om att det inte finns någon svensk kultur.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: