Sverige brinner – antal brandbekämpningsplan Italien vs Sverige 19-0

SKATTER. Som ni vet brinner det i stora delar av Sverige. Alla tillgängliga brandmän och tusentals frivilliga kämpar mot lågorna, norska helikoptrar vattenbombar, italienska flygplan vattenbombar, franska flygplan är på väg liksom danska brandmän. 

Två svenska helikoptrar deltar i släckningsarbetet, åtta står på marken för att besättningarna har semester och arbetstidsregler förbjuder myndigheterna att avbryta personalens ledighet. Tydligen vill man inte ringa och fråga eller och varför de inte inställer sig frivilligt vet jag inte.

Norge har 22 brandhelikoptrar, varav 12 har beredskap hemma och 10 är i Sverige och arbetar. Detta trots att det är semestertider i Norge, märkligt!

Försvaret hjälper också till, mest med frivilliga hemvärnsmän.

– Pettersson ser att besättningarna på de två italienska planen kämpar. De säger att de vill flyga hem så fort som möjligt men de tänker inte åka hem innan allt är släckt, de var är för några veckor sedan och de var här för fyra år sedan.

Socialdemokraten Dan Eliasson, fortsätter sin obrutna svit i att köra myndigheter i botten. Eliasson är numera chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som är en statlig myndighet med uppgift att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser.

Generaldirektör Dan Eliasson säger att brandbekämpningsplan i Sverige är fört dyrt…

  • Italien har 19 stycken brandbekämpningsplan. Två av dessa är särskilt avsatta för att bistå andra EU-länder.
  • Italien har 60 miljoner invånare, alltså ett brandbekämpningsplan på drygt 3 miljoner invånare.
  • Sverige har tio miljoner invånare, vi har högre skatter än Italien, vi är rikare än Italien, vi har noll brandbekämpningsplan men borde, jämfört med Italien ha minst tre, men vi är ett större land med mer skog.

-Pettersson säger att det säger en hel del om svenska politikers förmåga att ta in skatter, planera och använda pengarna på annat än svenskarnas välfärd och säkerhet, men är ni nöjda fortsätt att rösta som 87:an…

***

Vid skogsbranden i Västmanland 2014 sände Protezione Civile i Italien och Sécurité Civile i Frankrike vardera två Bombardier 415 till Sverige för vattenbegjutning från luften.

22 thoughts on “Sverige brinner – antal brandbekämpningsplan Italien vs Sverige 19-0

  1. Invadrarverket fick 100.4 miljarder kronor.
    Polisen fick 1,0 miljarder kronor.

    Hur mycket fick brandförsvaret?

  2. Och Löfvén och Eliasson firar sin semester. Eliasson hart iofs varit på plats och besökt åtminstone en av brandplatserna. Till vilken nytta får var och en fundera över.

  3. Gå in på tidningen ATL. Där finns bilder då bönderna bekämpar elden. Det var samma 2014. Brandmännen kämpar på men behöver hjälp. På SVT kan man läsa hur en vegan tycker synd om djuren och inte om bönderna. Helförvirrat och ger en utmärkt beskrivning av hur SVT arbetar,en aktvivist får strö salt i sår!

  4. Märkligt att det alltid så stenrika Sverige inte har egen tillräklig räddningskapacitet utan måste be nästan hela EU om hjälp men de svenska pengarna går och har kanske gått till viktigare saker genom åren !
    Varför ber man inte Ryssland om hjälp, tror inte Putin skulle neka Sverige hjälp vi är ju ingen fiende till Ryssland men Sverige får naturligtvis inte be Ryssland om hjälp för övriga EU och USA.

  5. Vadå semester, det finns en lag:
    Vid fara för annans liv och egendom……. och då måste du ställa upp

  6. Mikael Styrman skriver en del klokt om skogsbränder, bl.a. om att det saknas kompetens hos dagens räddningstjänst att bekämpa dem.
    Hur gjorde man egentligen förr, innan man hade tillgång till helikoptrar? – Man gjorde upp ”moteld” och röjde brandgator. Att vattenbomba är enligt Styrman som att fylla ett badkar med en kaffesked.
    http://mikaelstyrman.blogspot.com/ (flera inlägg)

    För inte många år sedan var det vanligt med kontrollerade hyggesbränningar, för att skapa bättre växtförutsättning vid nyplantering.
    Min mor har berättat om hur detta förr kunde engagera hela byn.
    Kunskaper som nog inte finns längre.
    Något jag funderat över när man tittar på gamla bilder är hur öppen terrängen ofta är runt bebyggda områden. Detta har naturligtvis med bete och odling att göra, (i Bergslagen även p.g.av gruvdrift) men säkert också med tanke på eventuella skogsbränder.
    Skogen var väl heller inte odlad i lika hög grad som idag, vilket säkert även det har en påverkan av brandförloppet vid naturliga bränder. I riktig gammelskog kan man se spåren av hur gamla träd motstått flera bränder. Dessa träd är senvuxna med hög fibertäthet, vilket gör dem mer motståndskraftiga mot det mesta…

    ”Invandrare fick inte fiska – tände på skogen”;
    https://samnytt.se/fiskeforeningen-i-eskilstuna-invandrare-fick-inte-fiska-tande-pa-skogen/

    • Orsa finnmark är en produkt av de finska savolaxernas invandring. De bedrev svedjejordbruk. Sverige har aldrig haft så mycket skog som nu. Man har stickvägar, skogen är som en åker med längre omloppstid. Gammelskog fanns i den fjällnära skogen men den högg staten ner. Resten av skogen äldre än 100 år är det som inte gick att skörda-dåliga vägar otillgängligt. Ibland finns det en del gamla träd kvar.
      Ekskogen med knotiga ekar-det är ekar som inte dög till virke. Staten ägde ekarna för de skulle användas till att bygga båtar med. Ett regalskepp finns till allmän beskådning, det gick inte så bra vid jungfrufärden…
      Att utvinna järnmalm tog mycket skog i användning, kolmilorna i skogsområdena.
      En stor skogsbrand på senare år på Mallorca var en ”allmänning”. Den var fredad, lokalbefolkningen sa, vi måste göra stickvägar för att hindra om det brinner. Biologerna sa det får ni inte. Sedan brann allt ner och det var en gubbe som tömde grillen, kolet hade slocknat. Det är eldningsförbud hela sommaren, straffen är höga. På Rivieran brinner det jämt på sommaren då pyromanerna kommer.
      Det finns mycket att lära om någon lyssnar.
      Det brann mycket i Portugal förra året och i Östra Spanien,tusentals hektar. I Portugal dog många. Hela kommunstyrelser fick gå, det utreds fortfarande och straff utdelas

  7. Det går inte så bra för MP nu.
    Först tänder tågen på skogen
    och sedan ska flyget släcka dem.

  8. Det är många länder utom Sverige i Europa som släcker bränder i Sverige.
    Svenskarna har nämligen semester och dessutom saknar dom bekämpningsflyg.

  9. Jag önskar att jag kunde få känna hjärtat svälla av stolthet över Sverige….. men det var länge sedan nu.

  10. Morgan Johansson är ansvarig för Regeringens krishantering och Dan Eliasson är Generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Känner medborgarna sig trygga?

  11. Undrar varför det brinner på så många ställen i Sverige. Det har varit värmeperioder åtskilliga gånger, men inte har det brunnit så här, på så många ställen samtidigt. För övrigt så kan man få vara en komplett idiot, men har man rätta politiska kontakterna, så kan man bli Vd eller Gd i vilket statligt verk som helst. Dom bäst betalda jobben i statliga förvaltningen är politiskt tillsatta. De tilldelas även till andra partier, inte bara såssarna. Det betyder att ingen kompetens eller kunskap krävs. Korruptionen som pågått i decennier, har bäddad för det som händer i landet nu, ingen behöver ta ansvar för nåt dom åstadkommer.Media håller tyst och vinklar, alla håller om varann. December överenskommelsen avslöjade verkligen Sveriges politiker och medier, ett gäng korrumperade utnyttjare av skattebetalare. Ett enda parti var inte med, det var den som skulle uteslutas ur köttgrytan.
    Sverige håller sakta på att ruttna.

  12. Vad stod det på banden Dan Eliasson delade uti samband med
    skogsbränderna? Eller vad gjorde han där??
    Den mannen är ett kristallklart exempel på en figur som absolut
    inte borde ha en så hög post i Svensk statsförvaltning,
    hans enda merit för att få en sådan tjänst är att han har
    partibok i Sossepartiet, detta syns också på resultatet
    på dom arbetsplatser han blivit tilldelad, men åker han
    ut därifrån, så står genast ett nytt kräm jobb och väntar, annars
    kan man alltid tillsätta ett nytt departement där man kan gömma
    undan några oduglingar

  13. Samtidigt ska vi ha klart för oss att Sverige styrs idag av
    68 vänstern och deras avkommor , när flummare får för mycket,
    makt och dessutom befrias från ansvar, då tas konstiga och
    ofta idiotiska beslut , man behöver ju liksom inte bry sig om samhällsnyttan, bättre då att åka på en konferens eller en
    bjudresa någonstans i världen, att folk knorrar om sämre
    samhällsservice beror säkert på att dom är lågutbildade
    och röstar på SD. Men så länge som 87 % envisas med
    att rösta fram sju(k)klövern till köttgrytorna kommer inte
    samhällsservicen att bli bättre, bara sämre och dyrare!

Kommentera