Kuba ändrar författningen, men kommunismen fortfarande det enda tillåtna partiet


Kommunistiska Kuba ska genomföra en ändring i grundlagen som innebär att privat ägande ska tillåtas. Enligt ett utkast till den nya grundlagen, som har publicerats i den kommunistiska tidningen Granma, kommer man nu att öppna för både en fri marknad och privat ägande.

Samtidigt betonas att önationen även fortsättningsvis ska bygga sin ekonomi kring de kommunistiska grundvalarna planekonomi och statligt företagande. Sedan några år tillbaka är det dock tillåtet med privata företag i landet, om än under strikt reglering.

Den kubanska regimen har länge avfärdat privat ägande som en kapitalistisk idé som inte passat det socialistiska styret. I dagsläget erkänner grundlagen statligt, kooperativt och personligt ägande, samt delägarskap. Dessutom får lantbrukare äga egendom.

Ändringarna väntas godkännas i parlamentet nästa vecka.

BBC

-Pettersson säger att det är nog många som är besvikna och bittra i 68-vänstern…

Palme och Castro på Kuba


4 responses to “Kuba ändrar författningen, men kommunismen fortfarande det enda tillåtna partiet

 • Johan

  In Sweden we have sjuklövern

  Gilla

 • ossie

  Sjöstedt applåderar.

  Gilla

 • Ingmar Silfvast

  Jaha hur ska de gå med dessa paradis på.jorden Venezuela Nord Korea Kuba I Venezuela skall man ha en kappsäck med pengar för att köpa ett bröd I Nord Korea kan mIan inte köpa ett bröd över huvudtaget I Kuba har de funnits privatföretagsamhet redan länge o de gör livet någorlunda drägligt

  Gilla

 • ruben

  Hoppas det går bra. Utvecklingen i gamla Sovjetstaterna blev långt ifrån idealisk eftersom den frestade bl.a. mäktiga partifunktionärer att plocka för sig från dyrbarheter de hade ansvar för. Då skapades många oligarker upa. Visst har de försökt rätta till vissa uppenbara fall men jag vet inte. Om det är signifikant för kommunismens övergång till fritt ägande återstår att se kanske.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: