Vattenbombare

Bombardier CL 415 är vattenbombare som används flitigt vid stora skogsbränder runt om i världen.

Bl.a. har den nyttjats i Sverige under den stora skogsbranden i Västmanland 2014 och nu i dagarna. Att hyra in planen (Italien dessa fall) kostar cirka 1 miljon/dygn. Att köpa ett plan kostar enligt priset bakom länken ovan runt 354 miljoner. Givetvis mycket pengar. Givetvis ska man inte ställa grupp mot grupp, men ha i minnet att de 9 000 afghaner som fått avslag men ändå kanske får stanna kommer att kosta staten 3 miljarder ( i direkta kostnader). Nu handlar ju regeringspolitik om prioriteringar och det är regeringen som tar besluten om dessa.

5 thoughts on “Vattenbombare

  1. Vem ska man hjälpa….???

    ”Han räknar med förluster på hundratusentals kronor och han är arg och frustrerad. Den ihållande torkan som förstör hans skörd går honom på nerverna – och regeringens oförmåga att ingripa gör honom rasande.

    ”De hjälper hela världen”, säger han och torkar svetten ur pannan. ”Skickar bistånd till andra sidan jordklotet, gräver brunnar och bygger skolor – men när jag behöver hjälp finns ingen hjälp att få”.

    Han skakar på huvudet och suckar djupt. ”Varför kommer alltid vi sist?”.”

    Detta är inledningen på Ann Heberleins senaste skrift, på ledarsidorna.se.

    https://ledarsidorna.se/2018/07/sverige-forst-eller-att-se-om-sitt-hus/

    • Ja just det. Ann Heberleins artikel på ledarsidorna säger det mesta på området man vill skall hända. Tack för länken Peter Skoglund. Tyvärr är det så vansinnigt, som hon skriver. Vad sysslar de med i riksdagsbyggnaden egentligen? Det är så uppochnedvänt, så man klarar ofta inte att sammanfatta tokigheterna, det är för mycket helt enkelt.

  2. Har svetsare och hans svetsarassistenter tänkt sig att de ska kompensera utrustning med handkraft? För att blidka antijuristen Annie och skapa enkla jobb? Är det dessa barnmän som ska släcka eldarna i framtiden? Trots deras dokumenterade bakgrund som mordbrännaraspiranter vid de av staten orimligt högt kompenserade s k ”asylboenden för ensamkommande” ? Många är rapporterna om boenden där bränder initierats, inredning förstörts osv.
    Det vi inte har i maskiner kompenserar vi med arbetare?

    Vill Löfven skapa en ny arbetarklass, ihopsvetsad för att passa S retorik om humanism och Mp-retorik om miljön samt gm C göra avkall på minimilöner. De skapar en cirkel av beroende med sig själva som piska och morot? De behöver lättlurade cirkusdjur till sin föreställning?

    Dessa män ska åka hem så att de jan hjälpa sina fruar och barn i hemlandet.

    Vi ska ha utrustning som passar ett till ytan stort land med mycket skog och vi kan samarbeta med andra i närområdet.

    Men att gå tillbaka till medeltiden intresserar mig ett fåtal och dessa har all möjlighet i världen att söka sig till populationer där medeltida normer råder. Det finns ingen anledning att sänka välfungerande samhällen som Reinfeldt och Löfven med bihang fyllt betydande del av ska livstid med att göra.

  3. En kompromiss: vi får planen, slipper afghanerna och kostnaden afghanerna fordrar (22 miljarder per år) MOT ATT vänsterpartierna kan få 9000-38 000 extra bonus röster i valet och batikhäxorna och blattar med HVB hem får 30 000kr per plats per månad bara vi skonas från gruppvåldtäktsmän och att hela landet brinner ner. Nöjd så Dan & co?

Kommentera