Zimbabwe – en katastrof med hjälp av svenskt bistånd

BISTÅND. I går hölls val i Zimbabwe, men valresultatet kan dröja upp till fem dagar. Oavsett utgång går valet till historien som det första på 37 år utan Olof Palmes och socialdemokraternas skyddsling Robert Mugabes namn på röstsedlarna.

Zimbabwe var tidigare ett av Afrikas rikaste länder. Efter många år av ekonomisk nedgång, politisk oro och dåliga skördar har mer än tre miljoner människor lämnat landet.

Zimbabwe är ett exempel på politiskt vanstyre som det finns många av i Afrika och Sverige har en stor del i detta. Vi lämnade ett omfattande stöd till befrielserörelsen Zapu och Zanu, där Robert Mugabe var militär ledare, under 1970-talet och fortsatte efter Zimbabwes självständighet 1980. Mugabe började så fort Zanu tagit makten en omfattande utrotning av motståndare och 1985 konstaterade SIDA att Zanu nått sitt mål – en-partistaten. Trots detta fortsatte biståndet och fortsätter än idag, sedan 2001 går biståndet genom FN men Sverige har organisationer på plats.

Det svenska biståndet har varit synnerligen generöst, totalt över fem miljarder och officiellt till för att stödja landets demokratiska, ekonomiska och sociala utveckling. Sverige skulle göra det möjligt för fattiga människor att förbättra sina livsvillkor och främja utbildning, hälsovård och mänskliga rättigheter.

Av detta har det blivit pannkaka – vi hjälpte en despot som Robert Mugabe att behålla makten tills han blev för gammal. Tvärtemot biståndets mål.

-Pettersson undrar vem som bär ansvaret? Dessutom är inte Zimbabwe det enda landet vill hjälp till att hålla kvar i fattigdom, krig och misär trots att Afrikas länder är så enormt rika…

Rädda Afrika – Stoppa biståndet var en insändare av Pettersson från 2009 i tidningen Expressen som SIDA kommenterade med att den var felaktig, de jobbade effektivt och gjorde massor av nytta för alla miljarder svenska folket gav till dem, de betalade inte alls höga löner eller miljoner till konsulter…

-Vi får hoppas det går bättre för Zimbabwe utan Mugabe och svenskt bistånd och att den nya regeringen ser till att de vita inte mördas av svarta och får driva sina jordbruk.

Zimbabwe är i grunden oerhört rikt. Men försöken att omfördela jorden från vita till svarta har fått katastrofala konsekvenser. Stora lantbruksområden har förstörts eftersom de nya jordägarna inte har lärt sig hur det avancerade jordbruksmaskineriet fungerar.

Den zimbabwiska dollarn är värdelös. Skolor och universitet, som tidigare var bland de bästa i Afrika, står tomma. Sjukhusen är stängda. Elektriciteten i landet ransoneras och det är att få tag i bensin. Landet hotas stadigt av hungersnöd. Den tidigare regeringen under Mugabe skyllde alla problemen på västerländska länder trots miljarder i bistånd.

Nåväl, Palme kanske ville väl, men hans socialistiska politik blev en katastrof i Sverige och många av världens länder…

Om Mugabe på bloggen…

1975, året då Sveriges väg utför började och grunden till dagens samhälle lades

Stöd bloggen…

14 thoughts on “Zimbabwe – en katastrof med hjälp av svenskt bistånd

  1. Rosling gav det ultimata beviset på medias och västvärldens lögner. Aporna på Skansen svarar mer rätt på frågor om Afrika än universitetsstudenter.

  2. När kommunism och socialism slår klorna i ett land slutar det alltid på samma vis.

    Kommunisterna förklarar dock med en dåres envishet att det beror på en felaktig typ av kommunism och att det kommer att gå bättre nästa gång!

    • Be en Kommunist att peka ut ett land där kommunister härjat och jag garanterar att denne kommunist inte kan det, för det finns inget land där dårar styr som fungerar.

  3. Nedkört lantbruk stängda skolor och sjukhus hungersnöd Mord på vita Anarki och kaos 95 åriga Stefan Löfven vägrar ge makten i från sej Sverige 2060

    • Tänkte något liknande, Löven som öppet sagt att han inte lämnar ifrån sig makten. Hur är han funtad?

      • Han ger sig inte fören Sverige har samma bnp som Zimbabwe.
        Den förste att ha raserat ett i-land på. 4år, han platsar i guinness rekordbok som historiens största klantarsel.

  4. Sverige – en katastrof med hjälp av bistånd från ???

    Sverige, ett av världens främsta länder i slutet av 1960-talet. Visserligen med en skattesats på 40% men där individen fick hjälp om så behövdes. De relativt få som var av annan nationalitet hade kommit hit för att arbeta och bli en del av samhället. Båda makarna arbetade och barnen lärde sig perfekt svenska och kan idag bara urskiljas på efternamnet. Sedan kom Palme, Leijon med flera.

  5. Detta område som nu döpts om efter en afrikansk negerhydda,hette under Stenbock första levnadshalva Syd-Rhodesia.
    Landet var som Pettersson antytt,var en blomstrande del av Afrika. Sedan fanns en engelsman vid namn Ian Smith som fick storhetsvansinne 1965, (liksom vissa absurder-läs Reinfeldt) denna hade för avsikt att efterlikna Syd-Afrika.
    Allt hade kanske lyckats om inte infiltratörer från bl.a. dåvarande Sverige,ställt upp för ”befrielsearmén” ,som efter år av strider nådde sitt mål…självständighet från Storbritannien. I övrigt ett mycket blodigt krig som skildrades i dags-veckopressen under 50/60-talet.
    Tyvärr flyttade ju nu de vita som hade tekniskt kunnande,ut från landet.Minns att det skrevs hur hissar stod still i höghusen p.g.a. att inga tekniker fanns som kunde reparera dem.
    Sak samma inom hela deras infrastruktur vilket innebar,retur hundra år i tiden.Därmed inleddes också den misär och korruption av röda ledningen, som präglar området än idag !
    För de som vill sätta sig in ytterligare i detta Boèr-land finns på Wiki följande:
    https://da.wikipedia.org/wiki/Rhodesia

    • De vita farmarna, byggde upp skolor, sjukhus och lärde afrikanerna ett mer lönsamt jordbruk, ”dock otacksamhet är världens lön”.

  6. Socialdemokratisk Palmepolitik är en lika attraktiv ordkombination som ”Aptitlig spya”. Smaka på den. Vem vill ha den frivilligt? Ingen!

  7. Det borde tillsättas en haverikommision om Olof Palmes utlandsbistånd för det finns inte vad jag vet något exempel på lyckat resultat.
    Han, Pierre Schorrie och Sten Andersson åkte världen runt och berikade alla glosögda män i gröna baskrar i sann revolutionsromantisk yra.
    Pol Pott hyllades som en stor ledare av S ledningen.
    Lyssna på stalinisten Mikael Whihes låtar så finns många av länderna med som vi skattebetalare har haft det tvivelaktiga nöjet att betala till förödelsen av.

  8. 5 miljarder i svenskt bistånd till en diktator? Hur många oönskade regeringar har inte svenskt bistånd varit med och hjälpt fram genom alla år? Jag tycker katastrofbiståndet till svenska bönderna var extremt snålt tilltaget. Det finns ingen ärlig vilja att på allvar stödja bönderna tydligen. Jag tror det är mycket oförtjänt inflytande från storstädernas vänster och miljö-folk. En högst odemokratisk ordning kan jag tycka om regeringens val av politik.

    • Det svenska biståndet till Zimbabwe är 10 miljarder och inte fem,
      Sverige satsade på Mugabe därför han är en kommunist, men allting gick fel för landet, däremot skodde sig Mugabe enormt och är idag en mycket rik person med palats i många olika länder..
      Mugabe konfiskerade marken från de vita som sedan militären och polisen fick tillgång till, det var ett sätt att befästa den politiska makten för Mugabe att ha militären och polisen på sin sida.
      1975 fanns det 295.000 vita ilandet och de hade en stabil valuta kopplad till engelska pundet, med låg inflation och i princip full sysselsättning även för de svarta.
      Landet kallades för Afrikas pärla.
      Med Mugabe rasade alltsammans

  9. Sveriges super-massiva stat i staten, eller kanske stat över staten, ”public service”, fortsätter Sveriges svärmeri för Afrika. I går spenderade SR P1 Studio 1 lång och respektfull tid rapporterande om valet i Zimbabwe med folk på plats. Man kunde tro att det var val i Frankrike, Storbritannien eller USA.
    Faktum är att när de vita drivs ut så kollapsar landet till ett normalt sub-Sahara tillstånd. Det samma är på väg att ske i Sydafrika.

Kommentera