Fyra regeringar i följd har köpt in det absolut sämsta…


Från Johan Westerholms Facebook

Mer på Ledarsidorna.se

Noterar att Morgan Johansson efterlyser en lag som möjliggör för Försvarsmakten att hjälpa till vid till exempel bränder och civila sjuktransporter.

Pratade nyss med ansvarig chef inom Försvarsmakten. Jag känner honom mycket väl sedan flera decennier och tjänstgjorde en gång i tiden med honom på 1.yaflj.

Bättre källa finns inte.

A ) Den lagen justitieministern efterlyser finns redan.
B ) Den lagen justitieministern efterlyser tillämpas redan.

I förra veckan transporterade en hkp 14 (NH90) en dödssjuk flicka på 11 år från Kristianstad till närmaste sjukhus i enlighet med lagen som saknas enligt Morgan Johansson.

Flickan överlevde. Och jag anser att kostnaden var värt det. Men.

Då hkp 14 kostar 242 000 kronor i timmen att flyga så gick den transporten loss på runt en miljon kronor samt fick till följd att hela flottan av hkp 14 nu står på marken i mer än en vecka.

Och är inte tillgängliga för något annat alls under den tiden. Försvarsmakten är inte berättigade till kostnadsersättning utan tar detta ur egen budget. Det får naturligtvis konsekvenser för annan verksamhet.

Varför? Hkp 14 kräver omfattande underhåll efter varje flygtimme och vi har inte underhållsresurser nog för att hålla dessa i luften.

Ett helikoptersystem är inte bara en förare och en operatör. Det är omfattande logistik och underhåll för att inte tala om basresurserna.

Förutom att Morgan Johansson är helt okunnig om gällande lagrum som han ansvarar för som minister med ansvar för den civila krisberedskapen så har fyra regeringar i följd, Persson, Reinfeldt 1 och 2 samt nu Löfven, lyckats med konststycket att köpa in den absolut sämsta lösningen på Sveriges helikopterproblem.

Men mest besviken är jag på Morgan Johansson som jag anser vara den svagaste justitieminister vi haft sedan andra världskriget.

Att stå i Aktuellt och efterlysa lagar som redan finns och tillämpas säger allt om min partikamrat. Särskilt när lagarna som sådana tillhör Morgan Johanssons huvudsakliga ansvarsområde.

Precis allt.

Johan Westerholm

***

Mer från Johan Westerholm

Oerhört provocerande att behöva lyssna på allt ifrån Morgan Johansson, justitieminister till Annie Lööf, centerpartiet.

All information, med alternativkostnaderna redovisade, har funnits sedan 2008. Annie Lööf satt i regeringen 2010-2014 och hade all den information som krävs för att ta nästa steg. Hon var en del av en regering som inte tog det ansvaret.

När justitieministern dessutom efterlyser en lag som gör det möjligt att omdisponera resurser mellan myndigheter så finns redan den lagen. Lag (2003:778) om skydd mot olyckor.

Kap 10 Bemyndiganden

1 § Regeringen får i de avseenden som behandlas i denna lag meddela ytterligare föreskrifter som rör skydd för liv och hälsa, miljö samt utbildning.

Det vill säga:

Regeringen kan genom ett regeringsbeslut, med minst fem statsråd närvarande, lösa dagens ledningskris genom att besluta om föreskrifter.

Morgan Johansson talar mot bättre vetande när han efterlyser något som han redan har i sin hand.

Det är ingen slump att Centerpartiet och Socialdemokraterna är öppna för att samarbeta med varandra. Inte någon slump alls.

Johan Westerholm


23 responses to “Fyra regeringar i följd har köpt in det absolut sämsta…

 • ladulaas

  Tvärtemot vad gemene man tror, så är det så här: Det kan vara klent mellan öronen, på de lägsta lönenivåerna i statsförvaltningen, hos en och annan. Med stigande lönegrad avtar tankeförmågan raskt, för att på de allra högsta nivåerna vara helt borta.

  Politikerskrået är – det är allom bekant – i total avsaknad av tankeförmåga. Där handlar den mentala aktiviteten – om man nu kan kalla den för det – om fjolligheter och annat känslomässigt trams, gärna fokuserat på underlivet och det som finns där eller inte.

  Svenska generaler och generaldirektörer – väl bevandrade i konsten att slicka överordnades analöppningar – hava även de stängt av högre mentala centra, eftersom egen tankeverksamhet direkt är skadlig för karriären.

  Detta är inget nytt fenomen. Vid den svåra missväxten, som drabbade Sverige under flera år på 1850-talet, hade vi svår hungersnöd här. Så svår att Argentina skänkte båtlaster med kött och säd hit. Svensk statsförvaltning klarade inte heller då krishantering och köttet och säden hann ruttna innan de svältande fick det – om det över huvud taget kom fram. Svenskarna läste skriften på väggen och de närmaste 50 åren utvandrade 30% av dem till Nordamerika.

  När VK1 bröt ut hade svenska politiker avrustat den svenska militären och blev, som vanligt, tagna på sängen. Som tur var slapp blev vårt land inte angripet, och i slutet av kriget hade vi rustat upp. Sedan började fjollerierna och Sverige nedrustade.

  Under 30-talet började det mullra igen och krigshotet drog allt närmare. I Sverige fjollade vi på i vanlig ordning och när VK2 bröt ut stod vi, i stort sett, helt avrustade igen. Genom avancerat rövslickeri – först av Hitlers ändtarmsöppning och sedan av Churchills och Stalins – så slapp vi ifrån även denna gång.

  Också under detta krig insåg tomtarna i Sveriges ledning att det kanske skulle vara idé att skaffa en krigsmakt, så vi rustade upp. Lagom tills att krigshotet var borta, var vi rustade till tänderna. Denna gång hade våra ‘ledare’ tydligen i alla fall lärt sig något och Sverige bibehöll en hög militär förmåga i 20 år. Vi hade organiserat ett avancerat system med löpande lagring av mat och mediciner samt byggt stora bergrum för lagring av drivmedel. Alla hyreshus byggdes med bombsäkra skyddsrum.

  I slutet på 60-talet hade den mentala verksamheten – hos politikerna såväl som hos deras överbetalda generaler och generaldirektörer – återigen slumrat in och börjat övergå i fjolligheter. På de 50 år som gått sedan dess har tankeverksamheten nu fullständigt lämnat Sveriges styrande. Av beredskapslagren finns nu ingenting kvar och gränsförsvaret är likaledes helt borta.

  I deras ställe har vi fått rosenröda önskedrömmar, genuscertifierat trams, HBTQ-fjoll och värdegrundsbaserat snömos. Alla – alltifrån politiker och generaler till generaldirektörer – skyller ifrån sig med en mun, så fort något påtagligt händer: ”Det är inte mitt bord.”

  Jag läste idag en insändare på Aftonblajet av kommunikationsvetaren Per Axbom*, som tyckte att EU är så bra och det är EU som skall stå för all krishantering liksom av vattenbombningsplan. Han illustrerar, på ett utomordentligt sätt, svensk statsförvaltnings ansvarslösa fjoll, som jag har skisserat ovan, vilket kan sammanfattas till: ‘Kriser och krig – och beredskap för dessa – är alltid någon annans ansvar.’

  Jag måste erkänna att de fjolliga dumheterna även hade grumlat mitt förstånd, så jag röstade – liksom majoriteten av svenskarna – för medlemskap i EU, utan att ha granskat vad detta var i grunden. Jag visste då ingenting om den galne greven, österrikaren Nicholas Coudenhove-Kalergi, om hans fanatiska nyfeodalism eller om hans vansinniga rasblandningsidéer: Att européerna skulle tvångsvis korsas med araber och afrikaner, genom massinvandring av dem. Att en ny, renrasig adel skulle bildas, som skulle styra över de rasblandade folken. Detta dårhushjon är EU’s ideologiska fader och hans idéer följs slaviskt, av den (icke valda) allsmäktiga EU-kommissionen men även av svenska politiker och höga tjänstemän.

  Sverige har inte drabbats av någon svår katastrof sedan massvälten i vårt land för 150 år sedan och inte av något krig under 200 år. De mindre katastrofer som drabbat oss – Estonias förlisning 1994, Thailand-tsunamin 2004 och Skogsbranden i Västmanland 2014 – har inte varit tillräckliga för att väcka svenskarna ur törnrosasömnen, främst p.g.a. att propagandamaskinerierna inom media har gått på högvarv.

  Men nu brinner skogen upp, Sveriges viktigaste råvarutillgång, och Sveriges bönder drabbas av den svåraste torkan någonsin. Vi får nu se om detta kan vara tillräckligt, för att svenskarna skall inse, att deras folks framtid är deras eget ansvar och att de måste rösta bort oduglingarna, som har som ambition att låta vårt land gå under för att förverkliga en sinnessjuk adelsmans djävulska vision.

  *https://www.svt.se/opinion/det-ar-inte-bara-sverige-som-brinner

  Gillad av 1 person

 • eva

  Förr i tiden – då Sverige var Sverige – var justitieministrarna alltid jurister, dvs. juristutbildade på universitetsnivå (vilket på den tiden borgade för en god utbildning). De var inte partipolitiska även om de efter valet till justitieminister av olika skäl valde att bli medlemmar. Den ordningen med opolitiska men juridiskt utbildade justitieministrar utbildade borde komma tillbaka.
  Men bevare mig för juristutbildbildade Annie Lööf på den posten!

  Gilla

 • Maria Eliasson

  Jag är en av dem som ber för Sverige och jag ber att Gud ska sopa bort idioterna från riksdag och regering, men då blir ju inte många kvar…

  Gilla

 • Lavrov

  Morgan fabulerar och talar i tungomål, efter valet blir han sig själv igen.

  Gilla

 • Ingmar Silfvast

  Finska försvarsmaktens landstridskrafter har samma helikopter som den svenska I finland har man fått ner timmkostnaderna till100.000 tydligen genom att använda hjärnan Tydligen e de ingen innom de svenska försvaret som behärskar den tekniken

  Gilla

  • ladulaas

   Alldeles korrekt! Att ”använda hjärnan” är en teknik, som få – om någon – inom svensk statsförvaltning behärskar.

   Gilla

 • pommern999

  sverige brinner, skjutningar vad gör dessa såzzebroilers? utredningar, utvärderingar, speglingar, utvärdera speglingar, spegla utvärderingar, hoppas alla som bor i dom brandhärjade områdena tänker på dessa hndlingsförlamade idioter när rösten läggs i september

  Gilla

  • S Eriksson

   Angående utredningar, vissa människor tror eller trodde att det ordet betyder att man ska reda ut varför något inträffade. Men nu för tiden används det för att låta tiden gå och folks upprördhet lägga sig och förhoppningsvis falla i glömska. Det blev extra tydligt när en stor båt sjönk på Östersjön.

   Gilla

  • Elsa.

   Nysvenskarna sätter eld fortare än brandmännen hinner släcka.
   Det är inte Per Olsson som sätter eld på sin skog.
   Har inbördeskriget börjat nu?
   Nu har Regeringen fått något att bita i.
   Nu vill Morgan ha hjälp från Polen, sist han uttalade sig om Polen var när han skyllde dom för nazister när de firade sin självständighetsdag.

   Gilla

 • S Eriksson

  Tack Pettersson.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Bra skrivet av Johan Westerholm.

  De ministrar som har och dessutom haft ansvaret, för den beredskapsnivå, som Sverige ligger på idag. Vill naturligtvis inte höra det Johan skriver om.

  Kloka sossar som kan tänka självständigt, är något man önskar sig fler av, inte mindre.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Dagens Sverige är ett patetiskt, ynkligt, fegt, ryggradslöst, förljuget och hycklande vänsterextremt land och inget annat, en total kollaps på 50 år från ödesåret 1968 till 2018 !
  I vilken värld lever majoriteten av den svenska väljarkåren som fram till 2014 konstant gett 7 klövern nytt förtroende trots ett konstant samhällsförfall ?

  Gillad av 1 person

 • Argus

  Lars-Erik Molin skriver följande i en kommentar till en TT-notis på Ny Teknik:

  ”Upphandlingen av helikoptrar till försvaret är en dyster historia.

  Man sålde skinnet långt innan björnen var skjuten. Björnen var nog inte ens född…

  Den tidigare sjöoperativa HKP4 (Vertol 107/Kawasaki KV107) togs ur drift och 2013 såldes merparten till USA:

  https://www.expressen.se/nyheter/har-ar-helikoptrarna-som-sverige-salde/

  Tanken var att de skulle ersättas med HKP14 men den är inte sjöoperativ förrän tidigast 2020.

  Vad begreppet sjöoperativ helikopter innebär:

  http://navyskipper.blogspot.com/2010/11/sjooperativ-helikopter.html

  Helikoptrar är utsatta för kraftiga vibrationer och därmed utmattning.

  Detta innebär att efter vissa timmars intervall plockas de ned för schemalagd översyn och byte av vissa komponenter. Detta gör att flygtimmarna begränsar tillgängligheten och kostar stora pengar.

  Det ubåtsjaktsystem som jag själv var med att utveckla för 40 år sedan kommer inte att ersättas av något motsvarande före år 2020.”

  Av bilden att döma i Disqus-profilen är denne Lars-Erik Molin gruppledare för SD i Bengtsfors.

  https://c.disquscdn.com/uploads/users/278/4835/avatar92.jpg?1532021208
  Disqus


  Insändare NWT

  Förövrigt så tror jag att den utmärkte Johan Westerholm har fel när det gäller antalet regeringar. Jag har inte hittat någon annan trovärdig källa som räknar med regeringen Reinfeldt II. Eftersom den nya ordningen med att regeringschefen alltid avgår efter ett val inte fanns 2010 satt Reinfeldt kvar och därför räknas 2006 – 2014 som en regering oavsett att det möblerats om en hel del, inte minst den 5 oktober 2010.

  Gillad av 1 person

 • Tony

  Men Morgan har ju partibok hos sossarna, då har han ju uppfyllt kraven på att få vilken tjänst som helst, ty dom tillsätts politiskt, krav på kunskaper på det område som dom basar över är inte så noga,
  men Morgan är väl fullt upptagen med att jobba med att förbjuda
  folket att uttala sig kritiskt om dom katastrofer som härjar i den
  Svenska politiken idag.

  Gilla

 • Grune

  Om det vore sant att HKP14 kostar så här mycket pengar att flyga så hade vi inte haft en enda helikopter i världen.
  Detta är nog det värsta hittepå som finns.
  Varför skall det kosta tre gånger så mycket att flyga just denna helikopter mot alla andra???? Varför skrotas inte detta skitflyg redan vid tillverkningen eftersom det kräver . så mycket reparationer efter varje flygning som alla andra helikoptrar tillsammans, den är ju inte bättre än alla andra nu när det är satt ur funktion precis som alla andra.
  De enda helikoptrar som får användas i Sverige idag är ju civila.

  Gilla

  • Tony

   Hade det nu funnits ett tjänstemannaansvar så hade
   dessa figurer som gjort dessa usla affärer kunnat stå till svars,
   men nu kan dom ju gömma sig i mängden av dessa horder av
   byråkrater som ingen av dem behöver ta ansvar för sina handlingar? Återinför tjänstemannaansvaret igen!

   Gillad av 1 person

  • Argus

   Den som en gång lyft på huven till en fransk bil förstår varför det blir så dyrt. EADS (moderbolaget) har inte bara haft problem med helikoptrar man har också haft problem med Airbus A380 och Airbus A400M (Herkulesdräparen). Det är väldiga problem med X62-tågen från Alstom som inte vill gå när det är kallt men så tillverkas de också i Tyskland av ett franskt företag.

   Gilla

   • Grune

    Jag kommer fortfarande inte fram till annat än att helikopter 14 kostar 242 000 kronor i timmen medans en annan typ kostar 40 000 kronor i timmen.
    Alltså en skillnad på 202 000 kronor i timmen.

    Gilla

 • anne b rat

  Nu tror jag att 7-klövergängen har skitit fullt i det blå skåpet!

  Gilla

 • Saltandpepper

  Ministrar som Morgan Johansson gör Sverige och svenskarna till åtlöje. Se till at de försvinner i tunna luften efter 9 september.

  Gillad av 1 person

  • Grune

   Sverige har gått från att vara ett land till att bli ett skämt.

   Gilla

   • Kenth Andersson

    Sverige ett astronomiskt skämt som tyvärr skapar en farlig och självklart en helt ohållbar framtida utveckling !
    Varför fullständigt förstöra det gamla fina trygga homogena kristna svenska Folkhemmet det kan man verkligen fråga sig ?
    Det är en gåta och en stor skam men 7 klövern och deras knähund 87:an är naturligtvis mycket nöjd.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: