Trump har rätt när det gäller tullar och handelshinder

EKONOMI. EU:s tullar på bilar är i snitt fyra gånger så höga som de amerikanska, och USA:s president Donald Trump har en poäng i att kritisera dem. 

Lägre EU-tullar på amerikanska bilar skulle dock inte hjälpa Trump så mycket – européer skulle ändå inte köpa särskilt många fler fordon från USA, menar experterna.

  • EU:s tullar på amerikanska bilar är 10 procent.
  • USA:s tullar på europeiska bilar är 2,5 procent.

Business.dk (betalvägg)

-Pettersson undrar varför inte svenska medier har tagit reda på detta i stället för att reflexmässigt skylla allt på Donald Trump.

Nu vet inte jag om detta gäller på andra varor, men det är inte otroligt. Exempelvis vet jag att om man köper segelduk från USA är det 8 procent till på den. Köper jag däremot samma segelduk i USA, ber dem skicka den till Kina och kineserna levererar ett färdigt segel till Sverige blir det ingen tull. Det gynnar inte direkt sysselsättningen i Europa men det gynnar kineserna och därifrån är dessutom frakterna kraftigt subventionerade.

Så vi ska nog ta det lite lugnt med att anklaga Donald Trump för att starta handelskrig.

9 thoughts on “Trump har rätt när det gäller tullar och handelshinder

  1. Varför inte ta steget fullt ut?
    Amerika får inte köpa eller sälja några varor till övriga världen och vice versa
    Jag tror nog att övriga världen skulle klara sig bra medans USA skullle gå under..

  2. USA:s president Donald Trump kommer att gå till historien som den man som startade tredje världskriget.

  3. Att sätta igång ett handelskrig har bara förlorare. I värsta fall kan det orsaka en börskrasch och inte genererar det några nya jobb varken i USA eller nån annanstans. M A O lägg ned och avbryt detta vansinne.

  4. Trump är något så ovanligt som en politiker som gör det han lovat göra före valet även efter detsamma. Ovant för bl.a. svenska politiker och svensk media naturligtvis.

  5. Nu vet jag inte hur handelsavtalen är skrivna och än mindre vad de som skrivit dessa velat åstadkomma men nog ter det sig märkligt att det är olika tullsatser på varor som bilar här, beroende på vilken sida Atlanten de tillverkats på. Naturligtvis skall det vara samma tullsatser eller inga.

    Sen är det nog så riktigt att de flesta européer inte skulle välja en amerikansk bil idag. Det var en gång så att amerikanarna ledde utvecklingen men det kan nog med fog sägas att så är det inte längre.

    • Mercedes och Volvo med flera tillverkar i USA. Fiat och andra i Mexiko. Flera modeller tillverkas på båda sidor av Atlanten och säljs under olika namn på olika marknader.

      Handelskrig är värdelöst men min fråga är varför Svenska medier enbart skyller på Trump?

  6. Donald Trump är en smart man. Så smart att inte vänstermedia hänger med i svängarna.
    Vänstermedia och sjuklövern har inget att komma med, bara känslomässiga utspel och lögner.

Kommentera