Tufft för kommuner med många nyanlända

INVANDRING. För de kommuner som tagit emot många nyanlända elever i skolan väntar snart en tuffare ekonomisk situation. Under de första två åren man tar emot nyanlända elever får kommunen ett statligt bidrag, men sedan försvinner bidraget och kommunen väntas klara kostnaderna själv.

I Östra Göinge är mer än var femte elev nyanländ, vilket enligt kommunen medför extrakostnader.
– I dag är det en utmaning, men morgondagen – då blir det ett stort problem, för där är ersättningen inte tillräcklig, säger Oscar Nilsson, ekonomichef i Östra Göinge.

Under tiden som en elev är asylsökande får kommunen ekonomisk ersättning för skolgången från Migrationsverket. Från det att man får uppehållstillstånd får kommunen en ersättning på 133 200 kronor som betalas ut under en tvåårs period. Sedan förväntas eleven vara integrerad och kostnaden hamnar då på kommunen.

Läs mer på Sveriges Radio…

-Pettersson säger att det är fel Sveriges Radio att bara nämna skolorna och nyanlända elever. Det är lika illa med vuxna men där hamnar kostnaden på socialkontoren.

Egentligen spelar det ingen roll om staten eller kommunerna ska betala, de är alltid skattebetalarna som drabbas av högre skatter och/eller sämre välfärd. Dessutom handlar det inte bara om ekonomi, utan minst lika mycket om brottslighet och ökande otrygghet…

Enligt Statsminister Löfven, alla andra PK-politiker och dito journalister skulle massinvandringen bli ”en förtjänst för samhället” nu visar det sig att kommunerna måste skär i välfärden för att finansiera galenskapen.

Litar ni på att sjuklövern kan ordna upp detta så röstar ni naturligtvis på dem. Om inte får ni fundera på något annat parti…

10 thoughts on “Tufft för kommuner med många nyanlända

  1. Nyckelordet är ”…lite längre fram”. Får man en förklaring på det så faller alla bitar på plats.

  2. Det kommer med stor sannolikhet att bli utmaningar × problem ×😢+😠= Snar framtid

  3. Det stora problemet är att: många kommuner var medvetna om detta och ville inte ta emot dem, åtminstone inte så många. Men politikerna och de rättrogna kallade då kommunledningarna för rasister trots att skälen var ekonomiska.

    Eftersom politikerna vet bäst. Räkna dem som integrerade efter två år och låt dem leva på sina och släktingarnas pengar.
    Eftersom den absoluta majoriteten inte är berättigade till asyl så ska de räknas som vanliga invadrare som kommit hit av ekonomiska skäl.
    Då bör de ha samma skyldigheter som andra: försörj dig själv!

  4. Wow kan SR rapportera om problem (utmaningar – favoritordet för stora problem) också. I övrigt dominerar ju sockersöta reportage om hur fantastiskt bra allt går med de nyanlända.
    En fråga: Hur länge räknas man som nyanländ egentligen? De flesta av dessa personer kom hit för snart tre år sedan och ändå är man ”nyanländ”?
    Märkligt det där!

  5. Ja, så går det när man ska vara med i den svenska kramgoa leken om vem är mest öppenhjärtlig, solidarisk och mångkulturell !
    Nu kommer räkningen som arbetande och skattebetalande svenska medborgarna i slutänden får betala.

  6. Från UTMANING till PROBLEM! Kommunalrådet närmar sig stegvis verkligheten. Vad blir nästa ord i skalan? – KATASTROF?

  7. Det kommer att eskalera hela tiden så länge vi har en muslimsk regering i det som en gång var Sverige.

  8. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
    Individen tas ifrån det personliga ansvaret alltmer.och politikerna på central nivå saknar ansvar när de pådyvlar ansvaret på kommunerna och därmed också kostnaderna.
    Vi lever i ett samhälle som blir alltmer osäkert.

  9. Med 44 % invandrar ungar i klassen, som undersökningar visar i flera storstäder, blir det hårda bud.

  10. ”– I dag är det en utmaning, men morgondagen – då blir det ett stort problem, för där är ersättningen inte tillräcklig”, säger Oscar Nilsson, ekonomichef i Östra Göinge.

    En utmaning slutar vara en utmaning, när man inte får pengar för den. Då blir den tydligen ett problem. Lustigt resonerande, när man visste om dessa förutsättningar, när utmaningen antogs.

    Borde inte utmaningen då vara ännu större, med mindre pengar ?

    Eller är det som vanligt, en lek med ord, för att förvanska en pågående verklighet? En verklighet som kommer ifatt ett samhälle, oavsett vad du vill benämna detta samhällsproblem, som påverkar hela välfärden.

Kommentera